Boktolva / Feminism / Politik / Pyssel

Förberedelse för internationella kvinnodagen

Oups, det här blev visst inlägg 1 i #blogg100

I går och i dag har jag arbetat intensivt med förberedelser inför söndagens evenemang för att uppmärksamma den internationella kvinnodagen (som är tisdag nästa vecka). Jag har bland annat hållit i en studiecirkelträff om kvinnors situation i världen. Statistiken jag hittade och använde är överväldigande och sorglig.

Enligt UN Women är våldet mot kvinnor och flickor ”en av de mest utbredda kränkningarna av mänskliga rättigheter i världen”. Så länge det pågår kan inte rättvisa mellan män och kvinnor uppnås. Våldet tar sig uttryck genom allt från fysiskt, psykiskt och sexuellt våld till människohandel, tvångsgifte och påtvingade graviditeter. När kvinnor har sin egen inkomst har de mer att säga till om och kan vara mindre utsatta för våld i hemmet. Det könsrelaterade våldet ökar i konflikter och våldet mot kvinnor är ett av de största hindren för utveckling och fred. Ekonomisk makt, politisk makt och makt över den egna kroppen hänger samman. Mäns våld mot kvinnor är inte ett isolerat område utan berör hela samhället, över hela världen. Att arbeta för jämställdhet är därför avgörande för att avskaffa mäns våld mot kvinnor.

  • Av världens 1,3 miljarder fattiga människor är uppskattningsvis 70 procent kvinnor.

  • Av alla som svälter i världen är ungefär 60 procent kvinnor och flickor.

  • 60 procent av de barn som inte går i skolan är flickor/kvinnor.

  • Kvinnor tjänar i genomsnitt tre fjärdedelar av vad män gör. Detta gäller också för alla de nordiska länderna.

  • Varje år utsätts två miljoner flickor för könsstympning.

  • Över hela världen upplever mellan 10 och 69 procent av alla kvinnor att de utsätts för någon form av våld av sin partner.

  • Nästan hälften av de kvinnor som dör till följd av våld blir ihjälslagna av sin nuvarande eller tidigare partner

  • 99 procent av alla de hundratusentals kvinnor som dör under graviditet och förlossning lever i låginkomstländer, varav tre fjärdedelar i Afrika.

  • I höginkomstländer är risken att en kvinna dör i samband med graviditet eller förlossning en på 3300. För en kvinna i Chad är risken att dö en på 15.

  • Uppskattningsvis är det idag 720 miljoner kvinnor och 156 miljoner män som har gift sig innan de hunnit fylla 18 år.

  • För flickor mellan 15 och 19 år är den vanligaste dödsorsaken relaterad till graviditet.

  • Nära 60 procent av de flyktingar som korsar gränsen mellan Grekland och Makedonien är nu kvinnor och barn.

  • 36 procent av de som riskerar sina liv över havet mellan Grekland och Turkiet är barn.

Samtidigt som vi diskuterade arbetet för att motverka världens orättvisor pärlade vi. Resultatet blev en hög fina armband:

20160229 rosa armband

Glädje över armband och sorg över världens tillstånd, litet och stort, många känslor på en och samma gång. Så idag har jag varit rätt tom inombords, och mest bara jobbat med att hålla mig vaken.

14 tankar om “Förberedelse för internationella kvinnodagen

  1. Pingback: Förberedelse för internationella kvinnodagen | Christer.L.Hansson

  2. Varje år inför kvinnodagen uppmärksammas bl a våld mot kvinnor och det slås upp stort i media, efter 8 mars är det typ bortglömt och ligger i träda till året därpå då ämnet åter dammas av.
    Helt galet.

    Gillad av 1 person

  3. Håller med znogge man blir ju mörkrädd, bra att du jobbar för det som du gör & super fina armband ..just denna dag firar vi vår 10års dag 🙂 kram å vila dig nu

    Gillad av 1 person

  4. Ett viktigt inlägg om varför dagen är så viktig. Förändringar sker men det går alldeles för långsamt och ibland tom bakåt. Delar detta inlägg så fler får möjlighet att läsa. Stor kram A

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.