Den stora generationsromanen / Frejigt

Den stora generationsromanen, kapitel 11

Den stora generationsromanen

(Om du vill läsa alla hittills publicerade avsnitt, samt mina kommentarer, klicka HÄR, om du vill få en förklaring var den här röran kommer ifrån, klicka HÄR, en lista på romanens olika personer finns HÄR)

Kapitel 11

I vilket berättelsen raskt girar tillbaka på samma spår som tidigare. Och, ja, det här är alltså samma tågluff som i kapitel 2.

————

Nu var hennes nerver upprivna och hennes vänner hjälpte henne så gott de kunde. Sofia var underbar och ställde upp på alla sätt. Hon förstod nu vilken knöl Micke var och tröstade Julia. Sofia visste dock inte hur sårad Julia var för nu kunde hon ännu mindre få sig till att berätta om sin kärlek. Men nu var det bara den här veckan kvar och alla gjorde sitt för att skydda henne. Hon kunde inte sitta hemma där allt hänt och där hon kände sig otrygg så länge han var kvar i staden. Så hon kastade sig ut i nöjeslivet och även i armarna på ännu en militär bara för att bli bränd igen. Han var förlovad och direkt efter muck flyttade han ihop med sin tjej. Men det gjorde ingenting för han var bara ett redskap att tvätta bort Micke med.

Tack och lov så reste hon och Katarina ut veckan efter och Micke försvann i periferin. De hade en spännande och rolig resa och som avslutning skulle de möta Viviann och Anna (novellens Maria) i Göteborg en fredag morgon. För att hitta varandra hade de en kontaktpunkt i Vivianns bror som skulle hålla sig i telefonens närhet. Tyvätt hann de inte fram utan var bara i Hamburg när fredag morgon kom. Detta meddelade de och sedan startade de en resa med lokaltåg till Göteborg. De fick springa mellan perronger och hoppa på tåg i farten men till sist var de på färjan och nådde Göteborg mitt i natten. Ett samtal till Vivis bror gav dem uppgiften att Vivi och Anna var i Skåne och de fick ett telefonnummer. Undrande ringde de och fick prata med Anna. De befann sig hos en före detta till Vivi visade det sig. Anna meddelade också att hon och Vivi tyckte de sett nog av Göteborg under sin väntan på Julia och Katarina och tänkte stanna i Skåne tills tåget gick hem. Katarina och Julia liftade med en buss till centrum och hittade en telefonkiosk vid ett torg. De började ringa sin lilla lista på killar som sagt sig villiga att ta emot dem. Men de fick inget napp. Katarina ville ringa Mickes nummer men Julia vägrade.

”Hellre sover jag på torget” sa hon, och så blev det.

Det visade sig vara ett dåligt val av torg. Tre av Göteborgs populäraste discon låg alldeles i närheten och ett var öppet till 05.00. Det betydde att nattfolket passerade deras bänkar hela tiden och alla skulle stanna och prata. När morgonen kom tog de, fortfarande dödströtta, spårvagnen till centralen och växlade till sig en drös enkronor. De började ringa runt. Men tji sovplats. En var i sommarstugan, en hade släktmiddag och fullt överallt, en hade svartsjuk tjej, en var kadett och kvar på regementet och en ville inte alls veta av dem. Nedslagna satte de sig i väntsalen och Katarina började bearbeta Julia. Hennes trötthet tog överhanden och hon gav med sig. Katarina tog sista kronan och slog Mickes nummer. Han svarade och förstod på en gång vem det var och frågade efter Julia. Katarina förklarade deras situation och han undrade varför de inte ringt tidigare och varför inte Julia ringde. Katarina häpnade och sedan sa hon:

”Det kanske du kan förstå själv?”

Micke tystnade och så harklade han sig:

”Jag kommer genast och hämtar er.”

3 tankar om “Den stora generationsromanen, kapitel 11

  1. Jag kommer att tänka på en natt i Göteborg när jag var ung. Jag hade tågluffat ensam en påsk och kom med nattfärjan från Danmark. Skulle vidare med första morgonbussen till Borås där jag skulle hälsa på en kompis. Bussen skulle gå kanske 4-5 på morgonen. Jag promenerade runt i Göteborg på småtimmarna bland en mängd udda existenser. Inget allvarligt inträffade men jag har nog aldrig känt mig så otrygg och utsatt…

    Gillad av 1 person

  2. Pingback: Kapitel 11, författarens kommentar | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.