#blogg100 / Bokrecension / Feminism / Fotoutmaning / Frejigt / hyllvärmare

Omtumlande Världens bästa pappa?

#blogg100 inlägg 26

Onsdag betyder onsdagstema, som idag är ”Omtumlande”.

Jag började äta medicinen för snart en vecka sedan, och även om jag inte haft så kraftiga biverkningar (yrsel, trötthet och lite illamående har jag haft) så har det varit tillräckligt för att hålla mig inne hemma, inte alls kul att gå ut om en vinglar och mår illa… Men nu har det börjat bli mycket bättre, tabletterna börjar så smått göra nytta. I går kväll kunde jag till och med sitta och prata ock skratta (!) med ungarna utan att falla i koma efteråt… Det var därför lite omtumlande att i dag gå ut och inse att den vinter som var på plats sist jag var ut:

IMGP1586..nu istället blivit till begynnande vår:

IMGP1760

Det var oxå ganska omtumlande att inse att världen inte var grå utan himmelskt blå…

IMGP1765Andras omtumlande bilder kan du se HÄR!

Recensionen är oxå dagens feminism!

Världens bästa pappa? av Ylva Elvin-Nowak

Världens bästa pappa Ylva Elvin Novak

Från baksidestexten: ”Den här boken handlar om pappor. Om pappor till små barn och om pappor till äldre barn. Den handlar om pappors relationer till sina barn och om hur pappor gör sig till bra män och föräldrar inom ramen för de förutsättningar och förväntningar som de tror och tycker står till buds. För en del pappor är vardagen en kamp mot att hamna i moderskapets kölvatten och en strävan mot att befinna sig i centrum av föräldraskapet. för andra pappor är det självklart att få välja hur mycket pappa man vill vara i förvissningen om att en ständig back-up – ofta en mamma – rycker in när man själv inte har möjlighet.”

Författaren är doktor i psykologi och har specialiserat sig för hur familjeliv och arbetsliv är kopplade till könstillhörighet. Den här boken är skriven utifrån forskning och intervjuer med pappor.

Ett av temana i den här boken är att medan mamman direkt ses som Moder, och får många krav på sig hur en god Moder är, så kan pappan själv bestämma i vilken utsträckning han vill vara delaktig som pappa. Den Moder som inte lever upp till rollen skuldbeläggs och den pappa som engagerar sig, om än så lite, hyllas. En pappa kan välja i vilken utsträckning han vill vara pappa, få reflekterar över att den rättigheten innebär en skyldighet för mamman att vara mamma fullt ut för den del av föräldraskapet som pappan inte väljer. Kvinnorna har kravet på sig för omgivningen att ha kontrollen, att se till att barnet får en bra uppväxt, genom att ta den kontrollen ger de papporna utrymme att låta bli att ta ansvaret, och genom att låta bli att ta ansvaret förhindrar papporna mammorna utrymme att låta bli. Ett moment 22 i föräldraskap.

Boken visar även på forskning som visar att myten om att det är så viktigt för barnet att få knyta an till just mamman under den första tiden är felaktig. Det ÄR viktigt för barnet att det finns minst en ansvarstagande och omvårdande vuxen som utvecklar en positiv och känslomässig relation till barnet, men könet på den personen spelar ingen roll

Boken beskriver även den ofta uttryckta åsikten att det är mammorna som inte släpper in papporna. I den forskning som författaren gjort finns inga belägg för att mammor på något sätt försöker hindra pappor att ta sin del av ansvaret. Det är snarare så att det är papporna som själva får välja hur stor del de vill ta, hur mycket föräldralediga de vill vara, medan mammorna ofta skulle sett att pappan tog ut mer ledighet.

Även den lagstadgade föräldraförsäkringen diskuteras i boken. Som det faktum att vi pratar om ”pappamånader” som att det är all föräldraledighet som papporna kan ta ut. Men de månaderna är den tid som är öronmärkt för vardera förälder, det finns alltså motsvarande ”mammamånader”, men det begreppet använder vi aldrig. Föräldraförsäkringen är till för båda föräldrarna, halva tiden var, och för de dagar som den ena föräldern vill överlåta till den andra måste en skriftlig överlåtelse ske. Något som i de flesta familjer görs, från pappan till mamman, utan att någon verkar reflektera över att de dagarna också kan ses som ”pappadagar”.

