Den stora generationsromanen / Frejigt

Kapitel 10, författarens kommentar

Den stora generationsromanen

(Om du vill läsa alla hittills publicerade avsnitt, samt mina kommentarer, klicka HÄR, om du vill få en förklaring var den här röran kommer ifrån, klicka HÄR, om du vill läsa kapitlet som kommenteras, klicka HÄR)

Kapitel 10, författarens kommentar

Det här kapitlet är nästan helt och hållet en dagboksanteckning. Den som ”Micke” är baserad på kom hem till mig, berusad, somnade på soffan. Det var inget ovanligt i sig, det hade hänt förr (inte så ofta efter, jag blev vaksam efter det här). Jag gick och la mig i min säng med ryggen till rummet (min lägenhet hade bara ett rum, sängen stod i en alkov) och somnade.

Vaknade av att ”Micke” lagt sig bakom min rygg och just stoppade in sina händer i mina trosor.

Jag tror inte jag var så verbal som Julia är i romanen, jag var mer fysisk. Jag studsade upp ur sängen och fick på nått sätt upp honom med, och samtidigt som jag skrek ”Ut! Ut! Ut!” knuffade och drog jag honom till ytterdörren. Fick ut honom i korridoren utanför min lägenhet, slog igen dörren och låste. Samlade ihop hans kläder och öppnade dörren för att slänga ut dem. Sen låste jag och skakade av adrenalin resten av natten.

När jag ser bild på honom och mig tillsammans fattar jag inte hur jag lyckades:

Jag ser ut som en 14-årig liten myra (jag var 20) bredvid honom och precis som en myra hade jag tydligen oväntad styrka för min storlek.

Det som egentligen hände tror jag är att han inte alls förväntade sig att jag skulle protestera, han tog för givet att jag skulle vara helt med på det och han ville inte alls göra nått mot min vilja. Jag hade ju ändå släppt in honom och gått och lagt mig i samma rum, självklart betydde det att jag ville knulla (obs, ironi). Min reaktion gjorde honom överraskad och paff och han hade inget emot att genast sticka ifrån hela situationen.

Hela den här händelsen är egentligen ett utmärkt exempel på varför samtyckeslagen är så viktig. Om han verkligen övermannat mig och våldtagit mig så hade jag nog inte ens anmält det till polis. Tidigt 80-tal, jag hade flirtat med honom i några månader, han hade varit hemma hos mig tidigare, jag hade själv släppt in honom den här kvällen och låtit honom sova över hos mig. Jag hade, då, till och med själv ansett att jag fick skylla mig själv.

I dag hade jag stått på mig och hävdat att samtycke inte fanns.

Dessutom så korkat av honom. Ni som läst romanen vet ju att Julia/jag var superförälskad i honom. Om han bara ansträngt sig det minsta, pratat med mig, flirtar lite, frågat om han fick krypa ner till mig. Jag hade direkt sagt JA! Till saen hör att jag vid det här tillfället fortfarande aldrig legat med någon, vi har ju hoppat bakåt i tid, så den spanska semesterflirten har ännu inte hänt. Jag ville inget hellre än att ÄNTLIGEN få det gjort, men jag ville också få vara med och fatta beslutet om att göra det.

Att han trodde sig kunna ligga med mig utan att ens kolla om jag ville, det är och var verkligen inte OK. Så han åkte ut. I verkligheten har jag efter det inte haft någon som helst kontakt med honom. I romanen utvecklas det hela helt annorlunda. Från och med nu kommer några kapitel som i stort är helt skönlitterära och därmed kanske lite lättare att hänga med i!

3 tankar om “Kapitel 10, författarens kommentar

  1. Ett nej är alltid ett nej så det är bra att man pratar om det numera. Tyvärr finns det nog många flickor/kvinnor som bokstavligt talat blivit tagna på sängen och sedan inte trodda. Just rädslan för att inte bli trodd och att det var ens eget fel gör nog att alla inte anmäler. Förr var det säkert ännu vanligare att ingen anmälan gjordes.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.