Frejigt

Hur jag blev rättshaverist, 2017, del 1

I början av 2017 kunde jag inte längre följa med i tvserier på tv. Ni som känt mig ett tag vet att jag är tvtittare av rang. Jag zappar aldrig utan har (hade) full koll på vad jag vill se och när det programmet går. Jag brukade följa säkert ett 20-tal olika dramaserier, och utöver det några komediserier och program som Top Gear, Amazing Race, Bake Off, Äntligen hemma med mera. Från att vi kom hem från USA januari 2017 har tvtablå och tvtittande helt försvunnit. Jag kan inte hålla isär de olika proram jag tittade på, så numer blir det antingen streamade serier, en serie åt gången under ganska utdragen tid, eller youtubevideos, oftast på nån som tillverkar nått och har minimalt med ljud och prat

I böjan av 2017 tyckte Försäkringskassan att jag skulle börja jobba igen. Jag gade visst varit sjuk länge nog. Från mitten av februari skulle jag från 100% sjukskriven gå tillbaka till jobbet på heltid. Trots att mina läkare och de som gjorde arbetsförmågebedömningen åt Försäkringskassan alla ansåg att jag borde fortsätta vara sjukskriven.

Försäkringskassans tolkning av läkarnas intyg var att om jag kunde ändra ställning mellan sittande och stående och om jobbet inte var så stressande borde det inte vara nått problem. De verkade inte inse att det för mig handlade mindre om att växla mellan sittande och stående utan mer om att växla mellan sittande och liggande (och ibland mellan vaken och sovande) och jag har svårt att se vilket jobb som skulle innebära det utan några stödåtgärder.

Jag undrar även, och skulle gärna vilja få exempel på jobb som inte är stressande? För mig som dessutom är känslig för ljud- och ljusintryck, som behöver ligga ner emellanåt, har svårt att gå, svårt att bära, svårt att förstå instruktioner, fort blir utmattad av sociala kontakter och har problem med fokus och koncentration innebär det mesta stress, men tipsa mig gärna!

Mina läkare skrev brev till Försäkringskassan. Försäkringskassan efterfrågade exempel på symptom läkaren själv sett och inte bara hört mig berätta om. Läkaren beskrev ett möte med läkare, arbetsgivare och Försäkringskassan där de närvarande tydligt kunde se hur min energi försvann, höra mig börja sluddra och leta efter ord och upptäcka att jag inte kunde delta i samtalet eftersom jag inte längre förstod vad de sa. De fick avbryta och jag fick vila i ett eget rum tills de ansåg att jag skulle klara att ta mig hem.

Jag minns inte mycket av den hemresan. Jag vet att jag kontaktade Nova som precis avslutat sin skoldag och undrade om hon kunde hjälpa mig på bussen. Sen minns jag att jag var hemma nedbäddad i soffan i vardagsrummet. Jag har korta minnesbilder av att jag lutar mig mot en stenvägg medan Nova pratar i mobilen. Jag mins att hon och HP hjälptes åt att få in mig i bilen. Har inga minnen av hur jag kom från bilen till soffan och inget tidsbegrepp om hur lång tid det tog.

Så läkaren beskrev hur hen själv sett mina symptom och skickade till Försäkringskassan, jag överklagade beslutet, men min sjukpeng försvann. Jag tog ut några veckors semester och skulle sen börja jobba heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.