Bokrecension / Frejigt

Mitt bokår 2015

Dags att sammanställa 2015 som bokår.

Under året gick läslusten ner rejält, för att hämta sig under hösten. Det kan paradoxalt nog bero på att jag hade mer energi under våren och sommaren, för att sen till hösten behöva lägga min ork på min dotters mående och därmed var tvungen att vila hemma med en bok på ett annat sätt emellan åt än i början av året. Bottennappen var maj, med 0 böcker (!), 1 bok vardera i april och juni, 2 böcker i februari, 3 stycken i januari och mars och 4 stycken i juli. Toppen kom i december med 18 böcker. Totalt lyckades jag läsa 73 böcker, vilket ligger under min strävan att läsa 100 böcker, men ändå bra med tanke på hur året startade.

Jag genomförde ett antal olika bokutmaningar under året. Det är något jag gör för att vidga mitt läsande, så jag inte bara läser inom min comfort zone, skandinaviska, brittiska och amerikanska deckare. Under året var jag med i följande bokcirklar/utmaningar:

Bloggdala Bokcirkel med Asta som matriark

Bloggdala är en mysig liten virtuell by, där vi är några bloggare som vistas en gång per månad. Vi har våra egna hem i byn, men samlas på byatorget för att diskutera den senaste boken vi läst. Boken utser vi gemensamt varje månad. Tyvärr stängdes byn ner under 2015, så det blev bara två träffar. Det här är en mysig gemenskap, en vacker liten by, jag hoppas den kan komma igång igen så jag kan få fortsätta diskutera böcker med mina bygrannar även under 2016. Kommentera gärna om du vill vara med så kollar jag med Asta om vi kan öppna upp Bloggdala igen.

Spänningsutmaningen hos Mia

I spänningsutmaningen får jag själv varje månad välja en spänningsroman, som jag läser och recenserar. Det här gjorde att jag ändå kunde få läsa det som brukar vara min favoritlitteratur.

I år plockade jag många favoritförfattare till utmaningen, och några nya bekantskaper, de här blev det:

Januari: Svarthuset av Peter May
Februari: Märkta för livet av Emelie Schepp
Mars: De utstötta av Elly Griffiths
April: Någon sorts frid av Camilla Grebe och Åsa Träff
Maj: Du går inte ensam av Mari Jungstedt
Juni: Dans på glödande kol av Anna Jansson
Juli: Bittrare än döden av Camilla Grebe och Åsa Träff
Augusti: Död som du av Peter James
September: Brända broar av Val McDermid
Oktober: Stanna hos mig av Harlan Coben
November: Fallet av Michael Connelly
December: Svikaren av Harlan Coben

Bäst tyckte jag om Svarthuset och Fallet

Boktolvan, som jag såg hos flera olika bloggar, osäker på ursprunget

Boktolvan är perfekt för den som, liksom jag, vill vidga sitt läsande. Det handlar om att under året läsa böcker från 12 författare du inte tidigare läst något av. I år blev det de här böckerna och författarna som jag gav mig på:

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt
Svarthuset av Peter May
Floden mellan bergen av Ngugi Wa Thiong’O
Nathalie – en delikat historia av David Foenkinos
Vilda svanar av Jung Chang
De obotliga optimisternas klubb av Jean-Michel Guenassia
Shantaram av Gregory David Roberts
Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón
Mitt liv som bok av Paul Desalmand
Allt jag önskar mig av Grégoire Delacourt
Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda
Älvalek av Margaret Skjebred

Bäst av de här tycker jag att Tillsammans är man mindre ensam, Vilda svanar, Floden mellan bergen och Låt vargarna komma var.

Kaosutmaningen 

Kaosutmaningen består av ett antal uppgifter, 35 stycken, som du ska pricka av med hjälp av lästa böcker. Utmaningen är att klara 20 av punkterna. När året var slut hade jag lyckats pricka av 22, betydligt mer än jag trodde när jag startade. 

Jag är nöjd med resultatet eftersom många av punkterna krävde den typ av böcker jag sällan läser. Svenska ungdomsböcker, science fiction, böcker på vers eller andra språk. Även om jag vill utmana min läscomfortzon så orkade jag inte riktigt gå så långt i år.

Några av böckerna jag läste och som prickade av en punkt på listan förtjänar att lyftas fram extra. Det gäller En riktig våldtäktsman En bok om samhällets syn på våldtäkt av Katarina WennstamSkuldens gudar av Michael Connelly och Sofia Z-4515 av Gunilla Lundgren, Sofia Taikon och Amanda Eriksson.

Hyllvärmare

Jag har samlat på mig böcker i många år, och jag köper nya innan jag läst alla jag redan har hemma. 2014 gjorde jag ett krafttag och rensade bort nästan alla. Tanken var att jag skulle fixa resten under 2015. men, jag tog inte tag i en enda hyllvärmare. Jag har i alla fall lyckats med att inte skapa nya hyllvärmare, det får nog räcka för ett år med minskad lästid.

 20151203 aby

Annonser

11 thoughts on “Mitt bokår 2015

 1. Du har hunnit med en hel del! Trots att jag lånar på biblan och ibland köper E-böcker så är det riktigt trångt på hyllorna. Tyvärr så har vi ett stort hus med utflugna barn så det får plats en hel del.
  Önskar dig ett fint läs-år 2016!

  Liked by 1 person

 2. Skönt att du har kommit igång att läsa igen! 73 böcker på ett år är inte dåligt med tanke på hur du har haft det! Jag har svårt att göra mig av med böcker, ser dem mer som vänner än som hyllvärmare. Men till sist blir de för många och då får jag rensa lite försiktigt men det gör ont!
  Ha det bra! Ser fram emot dina recensioner, de är alltid spännande att läsa!

  Liked by 1 person

 3. Ja jag vet att du läser en del & som du sagt innan så är det väl oxå lite terapi 🙂 jag läser på min semester så 3-5 böcker om året max men dock 🙂 så go katt bilden är 🙂 kram å ha en fin söndag

  Evas blogg

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s