Bokrecension / Feminism / Kaosutmaningen / Världsomsegling

Alla borde vara feminister

Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie

Alla borde vara feminister

Den här boken fick samtliga studenter på gymnasiets andra år i julklapp 2015. Så även min son. Han går i en klass med enbart killar och efter att alla läst den skulle de diskutera boken. Läraren ska ha fått ett diskussionsmaterial, men efter att ha hört med sonen om diskussionen så tänker jag att antingen använde inte läraren det underlaget, eller förstod inte hur det skulle användas eller så var materialet inte så bra. För enligt sonen hade de bara konstaterat att det här var helt annorlunda än i Sverige, efter som författaren kommer från Nigeria.

Jag har läst den och känner igen mig i nästan allt. Min dotter, som bara är ett och ett halvt år yngre än sonen, känner igen sig.Att läraren inte fick killarna i klassen att förstå att det här är verkligheten för deras kvinnliga vänner borde vara på gränsen till tjänstefel! Och en av anledningar att vi fortfarande lever i en våldtäktskultur. Där män lägger större energi på att protestera och skrika ”inte alla män”. än att faktiskt motarbeta den mansnorm som driver på våldtäktskulturen.

Så här skriver Chimamanda om samma sak:

”Och det är en del av problemet. Att många män inte medvetet tänker på våra tilldelade könsroller eller ens lägger märke till dem. Att många män säger, precis som min vän Louis gjorde, att det må ha varit illa ställt med saker och ting förr, men nu är allting bra. Och att många män inte gör något för att få tillstånd en förändring.” 

Det här är en tunn bok, det är en variant på ett tal som Chiamamanda höll som ett TED-talk, som finns på Youtube och som Beyoncé samplat. Den går fort att läsa men den borde kunna diskuteras betydligt effektivare än vad sonens lärare lyckades med i sonens klass. Jag hoppas den fungerat bättre i andra klassr och jag hoppas att det här blir något återkommande för gymnasieelever, eftersom det är den här typen av texter, diskussioner och, förhoppningsfullt, insikter, som de som är unga idag behöver få tidigt om vi någonsin ska få bukt med våldtäktskulturen!

Så här påverkas mina utmaningar

100 böcker under 2016: nummer 76.
Världsomseglingen: Nigeria
Kaosutmaning: 8. Läs en lånad bok. Lånade den av sonen.

4 tankar om “Alla borde vara feminister

  1. Förstår att ämnet inte fungerade speciellt okey med tanke på hur diskussioner går bland folk i allmänhet å i media, tror ju det borde vara ständigt återkommande från klass 4 å till gymnasiet, fortfarande så klarar sig våldtäktsutövare genom att skylla på tjejens klädsel, eller att tjejen varit så berusad att hon icke varit medveten om vad som händer.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.