Den stora generationsromanen / Frejigt

Den stora generationsromanen, kapitel 23

Den stora generationsromanen

(Om du vill läsa alla hittills publicerade avsnitt, samt mina kommentarer, klicka HÄR, om du vill få en förklaring var den här röran kommer ifrån, klicka HÄR, en lista på romanens olika personer finns HÄR)

Kapitel 23

I vilket Nissan i stället för Tylösand blir valet av någon underlig anledning

 

————

Så var dansen slut och barerna fylldes och samtalen frodades. Micke måste ordna med vickningen som skulle fram så Julia fann Katarina och de uppsökte Stefans bar. Han log och blinkade till Julia och när Katarina undrade vad de hade för kuckel på gång berättade Julia om sina drinkar och om Adrienne. Just då kom Uffe och med honom var Sebastian och Lena. Uffe presenterade dem och Lena lade beslag på Julia.

”Jag ville bara be om ursäkt å Adriennes vägnar. Du får inte ta illa vid dig”, sa Lena, ”hon kan inte rå för det. Det beror dels på hennes uppfostran och dels på att hon inte är van vid att någon tar något av henne.”

Julia lugnade Lena och sa att det inte var så farligt. Sebastian och Lena visade sig vara trevliga och de slog följe till vickningen. Micke hann slå sig ned ett tag men snart hastade han iväg till nya sysslor. Men innan han försvann hade de bestämt att fortsätta i en av stadens parker efteråt. Det var flera par som skulle göra det och av några av killarna att döma skulle det nog bli klädsim i Nissan. Översten hade, vis från tidigare baler, förbjudit killarna att efter balen ha uniformer på sig om de skulle gå på efterfest, så först måste de byta om. Julia såg fram emot att besöka villan och se hur Micke bodde.

Men balen var inte slut än och efter vickningen tog dansen vid igen. Återigen dansade Julia som hon aldrig dansat förr och när hon tog en kort andningspaus hos Stefan, frågade han om hon var så intresserad av bartendersysslan, att hon ville bli lärling? Han hade nu så stor kundkrets att han skulle klara av att sysselsätta en lärling och kvinnliga bartendrar var populära. Och eftersom hon dessutom var nykterist och hade ett utåtriktat säljande sätt hade hon alla förutsättningar att lyckas. Julia funderade lite på det hela och undrade om han ville ha ett beslut genast. Men det behövde hon inte utan han gav henne sin adress och bad henne ringa om hon antog platsen. Julia stoppade lappen i väskan, tackade för erbjudandet och beredde sig att gå därifrån. Då kom ett ”småbefäl” förbi och Stefan haffade honom och placerade honom i baren och bjöd upp Julia.

Under dansen upptäckte hon Adrienne vid ena långväggen och såg det hatiska i blicken utbytas mot något triumferande.

”Jaha”, mumlade Julia, ”så var den bluffen avslöjad.”

Stefan förstod vad hon menade, men han tyckte inte det gjorde så mycket, för just när hon genomförde den hade Adrienne blivit helt tillplattad. Hon hade nästan vägrat att lämna baren. Lena och den andra flickan hade fått slita henne därifrån. Men Adrienne nöjde sig inte med den inre tillfredställelsen att ha avslöjat Julia. Hon plöjde genast iväg mot orkestern där Micke just anlänt. Julia riktigt såg hur Adrienne samlade sig och ordnade anletsdragen så hon såg så attraktiv som möjligt ut. Så lade hon graciöst och lätt sin hand på Mickes arm. Till Julias tillfredställelse mulnade Mickes uppsyn när han såg på Adrienne, men han lyssnade uppmärksamt. Stefan dansade runt så hon inte såg mer och hon var spänd inför vad Adrienne kunde hitta på. Men hon var säker på att Micke inte skulle lyssna.

Men nästa gång hon såg honom såg han bister ut och tittade nästan strängt på henne. Då tändes en gnista hos Julia. Hon tänkte inte låta honom bestämma över vilka hon skulle dansa med. Tydligen gick det bra så länge hon dansade med hans kompisar, men inte när hon dansade med sina egna. För det var så hon såg på Stefan och hon hoppades att det var Stefans mening också. Så hon dansade lugnt dansen ut, trots att Micke började se ut som ett åskmoln.

En tanke på “Den stora generationsromanen, kapitel 23

  1. Pingback: Kapitel 23, författarens kommentar | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.