Bokrecension / Kaosutmaningen / Månadens bästa bok / Världsomsegling

Spåren

Resan gick bra, även om jag oroade mig, mesigt nog, för att hamna nära någon av de lynchmobbar som drog runt. Jag undvek centralen under de fem timmarna som gick mellan mitt möte och nattågets avgång, så de påverkade mitt rörelsemönster. Nu är jag en äldre vit kvinna, så jag kunde utan problem placera mig i en hotellobby och se ut som om jag hörde hemma där. Det kan inte de som lynchmobben var ute efter. Jag är djävligt privilegierad, jag behöver bara oroa mig för att jag skulle behöva se något som gör mig upprörd, inte för att vara den som blir slagen. Fy fan för hur världen ser ut just nu! Jag kör en recension och andas ut, jag som kan!

Spåren av Deon Meyer

Spåren

Jag gillar Deon Meyer, så det är alltid en glädje att påbörja en ny bok av honom. Han har en kul vana att blanda och ge lite bland ett antal olika huvudkaraktärer. I den här dyker två av de tidigare huvudkaraktärerna upp, Lemmer och Mat Joubert, och det är kul att återse dem, fast helst hade jag träffat Tiny igen, min absoluta favorit bland de olika huvudkaraktärerna.

Den här boken gjorde mig lite förvirrad först. Den hoppar mellan två helt olika historier och det är svårt att förstå hur de hör ihop. En handlar om en livvakt som får ett uppdrag att vakta en transport av två utrotningshotade noshörningar, medan den andra handlar om en gren av polisen som bevakar några misstänkta terrorister. Båda historierna tickar på, boken växlar mellan dem, men det är svårt att förstå hur de hänger ihop. Sen dyker en tredje historia upp och den verkar inte heller höra ihop med någon av de andra, det är en privatdeckare som får i uppdrag att söka efter en försvunnen person.

Två av historierna tycker jag är intressanta och spännande, men den om polismyndigheten är segare och svårare att hänga med i, så läsandet gick trögt tidvis. Men i slutet knuts allt ihop på ett elegant sätt och utlovar även en fortsättning på ett av spåren. Hoppas verkligen att det blir så och att den boken raskt översätts till svenska!

Jag rekommenderar alla böcker av Deon Meyer!

Så här påverkas mina utmaningar

100 böcker under 2016: 7 lästa, 93 kvar.
Månadens bästa bok: Det här är januaris bästa bok för mig
Världsomseglingen: Sydafrika
Kaosutmaning: 13. Läs en bok som berättas ur minst två karaktärers synvinklar. Det här är ur minst tre karaktärers synvinkel, ibland får vi följa med även några andras synvinklar.

 

 

Annonser

23 thoughts on “Spåren

 1. Ja, fy fan så obehagligt(…) det har blivit. Jag kände obehag bara av att se de poliser och frivilliga som stod för att ta emot flyktingar när jag kom till Sthlm i höstas. För mig kändes det mer som ett hotfullt mottagande, och då var jag inte alls berörd utav detta.
  Läser just nu Hotell Angleterre av Marie Bennett, om 2:a världskriget. Utspelas mestadels i Malmö, med ockuperat Danmark tvärs över pölen, och nazister som tillåts passera genom Sverige. Fy!
  Det är en extremt obehaglig tanke att allt börjar likna 30-talets Europa.

  Liked by 1 person

 2. Ja, det finns vissa fördelar med ens utseende minst sagt.

  Låter som en intressant bok. Parallellhandling är man van vid men tre historier är ovanligt mycket.

  Gilla

 3. Kan bara hålla med om att världen inte är någon trevlig plats just nu.
  Skönt att väntetiden och din resa gick bra!
  Ha en fin vecka och hoppas det går bra med arbetsträningen.

  Gilla

 4. Jag önskar att jag kunde läsa böcker, nu har jag under en längre tid inte klarat av det.
  Det blir så rörigt i hjärnan, jag läser samma sida flera gånger utan att uppfatta innehållet så jag ger upp och lägger undan den.
  Har väl 5, 6 böcker nu som jag börjat med men lagt åt sidan.
  En vacker dag kanske det fungerar igen.
  Kram och ha en fin början på veckan!

  Liked by 1 person

 5. Skönt att höra att allt gick bra, ja jag själv är reserverad när jag väntar på bussen på kvällen, det är viktigt att känna sig ok o trygg i väntan på…läs o må bra Freja 🙂 kram å fin dag till dig

  Liked by 1 person

 6. Ja var är vi påväg? Var är solidariteten och kärlek för människor. Varför väljer folk att dra alla människor över en kam istället för att se att det både finns rötägg och anledningar varför människor gör som de gör. Nä, suck man blir ledsen av det där.
  Hoppas att resan gick bra för dej sen! Kram!

  Liked by 1 person

 7. Fruktansvärt hur fort hela rasismsvängen har normaliserats, känns som att mycket av det man läser och hör idag hade varit otänkbart att publicera för ett par år sen. Och mer klokt än mesigt att undvika lynchmobbar även om vi tillhör de som kan göra det utan större problem…

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s