Arg tant / Feminism / Politik

En svart dag i vår historia

I dag bidrog Sveriges Riksdag till att än fler människor, av alla kön och i alla åldrar, kommer att möta döden på flykt från krig, konflikter och katastrofer. Jag har inga ord för hur otäckt vidrigt jag tycker det här är. Jag delar med mig av en mailväxling som jag hade i sista sekund med en riksdagsledamot i ett desperat försök att försöka påverka.

Det började med att jag skickade ett förkonstruerat mail via en websida, där adresser till samtliga riksdagsledamöter fanns att välja på:

”Sverige har ett grundmurat gott internationellt rykte när det gäller flyktingar och mänskliga rättigheter. Det lagförslag som regeringen presenterat, om bland annat tillfälliga uppehållstillstånd och begränsningar av möjligheten till familjeåterförening, och som du ska rösta om den 21 juni står i stark kontrast till hur Sverige som land brukar agera.

Tidsbegränsade uppehållstillstånd, som enligt förslaget om en tre år lång tillfällig lag ska gälla för alla som söker asyl i Sverige, leder till att människor på flykt och som redan drabbats av stora prövningar tvingas fortsätta leva i daglig oro över sin framtid. Detsamma gäller för familjeåterförening.

Att försvåra, och för många helt omöjliggöra, en återförening av familjemedlemmar, som förslaget gör, skulle leda till helt förödande konsekvenser för både de människor som har lyckats fly hit, och för de anhöriga som finns kvar i farliga och hotfulla situationer. De som kommer att drabbas allra värst är barnen.

För en person som lider av trauma på grund av övergrepp och krigsupplevelser går det ibland inte ens att genomföra den behandling som behövs på grund av att oron överskuggar allt annat. Det gäller både oron vid tillfälliga uppehållstillstånd och när möjligheten till familjeåterförening inte finns.

De som drabbas av konsekvenserna av lagen kommer inte att mäkta med att fokusera på integration och de som lider av trauma kommer inte att få nödvändig behandling. Migrationsverket kommer att tvingas lägga ned enorma resurser på omprövningar. En stor mängd barn i vårt land kommer inte att fungera i skolan.

Jag är mycket oroad över utvecklingen i Sverige. Enligt myndigheter, psykologer och läkare, socialsekreterare och migrationsverkspersonal och lärare är att den tillfälliga lagen är fel väg att gå. Jag vädjar till dig att inte fatta beslut om de föreslagna åtgärderna.”

Till min förvåning fick jag svar på ett av de många mail jag skickade:

”Hej. Tack för ditt mejl. 

Kan visserligen bara tala för mig själv, men jag vet att många delar åsikten att detta är den svåraste fråga vi hittills ställts inför. Jag har själv barn och kan inte tänka mig något mer smärtsamt än att inte få vara tillsammans med honom.

Men som land måste vi samtidigt se den större bilden. Vi verkar inte i vakuum, utan i ett europeiskt sammanhang, och i längden är det inte hållbart att några länder har så pass mycket mer tillåtande regler än andra. För Sveriges del innebar det 163 000 asylsökande i fjol. 

Känner också att vi har ett ansvar för den personal, på myndigheter, i kommuner osv, som dagligen gör sitt yttersta för att erbjuda ett bra mottagande. Tycker att den aspekten ofta glöms bort. En del menar, retoriskt, att vi ska värna människorna, inte systemen. Men systemen bärs ju upp av människor. Av socialsekreterare, poliser, handläggare lärare. Även om vi lämnat den akuta fasen efter ifjol höstas är det alltjämt ett hårt tryck på personal i kommuner och på myndigheter. Bara Migrationsverket måste, som exempel, anskaffa 20 000-25 000 boenden för att täcka för de boenden som inte är tillgängliga under sommaren. 

Det är djupt tragiskt att vi hamnat i detta läge. Det är också stötande att länder i vår omgivning, varav flera är några av världens mest välmående samhällen, inte gör mer för att hjälpa. Tänk om alla länder delat solidariskt på ansvaret.

Det blev ett långt svar, och det finns egentligen mer att säga, men känner att det är viktigt att försöka ge en bakgrund till regeringens förslag.”

Det låter förledande inkännande och förståndigt, men jag funderade ett tag på hens argument och skrev ett svar några timmar innan omröstningen:

”Tack för ditt svar, trevligt med en riksdagsledamot som tar sig tid att kommunicera med medborgare!

