blogginspiration / Världsomsegling

Ytterligare bokresa för året!

Inne i Johannas deckarhörna hittade jag en världsomsegling på 366 dagar. Så här fungerar den:

 • Allt du behöver göra för att delta är att anmäla dig före den 15 januari genom att kommentera det här inlägget eller infosidan (under kartan) i vänstermenyn. Sedan behöver du: Alternativ 1: En sida på din blogg som du kallar En världsomsegling på 366 dagar där du för statistik över de länder du har besökt och de böcker du har läst. Här kan ni se hur min sida ser ut. Alternativ 2:Föra denna statistik på din redan befintliga ”Läst 2016” sida genom att på något sätt markera vilka böcker som räknas till världsomseglingen och vilket land de utspelar sig i. (Markera dem med fetstil, ange landet inom parentes efter boken eller liknande) Man kan även göra en egen avdelning för En världsomsegling på 366 dagar om man har en sida man kallar ”Utmaningar 2016”. Det viktiga är att man någonstans kan se vilka böcker och länder du har läst om!

 • Jag kommer att länka till den sida du antecknar dina länder på i min vänstermeny under rubriken ”Medresenärer” så att vi kan besöka varandra och få tips och inspiration. I slutet av året vill jag också att du skriver ett inlägg och summerar.

 • Meningen är att vi ska upptäcka nya saker och vidga våra vyer, så därför räknar vi INTE med böcker som utspelar sig i Sverige, USA och Storbritannien eftersom det är länder som de flesta redan är välbekanta med. Det är var bokens handling utspelar sig som räknas, om det är författarens hemland eller ej spelar ingen roll i det här sammanhanget. Utspelar sig boken i flera länder kan man räkna båda, men det måste vara en påtaglig del av handlingen som är förlagd till landet, inte bara något kapitel eller några sidor. Eftersom även fiktiva världar kan bidra med läsning långt bortom vår egen vardag är det okej att räkna med sådana (t ex Narnia), men för att det fortfarande ska bli en världsomsegling ser jag helst att även ”riktiga” länder förekommer hos er. Även utdöda riken (t ex Romarriket) och udda platser som rymden och havets botten räknas.

 • Vill man ha en utmaning kan man sätta upp ett mål för hur många länder man vill besöka, men det är inget måste. Det är helt okej att ta det som det kommer får man se vilka platser böckerna tar oss med till!

 • Man väljer själv när man vill titta in och se vad medresenärerna har läst för böcker, men några gånger under året kommer jag att skriva ett inlägg och berätta lite hur det går för mig. Då får man gärna hänga på och berätta i ett eget inlägg och lämna en länk i kommentarerna så vi hittar varandra. Detta är dock inte obligatoriskt, har man inte tid, lust eller är i en lässvacka kan man hoppa över det momentet. Tips på vad man kan berätta om är vilka länder man läst om, om boken/böckerna var bra, om författaren lyckades fånga miljön (kunde man se platser framför sig, känna smaker, dofter?), om man har lärt sig något nytt om ett land eller en kultur, om det var en plats som kändes exotisk eller som liknade vårt samhälle, osv.

Den här passar mig bra eftersom jag vill läsa utanför de länder jag vanligtvis väljer: Norden, Storbritannien och USA. Så får vi se hur många andra länder det blir under ett år. Jag har skapat en sida, som du hittar under min header, med namnet ”Världsomsegling”, där jag kommer att länka till bokrecensioner för böcker som passar in i beskrivningen ovan. Häng på du med!

 

13 tankar om “Ytterligare bokresa för året!

 1. Jag kommer att följa din blogg framöver men jag avstår från utmaningar eftersom jag aldrig lyckas få tid att fullborda dom.
  Jag har just läst en otäck bok av Aino Trosell där handlingen utspelas i Söderhavet lite oklart var. Ett rätt säkert tips är att jag kommer att läsa flera böcker som utspelar sig i Italien under året.Har en deckare på lut av Louise Penny med handlingen förlagd till Canada. Har köpt den som E-bok.
  Lycka till med utmaningen!

  Gillad av 1 person

 2. Låter intressant. Ska fundera lite… har ju några dar på mig 🙂 ifall jag hänger på. Dock läser jag ju vanligtvis böcker där handlingen sker i USA, Sverige eller England, möjligtvis Norge eller Danmark.

  Gillad av 1 person

 3. Jag funderar fortfarande på om jag skall haka på den utmaningen också… Men jag som trodde att jag kunde kallas bokläsare, har insett genom Kaosutmaningens deltagare att vissa läser runt 15 böcker per månad – året runt..! Hur hinner man det..? Det är något jag har missat här. Mitt mål är 20 böcker på ett år 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.