Arg tant / Politik

Den mörka och okända historien

Den mörka och okända historien

Den mörka och okända historien

Det här är förra regeringens ”Vitbok om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet”. Utgiven av Regeringen, arbetsmarknadsdepartementet (Ds 2014:8) och går att ladda ner eller beställa HÄR.

I boken står det att det inte är möjligt att i en bok redogöra för alla de olika typer av förtryck, övergrepp och diskriminering som staten utsatt romer för under 1900-talet, utan i boken finns ett urval av områden och händelser där staten varit orsak till de som romer utsatts för. Boken beskriver kartläggning av romer, sterilisering och omhändertagande av barn, inreseförbud och reglerad invandring och romers tillgång till bostad, utbildning och arbete.

Det är en skrämmande läsning. Särskilt eftersom bilden som framträder visar hur det är statens agerande som tydligt lett till de rasistiska åsikter som sprids om romer. Åsikter som att de inte vill vara bofasta, inte vill utbilda sig, inte kan behålla ett arbete bygger på att de enligt lag inte fick vara bofasta. Även om de ägde huset och marken där de bodde så använde myndigheterna olika metoder för att få dem att flytta. Att behålla ett arbete eller gå i skolan blir näst intill omöjligt om du inte tillåts ha ett fast boende.

Sterilisering krävde samtycke och boken visar hur myndigheter på olika sätt lyckas förbigå den bestämmelsen och genomföra sterilisering utan att personen frivilligt samtyckt. Även barn kunde omhändertas, ofta med syftet att utbilda dem bort från sina rötter, de skulle fostras till ”värdiga medborgare”. På så sätt växte barn upp utan att veta något om sin bakgrund eller historia. Att romer sägs ha en misstro mot myndigheter är ytterligare en av de fördomar som finns, men om någon rom har ett misstroende så känns det som ett fullständigt rationellt beteende efter att ha läst den här boken.

Och, det boken beskriver, finns fortfarande kvar. Det försvinner inte för att en bok skrivs. Det pågår dagligen ett förtryck av romer i Sverige, både från myndigheter och från andra. Som den romska kvinna som skulle tala vid presentationen av just Vitboken, men som nekades äta i frukostmatsalen på hotellet där hon bodde, läs HÄR.

I dag, den 2 augusti, är det romernas minnesdag av Förintelsen, läs mer HÄR och HÄR.

”Stereotyperna om och fördomarna mot romer har varit många och romer har genom historien utsatts för diskriminering, förföljelse och mord.

I de flesta europeiska länder kännetecknades tiden mellan första och andra världskriget av ekonomisk kris och växande spänningar, vilket ledde till ökad diskriminering av romer – som redan var en utsatt grupp. Romer registrerades på särskilda listor och var tvungna att bära särskilda identitetshandlingar.”

”När nazisterna kom till makten i Tyskland 1933, förvärrades situationen för romerna. Romer kategoriserades som ”främmande raselement” och definierades därmed som ett hot mot nazisternas vision om ett enhetligt ”ariskt”, ”rent” och ”sunt” tyskt folk.”

”Redan 1933 började romer sättas i koncentrationsläger. Från 1938 kategoriserade nazisterna romer som ”asociala”. De arresterades och sattes i koncentrationsläger. Från slutet av 1942 arbetade SS systematiskt för att flytta de romer i Tyskland som fanns kvar där och i ockuperade länder i Västeuropa till koncentrations- och utrotningsläger.”

”I dödslägret Auschwitz upprättade lägerförvaltningen en särskild ”zigenaravdelning”. Som mest hölls där cirka 20 000 romska fångar från nästan hela Europa. Den ökända SS-läkaren, doktor Josef Mengele, utförde hemska experiment på romer. Både vuxna och barn drabbades.

Natten mellan den 2 och 3 augusti l944 avrättades alla fångarna på den så kallade zigenaravdelningen. Händelsen har i efterhand kommit att kallas för Zigenarnatten.”

”Romerna var dock inte bara passiva offer. I länder som till exempel Italien eller Bulgarien fanns det fall där romer deltog aktivt i motståndsrörelsen. Till och med i Auschwitz förekom flyktförsök och andra uttryck för romskt motstånd mot förtrycket.”

”I Tyskland, liksom i andra europeiska länder, förekom förföljelse av romer långt före nazisternas maktövertagande 1933. Det finns inga exakta siffror på hur många romer som fanns i Europa vid tiden för andra världskriget. Det är också svårt att veta hur många romer som mördades. De flesta forskare är ändå överens om att mellan 200 000 och 500 000 romer mördades – ungefär en fjärdedel av det romska folket.”

I dag är det en dag för att minnas hur romer utsatts genom tiderna, inte bara under andra världskriget och i Tyskland, utan både innan och efter kriget och i Sverige. Något som sker än i dag. Det är en skam för ett rätts- och välfärdsland att  fortsätta behandla romer som Sverige gör, det är dags att sluta förtrycka och diskriminera och börja se romer som fullvärdiga medborgare i Sverige och i Europa!

För att uppmärksamma Romernas minnesdag av Förintelsen kan du ägna en stund åt att fundera på vad du kan göra i din vardag för att förändra historien. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

15 tankar om “Den mörka och okända historien

  1. Såg en jättebra dokumentär igår om två söner till två av nazisternas största massmördare på netflix, en judisk man som fått hela sin familj förintad kontaktade sönerna för att höra idag vad de ansåg om sina fäders ansvar…så skrämmande att se hur en försvarade sin far och den andra kunde se alla sin fars fel och fördömde dem….Kan inte heller fördöma den mannen som försvarade sin far, naiv eller så klarade han inte av sanningen…..så många oskyldiga människor som dog pga propaganda..hur kan det ske?

    Gillad av 1 person

  2. Det är verkligen skrämmande!
    Själv engagerade jag mej i ett vinterboende för eu-immigranter under förra året. Det var intressant att lära känna några av de rumänska romer som tigger på våra gator lite närmare. Jag kunde konstatera att vi alla är lika medan våra liv är helt olika……..jag har allt och dom har inget!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.