Jag läste med stort intresse. Vårt sätt att vara föräldrar var noga diskuterat innan vi fick vårt första barn. Några år innan vi ens planerade barn träffade vi kompisar som fått sitt första barn. De använde tygblöjor på sitt barn och diskuterade för- och nackdelar med det. I den diskussionen sa min man: ”Freja kommer att vilja ha tygblöjor”… Jag frågade om han menade att jag skulle vilja ha det när jag blev inkontinent, och han insåg att det här med barn nog inte var nått han kunde se som en sak enbart för mig… Så när vi väl tog beslutet att försöka bli föräldrar pratade vi igenom hur vi ville det skulle bli noga! (Och vi använde inte tygblöjor)…

Jag har aldrig känt mig riktigt hemma i Den Goda Modern. Jag har aldrig sett mig som det viktigaste i mina barns liv ens när de var nyfödda. Jag har varit förälder, men inte Moder. Jag och min man har delat på föräldraledigheten fullt ut, hos oss var det jag som överlät dagar till honom, även om det inte var så många.

Jag var hemma med barnen under amningen. Jag hatade att amma och jag blev uttråkad av att vara hemma, men det finns forskning som tyder på att risken för allergier kan minska med hjälp av amning, så jag härdade ut. Jag hade då ett jobb som jag till del kunde göra hemifrån, så jag var aldrig helt föräldraledig, jag jobbade 10% under vardera ledighet och när vardera barn var 9 månader gick jag tillbaka till jobbet. Under våra föräldraledigheter tog vi hand om barnet/barnen, hushållsarbetet fortsatta vi dela på, det låg inte på den som var föräldraledig. När vi sen skolade in dem på dagis gick vi båda ner i arbetstid och turades om att lämna och hämta och att vara hemma med dem en dag per vecka.

Det här fungerade för oss, och jag har aldrig sagt till andra att de borde göra så här, men jag vill att andra ska respektera vårt val. Men så mycket synpunkter folk haft på det här! Jag fick massor av åsikter östa över mig när jag återvände till jobbet. allt ifrån direkta uttalanden, ”Jag tycker mammor ska vara hemma med sina barn”, till det försåtliga ynkandet om hur synd det var om mig som var ”tvungen” att åka på tjänsteresor och lämna babyn hemma med sin pappa… Det första ignorerade jag och det andra bemötte jag med förvåning. Det var ju snarare en förmån för mig som trött småbarnsmamma att ibland få nätter på hotell där jag kunde sova ut!

Mannen, å andra sidan, som tog i princip samma föräldraansvar som mig, han har ofta ofta fått höra vilken otroligt fantastisk pappa han är, förutom den gången hans mamma tyckte synd om honom för att han var ”tvungen” att vara hemma så mycket med sina barn… Det är nog den enda gång jag sett mannen säga ifrån på skarpen till sin mamma, när han klargjorde för henne att han faktiskt inte skaffat barn för att sen inte vara med dem…

Den här boken stärker mig i att jag och min man gjorde ett genomtänkt och bra val, vi är utbytbara som föräldrar till våra barn och har sluppit både mammiga och pappiga perioder. Vi har båda kunnat nattat, matat och tröstat och barnen kan nu, som tonåringar, gå till oss båda med sina problem, frågor och funderingar.

Men, den här boken får mig oxå att bli ledsen. För det är verkligen en lång väg kvar att gå. Till ett föräldraskap där pappa och mamma är likvärdigt delaktiga, både i sina egna och i andras ögon! Till alla er andra säger jag läs, läs, läs! Om inte annat för att ni ska förstå hur en välmenande kommentar till en förälder kan bli så fel och göra det tungt för dem att själva välja sitt föräldraskap!

Så här påverkade ”Världens bästa pappa?” de utmaningar jag genomför:
Hyllvämare, ja, gick förbi mitt mål, det känns bra, då skapar jag en buffert!
Boktolva, nej!
Spänningsutmaningen, nej.
Kaosutmaningen, nej.
Bloggdala Bokcirkel, nix.

28 tankar om “Omtumlande Världens bästa pappa?

