Arg tant / Frejigt / Politik

Arga tanten, KD, DÖ och NATO…

Mitt i arbetet med att lösa situationen för alla som flyr så bestämmer sig Kristdemokraterna att överge Decemberöverenskommelsen, och de andra allianspartierna följer snabbt efter. Sverigedemokraterna jublar och ser redan fram mot nyval, men vad innebär det här egentligen?

Ingen kan se in i framtiden och veta vad som händer, men i grova drag innebar Decemberöverenskommelsen att en regering utan majoritet ändå skull få i genom sin budget för att kunna styra landet utifrån de åsikter de blivit valda för. Om övriga partier ständigt hindrar regeringspartiet/partierna att få igenom sin budget så kommer landet att styras halvdant, med inge egentliga reformer eller förändringar. Med överenskommelsen skulle alliansen låta S och MP få igenom sin budget den här perioden, och hade även försäkrat sig om att om de, alliansen, får regeringsmakten nästa period så behöver de inte få majoritet (över 50 % av mandaten i riksdagen) för att ändå kunna styra med sin egen budget.

Nu valde KD att lämna överenskommelsen, så nu skulle Sverige kunna hamna i regeringskris igen. Det här året har redan alla allianspartierna lämnat in varsin budget, så det är enbart om de kan enas om att alla röstar på samma alliansbudget som risken finns det här året, men kommande år kan vi hamna i samma limbo som förra hösten. En regering som inte kan få igenom sina förslag och åtgärder eftersom budgeten inte stöder dem. Det här tycker alltså KD är en viktig fråga samtidigt som Sveriges invånare kraftsamlar för att möta de som flyr på bästa sätt. KD har även legat stadigt under 4%-spärren i de senaste opinionsmätningarna, vilket innebär att ett nyval mycket väl skulle innebära att de hamnar helt utanför riksdagen. En måste ju undra hur de egentligen tänker…

Att KD, och därefter övriga allianspartier valde att lämna Decemberöverenskommelsen överskuggade ett annat beslut som KD tog på sin stämma. De beslutade att rösta för ett medlemskap i Nato. Ett medlemskap i Nato innebär ökade militära utgifter, större risk att dras in i stridande konflikter och det utan att vi på något sätt är garanterade stöd om Sverige, mot all förmodan, skulle hamna i en krigssituation med något annat land.

Fullständigt idiotiskt att gå med alltså, jag misstänker alltid att de som vill gå med i NATO är MÖPs. Militärt Överintresserade Personer. De vill få träffa strama NATOmilitärer, få klättra på pansarvagnar, titta på uniformer och kanske till och med få hålla i ett vapen. Men vill vi verkligen att det är sånt tänkande som ska styra landet?

IMGP9944

Och Arga tanten fick sina drag av MÖP definitivt botade under sina 15 månaders klättrande på den här sortens haubitsar… Även om jag fortfarande är väldigt förtjust i doften av bränt krut!

 

 

Annonser

12 thoughts on “Arga tanten, KD, DÖ och NATO…

 1. Det politiska läget i Sverige och oron i världen ger mig ångest, det känns som om vi går mot en väldigt oviss framtid då vad som helst kan hända, främlingsfientlighet ökar och sprider sig som ringar på vattnet.

  Gilla

 2. Frustrerande! Inte precis vad landet, svenskarna och de stora hjälpbehov som finns nu behöver. Har varit så jäkla arg idag. Jag förstår inte hur de tänker?!
  Å NATO sen! Suck säger jag.

  Gilla

 3. Själv har jag planer på att spara bilden på hon som leder KDU med champagnen tills dom åker ur riksdagen, då skall jag göra ett inlägg som är riktigt elakt.
  När det gäller Nato så verkar vissa tro att det är gratis att vara med där. Typ hej vi har inte råd med ett försvar, kom hit och hjälp oss.
  Brukar alltid påpeka att varför inte testa att vara med gratis i EU några år. Sen vara med i en militär allians ihop med länder som Ungern och Rumänien, räcker det inte med att se hur dom hanterat flyktingkrisen.

  Liked by 1 person

 4. Oavsett vad man tycker om decemberöverenskommelsen så är tidpunkten illa vald att skrota den. Regering och riksdag har fullt upp med att hantera flyktingfrågan. Jag tror inte det blir nyval men man ska aldrig säga aldrig.

  Liked by 1 person

 5. Jag gillade aldrig decemberöverenskommelsen, men går i taket när jag ser hur KD hanterar en överenskommelse. En överenskommelse är ett avtal och man bryter inte ett avtal ensidigt. Att sedan den övriga oppositionen låtsas som om avtalet är upphävt i och med KD:s agerande är också märkligt. Ett hederligt sätt att hantera frågan vore väl att den som vill bryta avtalet inbjuder ingående parter till en ny förhandling? Men hederlighet och borgerlig politik är tydligen oförenliga storheter.

  Gilla

 6. Ping: Årskrönika 2015 | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s