Som du förstår så håller jag inte alls med dig! Jag, som du, kommer från Norrland. Norrland skulle rymma betydligt mer än 163000 nya invånare, och i längden skulle frodas och utvecklas av det. Dessutom har de stängda gränserna effektivt förhindrat asylsökande att komma till Sverige för att söka asyl. Migrationsverket har kraftigt skrivit ner sina prognoser. Att i det läget dessutom förhindra familjer till de som redan är i landet att komma hit är otroligt nationalistiskt och inhumant. Skäms!

När du tar upp omsorgen om de anställda så känns det som att det är en rökridå för att dölja det oerhört brutala som den här lagen innebär, splittrade barnfamiljer som leder till att fler tar farliga vägar för att förenas med de som rest före, eller för att familjen reser tillsammans. Människor som reser på överfyllda sjöodugliga farkoster, för att försöka få med hela familjen redan från början, hellre än att splittras för resten av livet.

Om det var omsorg om personalen så är den här lagen en pinsam genväg att ta. Ni angriper ”dem”, ”de okända”, de som inte har någon talan och som, framförallt, inte kan ge er si röst i nästa val, istället för att göra upp med de nationalistiska, fascistiska och kapitalistiska strömningar som genomsyrar landet. Det jag, och många med mig, trodde vi stoppade när ni kom till makten i Sverige.

Jag har förslag på vad ni kunde gjort istället, om det verkligen var omsorg om personal och om de som kommer hit på sin flykt som ni vill värna om:

Arbeta om Migrationsverkets regler för upphandling och avtal om boende så att den processen förenklas. Att istället anta en lag som gör att Migrationsverket om och om igen behöver granska samma persons ärende för att se om det tillfälliga uppehållstillståndet ska förlängas är i mina ögon raka motsattsen till omsorg om personalens arbetssituation.

Anställ fler inom de områden som arbetar med asylsökande och se till att regelverket gör det lättare att samarbeta med frivilliga och att bekosta verksamhet hos ideella organisationer.

Självklart behöver det här finansieras, men det är en investering för framtiden, då vi behöver fler människor i Sverige, och särskilt i de norra delarna av landet. Börja med att slopa jobbskatteavdragen, som i sig är ett påfund som enbart ökar klyftorna i landet mellan de som har och de som inte har. Se över skattelagstiftningen, stifta lagar om böter för skattesmitare, beskatta finansiella transaktioner mellan länder, höj skatten, särskilt för de rikaste i landet och för de stora företagen. Det finns massor av åtgärder som ni, som säger er värna om de utsatta i landet och vilja minska klyftorna, redan borde gjort. I ställe väljer ni att slå på de som redan ligger ner, de mest utsatta, det är skamligt!

Självklart tycker även jag att andra länder borde ta sin del av ansvaret, men det är verkligen inte anständigt att gömma sig bakom andra i den här frågan. Särskilt inte efter att beslutet att stänga gränsen inte alls ledde till att andra länder tog mer ansvar utan tvärtom. Det är en farlig väg ni går nu och det går bara fortare och fortare utför med er trovärdighet som socialistiskt parti!

Jag tycker, som sagt, det är trevligt när riksdagsrepresentanter tar sig tid att besvara mail, men betackar mig för den här typen av rökridåer för att försöka dölja att den här lagen är ett sätt för er att smita undan de viktiga beslut ni istället borde ta, att stå upp för de som behöver er röst, att visa solidaritet!”

Det här är en svart dag i Sveriges historia, nu får vi arbeta för att den här ”tillfälliga lagen” får en så kort livslängd som möjligt!

Protestera, debattera, informera!

13 tankar om “En svart dag i vår historia

 1. Det jag absolut inte förstår, jag begriper inte, är att ”de” tydligen anser att flyktingar kommer till Europa bara ”för skojs skull”, inte faan riskerar man livet, ger sig ut på havet i rangliga båtar för att det är kul inte. ”De” som bestämmer borde få pröva på den resa flyktingar/asylsökande gör och sedan förklara varför man riskerar livet om det nu inte är nödvändigt, att försöka få en chans till ett liv utan krig, övergrepp, svält och fattigdom.

  Gillad av 2 personer

 2. Ja, det här är väl inte det ”stolta öppna Sverige” som det pratas så stolt om den 6 juni och andra högtisdagar… Nu har de skrotat det goda ryktet som Sverige haft sen 1945. Sorgligt.

  Gillad av 1 person

 3. Tack för att du tog dig tiden att kommunicera med en av beslutsfattarna. Ditt svar var sedan väldigt bra – hoppas att det gjorde nytta hos personen, om än inte i röstningen.
  Det här är verkligen för bedrövligt!

  Gillad av 1 person

 4. Pingback: Ett steg från barnens rättigheter | Skriva läsa leva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.