  1. Det er fremdeles en lang vei å gå, for foreldre til å bli likeverdige for sine barn. Dessverre.
    Godt å lese at du føler deg bedre.
    Ha en god kveld 🙂

    Gilla

  2. Jippiiie… Freja skrattar och ser att himlen är blå !!! 😉 Härligt inlägg och verkligt fina bilder på björkarna. Du vet väl att jag älskar björkar som inte finns här på ön. Vet faktiskt inte varför, det finns ju så många vackra träd 😕
    På tal om något annat. Svar: Nej, jag använder inte stativ, äger inget och har aldrig provat. Mina bilder var ett misslyckande som blev som de blev utan att jag visste om det förrän jag satte mig framför datorn. Så kan det gå när man håller i kameran 😉 Tala inte om det till någon bara så kan ju andra få tro att det ligger kunskap bakom bilderna 😉

    Gilla

  3. Insåg just att jag lämnade en rörig kommentar hos dig igår….men eftersom temat var just rörig var det väl passande. Idag är jag omtumlade efter en mycket intensiv jobbdag, Blå himmel och vår, det behöver vi och speciellt du!

    Gilla

  4. Ja, det går fort nu när solen skiner. Så skönt att du orkar njuta av våren och den blå himlen och att medicinen börjat verka. Tålamod bara… tålamod. Kramar.

    Gilla

  5. Tänk att du kan visa upp en härlig blå himmel idag. Underbart och den unnar jag dig. Du behöver inte alls dela med dig till oss nolllåttor som frusit häcken av sig i grådiset och snålblåsten idag;-)
    Så kul att höra att tabletterna verkar hjälpa dig!!!

    Gilla

  6. Skönt att höra att du drar på munnen och ser den blå himlen 🙂 Fint att våren är på väg även till er norröver, det är på tiden.

    Ödehus hittar du var som helst, ge dig ut på en uppfriskande promenad i skogen eller längst en grusväg så lovar jag dig att du kommer att stöta på ett förr eller senare.

    Gilla

  7. Har missat att du fått medicin vet inte ens varför men bra om det fungerar. Tack för din omtanke, min bror var ju med oss på la Gomera nyligen o nu finns han inte mer, känns så konstigt.
    ha de Fia.

    Gilla

  8. ja nog har det blivit vår under tiden, vilka fina bilder
    och jätteskönt att höra att medicinen har börjat hjälpa dig
    håller med, alla ska få göra som det vill med föräldraskap och barn och samtidigt bli respekterade för sitt val
    Sv: vad mysigt du har det med din burma 🙂 visst är det härligt med djur
    kramar

    Gilla

  9. Härligt att medicinen nu börjar hjälpa! Vad glad jag blir! *ler*

    Intressant bok du läst! Jag funderar mycket på våra föräldraroller och jag hoppas min man och jag lyckats med just detta: att vara ”utbytbara föräldrar”. Och det tror jag vi lyckats med. För vår del handlar det om att S och jag inte alls är på samma nivå… Han har en helt annan syn på saker och ting, men han är intelligent nog att inse att det sättet inte är gångbart…

    Kram

    Gilla

  10. Vilket bra och spännande inlägg!
    Jag ser mej själv som Modern. Jag är väldigt självuppoffrande och jag trivs med det. Dock får det inte de resultat jag hoppats på 😉 Men för barnens skull önskar jag att jag hade det som dej och det är även något jag kommer att prata med barnen om när och om de får barn. Det är jätteviktigt att det är bådas ansvar. För alla parter.
    Kram på dej kloka Freja!

    Gilla

  11. Visst har det börjat vända på allvar där ute! Solen skiner och snön försvinner eller är borta (som här där jag är). Personligen tycker jag om den tid vi nu går in i. När naturen vaknar till liv mer och mer och värmen börjar stiga där ute, så vi kan klä på oss mindre med kläder, behöver inte tänka så mycket på klä sig varmt.
    Sköna, ljusare tider stundar. 🙂
    Den där boken du tipsar om känns nog som jag inte ”behöver läsa”, jag känner mig trygg i min papparoll. Tror jag axlat ansvaret ganska bra, vi har delat på det mesta. Nu när barnen är vuxna har min papparoll ändrats en del, man är där mer som ett stöd, en kompis bland flera.

    Gilla

  12. Pingback: Människoskapat nöje, pappor i litteraturen och Kolla! Så här ser jag ut idag | Freja funderar

  13. Pingback: Gilla, årets bästa böcker och återblick på julen. | Freja funderar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.