Arg tant / Feminism / Politik

Arga tanten om nazister

Här där jag bor genomfördes nyligen en aktion av en nazistisk organisation, där de med plastband spärrade av några lokala medias personalingångar. Att tysta media är ett grepp som nazistiska rörelser gärna använder sig av, och det återfinns även i uttalanden från ledande Sverigedemokrater. Det är en skrämmande utveckling, att nazister tar mer plats i samhället igen, och att deras ideologi tagit sig ända in i vår riksdag. Det finns en historielöshet både bland de som ansluter sig till nazistiska och rasistiska rörelser och bland de som inte tycker att högerextremism är så farliga utan att delar av ideologin ändå är ”bra”.

Sverigedemokraterna har under sina år i riksdagen bland annat drivit frågor om försvagad aborträtt, återinförandet av sambeskattning, bort med ekonomiska bidrag till föreningar och institutioner som arbetar med mångkultur samt minskad invandring. De har röstat mot arbetsmiljöförbättringar och de försöker på olika sätt hota alla regeringar som inte vill minska invandringen. Att rösta på Sverigedemokraterna för att en anser att vissa delar är ”bra” är också att rösta på allt annat de står för, och bara genom att läsa deras principprogram står det klart att de vilar på en nationalsocialistisk grund som är raka motsatsen till mänskliga rättigheter. deras senaste tilltag, att uppmana alla sina riksdagsmän att skolka från riksdagen (vilket är vad de får ett rejält arvode för att arbeta med) och istället åka ut i landet och uppvigla mot invandrinf, samtidigt som de tar av sin partikassa (som till del byggs upp av partistödet, skattepengar) är bara en fortsättning på alla galenskaper de redan gjort. Det som Svenska motståndsrörelsen gjorde här är bara en förlängning av att Sverigedemokraterna gjort högerextremismen mer accepterad genom att presentera den på ett populistiskt sätt.

I Sverige har vi klarat oss bättre mot den här framväxten av rasistiska och kvinnofientliga organisationer än många andra länder i Europa. Trots att vi har ett nationalistiskt parti i vår riksdag så har de andra partierna i stort stått enade mot dem, och oftast lyckats motstå frestelsen att locka väljare genom att anamma den högerextrema retoriken även om främst KD mer och mer närmar sig dem just nu. Det som skiljer Sverige från resten av de europeiska länderna är att vi i tio års tid haft en tydlig motpol till de högerextrema åsikterna. En antirasistisk och feministisk rörelse i form av Feministiskt Initiativ. Medan nationalism har sin grund i begrepp som nation, tradition och normer så är den feministiska grunden mänskliga rättigheter, förändring baserad på kunskap och kritisk granskning av normer. I Sverige, till skillnad från de flesta andra europeiska länder, finns en organisation för dem som inte finner sig i att nazister, fascister och rasister försöker ta större plats i samhället.

Att Feministiskt initiativ funnits som organisation i 10 år gör att feminism och antirasism fått plats även hos andra partier. De frågorna har fått större utrymme i Sverige än i andra länder och det har motverkat den framväxande högerextremism som vi ser i resten av Europa. Samtidigt har resten av Europa tagit till sig Feministiskt Initiativs idéer och vi ser att liknande organisationer nu växer fram i Tyskland, Polen, Storbritannien, Spanien, Frankrike, Italien och Norge.

Vi kommer att fortsätta att bedriva den här kampen, vi kommer att stå för de mänskliga rättigheterna, vi kommer att bedriva en antirasistisk och feministisk politik, och på så sätt bli den allra tydligaste motpolen i svensk politik gentemot Sverigedemokraterna och övriga rasistiska och kvinnofientliga organisationer. Vi välkomnar alla andra politiska partier att också driva de här frågorna, precis som vi välkomnar alla som vill vara med i kampen mot rasism och för mänskliga rättigheter.

Vi firar 10 år i år och vi kommer att finnas i många år till för att bekämpa den här typen av politisk åsikter och eftersträva ett varmare, jämställt samhälle där alla mänskliga rättigheter respekteras och förverkligas.

Annonser

12 thoughts on “Arga tanten om nazister

 1. Vill bara säga att en känd nazist tänker om Migrationsverket säger ja, hyra ut bostäder till asylsökande, flyktingar, galet ifall han får lov, han erkänner dock att det är pga pengarna, bra inkomst å inte empati…

  Gilla

 2. Givetvis måste vi driva dom. Det bästa som kan hända nu vore om vi fick dom nyanlända flyktingarna att smälta in i samhället precis som dom från Balkan på 90-talet. Då tar vi udden av Sverigedemokraterna och visar att dom bara har en fråga, att jaga hjärnspöken. Det viktiga nu är att alla kommuner ställer upp.

  Liked by 1 person

 3. Utvecklingen är skrämmande. Hörde igår att ett iordningställt boende för nyanlända flyktingar brunnit ner, polisen misstänker att branden var anlagd.
  Vi måste alla hjälpas åt för att motverka de människofientliga krafter som tyvärr finns överallt omkring oss.

  Liked by 1 person

 4. Ping: Årskrönika 2015 | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s