#blogg100 / Politik

Ras och rasism

#blogg100, inlägg 25

Idag fortsätter jag att reda ut begrepp eftersom det är Solidaritetsvecka för kampen mot rasism och rasdiskriminering och i dag dessutom den internationella dagen till minne av offren för slaveri och den transatlantiska slavhandeln..

Raser är ett omdiskuterat begrepp, i ett tidigare inlägg skrev jag:

”Ordet ras är inte en korrekt beskrivning av det som sker, eftersom alla människor är så biologiskt lika varandra att det inte går att tala om olika raser. Det finns ändå fortfarande föreställningar om olika ”raser”, trots att de inte existerar.”

Inom en avgränsad grupp, från samma område, kan generna variera upp till 85 %. Om forskarna istället jämför variationen mellan olika grupper av människor, där grupperna kommer från olika delar av världen, och från olika så kallade raser, så är variationen av gener mellan grupperna enbart 15%. Det innebär att skillnaden inom en grupp är betydligt större än skillnaden mellan grupper.

De 85 och 15% jag hänvisar till i texten ska ses i skenet av att människan som art har mycket liten genetisk variation inom arten:

”Om DNA-texterna hos två obesläktade människors jämförs finner man att de är 99,9 procent identiska oberoende av varifrån personerna kommer. Detta innebär att i genomsnitt var tusende bokstav i DNA-texterna skiljer sig åt. Trots att vi ser så olika ut beroende på härkomst är vi sålunda väldigt lika varandra ur genetisk synpunkt. Människan är unik bland sina närmaste nu levande släktingar med avseende på sin mycket begränsade genetiska variation. Som jämförelse kan nämnas att man kan hitta lika mycket genetisk variation inom en flock schimpanser som det finns bland jordens i dag 6 miljarder människor.”

”Under de senaste åren har genforskningen gjort ytterligare språng. Ny teknologi har gjort det möjligt att avläsa den mänskliga DNA-texten mycket snabbare och billigare. Inom loppet av timmar kan flera miljoner variabla punkter i en människas DNA undersökas, vilket möjliggjort omfattande jämförelser av DNA från människor med olika geografiskt ursprung. Resultaten har väsentligen bekräftat Lewontins observationer, trots att dessa var baserade på jämförelser av ett litet antal DNA-punkter hos ett litet antal individer. Av den sammantagna genetiska variationen finner man c:a 85 procent hos samtliga befolkningsgrupper oberoende av geografiskt ursprung. Intressant är också att den stora majoriteten av människans alla genetiska skillnader är gamla och fanns redan hos den grupp av H. sapiens som lämnade Afrika för 50.000 år sedan. Man har inte hittat några ”rasspecifika” gener eller genvarianter.” (läs mer HÄR)

”Det entydiga resultatet av modern genforskning är att människosläktet är extremt homogent ur genetisk synpunkt trots att så stora utseendemässiga skillnader existerar. Resultaten talar i stället för att människan gradvis koloniserat jordklotet och inga belägg finns för att grupper av människor haft möjlighet att utvecklas till en ras.”(läs mer HÄR)

Så, vad är det som händer när rasism sker? Hur kan det ske rasdiskriminering om det inte finns några raser?

Allt sker i våra egna huvuden, när vi rasifierar andra. Människors föreställningar, fördomar och myter om ras präglar allt från synen på människor till synen på samhället i stort. Rasifierad är en term som beskriver personer som, på grund av sitt utseende, blir tillskrivna en viss rastillhörighet och egenskaper som förknippas med den. Du kan även bli rasifierad när andra får höra ditt namn eller får veta din religion. Uttrycket beskriver en process, att bli tillskriven någonting, enbart på grund av ditt utseende, namn eller religion.

Den som blir rasifierad utsätts alltså för diskriminering utifrån att andra uppfattar den som mindre värd, trots att det som är grunden till det antagandet, raser, alltså inte existerar. Hur galet är inte det?

Annonser

6 thoughts on “Ras och rasism

 1. Tänk om vi kunde fortsätta se på andra människor som barn gör… när Elin var 6, 7 år dansade hon zumba när även en lite äldre flicka, flykting från Afrika – vet icke land – var med, när vi kom hem pratade Elin om flickan och beskrev henne ”hon med flera tofsar i olika färger” inte ett ord om annan, mörkare hudfärg, utan det som var väsentligt för Elin var flickans tofsar och att hon dansat med Elin.

  Liked by 1 person

 2. Så bra det vore om vi inte envisades med att placera in människor i olika fack utan just se på alla som människor. Visst finns det skillnader på olika plan men det brukar vara bättre att fokusera på likheter.

  Min systerdotter är färgad och redan i sexårsåldern fick hon höra en del kommentarer… Suck säger jag bara.

  Liked by 1 person

 3. Problemet är att till och med dom inom SD har börjat inse att dom inte kommer någon vart med den diskussionen just nu. Därför använder man begreppet kultur istället. Men skulle dom få mer att säga till om så kommer dom gamla rasideerna att flyta upp till ytan som ett brev på posten.
  Den senaste forskningen visar att vi inte är utvecklad som en specifik art. Vi har t.ex neandertalgener i oss och det finns flera andra typer av människor på andra håll på jorden som vi blandades med när vi vandrade ut från Afrika.
  När det gäller slaveri så har jag besökt en av dom hemskaste platserna på jorden, fast den var förrädisk vacker.
  http://kajsalisa.com/2011/02/26/kajsalisa-i-senegal-del-3/

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s