Arg tant / Feminism / Politik

Vi hjälps åt att förhindra det här i framtiden!

I dag är årsdagen av terrorattentatet i Oslo och på Utöya:

”För fem år sedan i dag hände det ofattbara. En bilbomb exploderade i regeringskvarteren i den norska huvudstaden Oslo. Mannen som hade byggt bomben tog sig sedan ut till Utöya, där norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund hade sommarläger, och sköt urskillningslöst ihjäl 69 personer, framförallt tonåringar.

Sammanlagt 77 människor berövades livet den 22 juli 2011. Av de som sköts till döds på Utöya hade hälften inte ens fyllt 17 år.” (läs hela HÄR)

Gärningsmannen beskrivs ibland som ”ensam galning”, vilket ofta är fallet om förövaren är vit och kristen, men aldrig om förövaren är rasifierad och/eller muslim.

”Det stämmer inte. Hans politiska motiv och hat understöds av en växande fascism i Europa och världen. Vi ser hur hat och misstro ökar bland människor och upplevelsen att de politiska ledarna inte kan möta otryggheten blir starkare. Vi ser det runt om i Europa och vi ser det i Sverige.” (läs mer HÄR)

De senaste fem åren har världen förändrats drastiskt. Det som var otänkbart att säga då är vardagsmat i dag. Det som då bara var de mest högerextrema (som terroristen på Utöya) som uttalade och/eller skrev, kan vi nu läsa om i respekterade dagstidningar. Det här är en farlig och felaktig väg att gå. Att, som huvuddelen avpartiledarna i Almedalen, uttala sig om nationen och värderingar, som att Sverige står för en alldeles egen unik särart i världen, förstärker bara det ”Vi och dem” tänkande som ligger till grund för den här sortens händelser.

Vi behöver alla vara med och bekämpa det här, läs gätrna den HÄR artikeln för att få några tips om hur vi kan göra:

”Vi måste alla erkänna och motverka den växande islamofobin i Europa och förstå hur den högerextrema ideologin fungerar som motor för våldsbejakande islamism. Att se på det muslimska civilsamhällets organisationer som inkubatorer för religiöst motiverat våld är kontraproduktivt, då dessa organisationer i själva verket är en del av lösningen.”

Sommar i P1 valde ofattbart nog att låta Sara Mohammad få den här dagen som sin dag. Hon är grundare av organisationen ”Glöm aldrig Pela och Fadime”, som arbetar mot hederskulturer. Det är i sig ett viktigt arbete, men tyvärr är Sara en av dem som förstärker islamofobin i Sverige genom att grovt generalisera både om vem som utövar hederskultur och hur det utövas. Det är självklart intressant att höra hennes berättelse, men dagen känns väldigt okänsligt vald.

För att påminna oss om hur vi kan arbeta för att komma bort från rasismen och islamofobin i dagens samhälle, och därmed tillsammans arbeta för att inte Utöya ska upprepas, rekommenderar jag istället att du lyssnar på någon av de här sommarprogrammen:

Athena Farrokhzad, HÄR, Hedi Fried, HÄRLars Ohly, HÄR, Malena Ernman,HÄR, Jason Diakité, HÄR, Daniel Poohl,HÄR, Kakan Hermansson, HÄR, Marika Carlsson, HÄR, Özz Nujen, HÄR, Soran Ismail, HÄR och/eller Gina Dirawi, HÄR.

10 tankar om “Vi hjälps åt att förhindra det här i framtiden!

  1. Ett väldigt tänkvärt och samtidigt viktigt inlägg för det är ju dagens sanning och den krassa verklighet vi lever i. Det är så fruktansvärt hur vi människor håller på att förstöra och förgöra. Finns det egentligen någon plats på jorden där man kan känna sig trygg, där människor lever i fred och harmoni med varandra trots olikheter vad gäller religon och åsikter. Fann en sådan plats i Kuching, Sarawak på Borneo. Där finns inga motsättningar men väldigt många olika etniska grupper och där finns heller inga fattiga. Vi har köpt en lägenhet där och ska bo där några månader per år. Får se om verkligheten stämmer…
    Ha en fin fortsatt helg Freja 😀

    Gillad av 1 person

  2. Instämmer helt i dina tankar. Visst är hans motiv framvuxna av hans politiska ideologi. Det finns många som tycker att det han gjorde var bra och nödvändigt… hur otroligt det låter för de flesta av oss. Vällanerat till tusen under flera år… Hua…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.