Frejigt

Hur jag blev rättshaverist, 2014

Efter jul och nyårsledighet var jag fortfarande trött. Jag fick fortsatt stöd av företagshälsovården och av min chef. Min chef lastade av mig arbetsuppgifter och jag började jobba hemifrån på fredagar. I mitten av februari, runt min födelsedag, tog jag en veckas semester, och hela familjen åkte till fjällen. Jag minns inte mycket av veckan, jag var mestadels på hotellrummet, läste och sov.

Efter ledigheten jobbade jag en vecka och blev sedan, igen, förkyld. Däckade hemma och kände hur all ork var helt borta. Det fanns inga reserver kvar. Jag ringde företagshälsovården. Min läkare hade velat sjukskriva nig i flera månader, men jag hade sagt nej. Jag kände att om jag går hem igen så brakar jag ihop för gott.

Jag hade redan varit sjukskriven för utmattningsdepression, som var diagnosen läkaren satt, en gång tidigare, hösten 2003. Visserligen kändes,det annorlunda den här gången. Då var jag ledsen och grät mycket. Jag grät även nu, men det jobbigaste var den förlamande tröttheten. Att inte orka något alls. Att bara vilja sova.

Där i mars 2014 gav jag upp. Jag blev sjukskriven, initialt i en månad, men under året förlängdes sjukskrivningen om och om igen. Behandlingen var baserad på diagnosen utmattningsdepression. Seratonintabletter, vila varmt, duscha varmt och dricka varmt vatten (te). Ta promenader dagligen. Besöka jobbet och vara där tills paniken lade sig. Fast jag kände ingen panik över att vara på jobbet. Jag gillade min chef och min arbetsplats. Däremot blev jag så trött av resan dit att det enda jag gjorde var att vila i min kontorsstol tills jag orkade åka hem igen.

Jag hade många av depressionens symptom. Tryck över bröstet, galopperande hjärta, många tårar. Och en stark känsla av misslyckande. Trots att jag redan fallit ner i en utmattningsdepression hade jag tydligen inte lärt mig nått. Så här i efterhand, när jag ser tillbaka på de tio år som gick mellan mina sjukskrivningar fattar jag att jag aldrig hade någon chans att bygga upp reservenergi. Under de tio åren handskades jag med två olika skolor där mina barn trakasserades, bytte jobb fem gånger, flyttade tre gånger och renoverade ett hus. Till det ingick det i två av jobben extremt mycket resor, och i ett annat arbete jobbade jag deltid (för att barnen skulle få stöd) samtidigt som jag var chef för som mest 35 medarbetare.

Eftersom jag, trots att jag var sjuk, som vanligt var rastlös var det under det här året jag började engagera mig politiskt. Det kanske till och med var tack vare att jag var sjuk. Att vara sjukskriven har gett mig många nya perspektiv på hur snett vårt samhälle är, och politik är bästa sättet att åtgärda det. På hösten bildade vi en lokalförening och jag satt i styrelsen. Eftersom vi alla hade mycket annat i våra liv krävdes inte så stor insats, vi fanns, men vi gjorde inte så mycket. Däremot började jag så smått skriva debattartiklar, vilket gick oväntat lätt. Ett antal år av bloggande hade förberett mig väl!

Jag hade även nyligen köpt en systemkamera och de dagliga promenaderna innebar mängder av fotograferande, så även där hittade jag utlopp för min rastlöshet. Ett tredje område som jag kunde ge mer tid var att läsa. Jag har läst sen jag var fem och har slukat böcker sen dess. Nu hade jag mer tid till det och läste dagligen.

Det var även under det här året jag så smått började pyssla. Enkla smycken till att börja med, och så återupptog jag sömnad. Allt det här uppmuntrades av läkare och psykolog, eftersom jag kunde göra det i min egen takt, utan prestationskrav, och det förväntades förbättra min utmattningsdepression.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.