Barn / Fotoutmaning / Litteraturnörderi / Utmaning

Bokbloggsjerka om slukarböcker och fototriss dessutom!

jerka11

Hos Annikas bokblogg hittar jag den här utmaningen:

”Har du ett genuint intresse för böcker? Bloggar du om böcker/litteratur/författare? Eller skriver du kanske ett och annat inlägg som har med ovanstående att göra? Då är du välkommen att delta i det som jag kallar för ”Bokbloggsjerka”.

Kan du ge tips på en bok som man absolut inte kan lägga ifrån sig? Om du kan får du gärna ge förslag på en bok inom så många genrer som möjligt, men det är absolut inte ett krav för att vara med i jerkan. Förslag på en bok är lika välkommet som förslag på tio!”

Mitt minne är bra men kort… Jag glömmer lätt författarnamn och boktitlar, men jag brukar komma ihåg känslan av att läsa en bok ganska långt efteråt. Jag sträckläser ofta, och kan glömma både tid och rum även när jag läser böcker som jag gillar för stunden, en som jag strax därefter glömmer bort. Jag har författare som jag älskar, och deras böcker sträckläser jag alltid (som Ed McBain och Elisabeth George), sen har jag författare som jag gillar, och de böckerna händer att jag sträckläser om tiden finns (som i princip alla förfatare som ges ut av förlaget Minotaur), men det händer att jag sträckläser böcker som jag inte alls tycker är bra, bara för att jag ska läsa ut dem så jag får börja på en ny bok… För jag läser oftast ut alla böcker som jag börjat läsa. Jag har kunnat läsa nu i 46 år, och jag tror jag lagt undan mindre än fem böcker för att jag inte klarat av att läsa klart dem…

Så när jag ska välja böcker i den här utmaningen handlar det för mig mindre om att jag inte klarar av att lägga ifrån mig dem och mer vilken känsla jag fortfarande har för boken, trots att det för alla de här böckerna är massor av år sedan jag läste dem (25-35 år sedan…)

1. Parfymen av Patrik Süskind. Den här är nog den häftigaste bok jag någonsin läst. Personerna, miljöerna, hela upplägget griper tag och skapar en värld i mitt inre. Och slutet är helt makalöst. Sen blev väl min fascination inte mindre av att jag var en ljushyad, rödhårig oskuld när jag läste den… Ni som har läst den förstår varför det har med historien att göra, till er andra kan jag bara säga en sak: Läs den!

2. Moment 22 av Joseph Heller. Den här boken är både fylld av ett djupt budskap samtidigt som den är hysteriskt rolig, det är i alla fall mitt minne av den. Massor av färgstarka personer finns med, och det är fullt av sidohistorier, som stannar kvar i huvudet länge, länge, Som idén om att sälja chokladdoppad bomull… Jag minns att jag och min kompis K använde oss av den här boken när vi skulle skämta med en kompis. Vi tog ett rosa gammeldags brevpapper, dränkte det med parfym och postade det till honom. Det enda som stod i brevet var ”Jag trånar tragiskt efter dig! A. T. Tappman, fältpräst”. Ni som läst boken förstår vad det citatet kommer ifrån, till er andra kan jag bara säga en sak; Läs den!

3. Liftarens guide till galaxen (m fl) av Douglas Adams. De här böckerna hade jag hört talas om när jag var på resa i USA i början av 80-talet, så när jag hittade dem så köpte jag dem, och slukade dem direkt. Jag som inte alls gillar Science Fiction älskade dem. Ursprungligen en triologi (och det var de tre böckerna jag köpte), som sedan byggts ut med två böcker till (samt en 6:te, skriven av en annan författare, efter att Douglas Adams dött). Böckerna är fyllda av intressanta personligheter och har sin alldeles egna syn på universum och de varelser som befolkar den. Och siffran 42 har en alldeles egen betydelse efter att jag läst de här böckerna. Ni som läst böckerna förstår precis vad jag menar, till er andra kan jag bara säga, just det: Läs den!

Raskt över till veckans fototriss!

Fototriss del 215: Skyltar

Ohh, dags att återuppliva ett härligt minne, här får ni mina tre skyltbilder!

20130414 mello1

Här är skylten min son tillverkade till Mellofinalen, en hälsning till hans klass med hans ”alias” skrivet på tvären till höger. Eftersom han och min syster, hans moster, satt högst upp under taket i Friends Arena så blev det mitt jobb att hålla upp skylten, vilket vi, enligt instruktioner på plats, skulle göra mellan låtarna, men inte under låtarna. Det var ett hektiskt jobb att hiva upp och ner skylten, men vad gör jag inte för min älskade son!

20130414 mello2

Här är dotterns skylt, som hon först tillverkade och sedan slet lika hårt som mig med att hiva upp och ner under TV-sändningen. Vi har kollat i efterhand, och vid några tillfällen skymtar våra skyltar, men inte särskilt tydligt…

Båda skyltarna har fått tillägg efter mello, de rosa och guldiga rektanglarna som ni ser, det är konfettin som regnade ner över oss under dels Robins låt, men även, till dotterns glädje, under YOHIOs låt. Vi samlade in och klistrade fast när vi kom hem, för att sedan göra den här installationen:

20130414 mello3

På furuväggen i vår orenoverade gillestuga kan skyltarna, programmet och våra fjäderboor hänga och liva upp oss. Där hänger oxå, dolda av boorna, våra ljusstavar, så vid särskilda tillfällen kan vi låta dem blinka sitt discoljus oxå. Vi kanske ska ha Eurovisioncontestpartaj här nere när det nu snart, snart är dags igen!

Annonser

51 thoughts on “Bokbloggsjerka om slukarböcker och fototriss dessutom!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s