Arg tant / Barn / Feminism / Politik

De mest utsatta…

När jag föddes var aga fortfarande tillåtet. Föräldrar antogs behöva slå sina barn för att de skulle uppfostras och barn ansågs behöva det för att lära sig saker. Föräldrars rätt att aga sina barn avskaffades 1966 och ett uttryckligt förbud infördes 15 mars 1979 i föräldrabalken och gäller från och med 1 juli samma år. Skolaga, som innebar att även lärare fick aga barn, förbjöds helt i folkskolestadgan från den 1 januari 1958. Efter att de här lagarna antagits har inställningen till aga förändrats i Sverige, vi vet nu att aga inte alls behövs för att barn ska kunna växa upp till trygga och mogna medborgare. Vi vet att det snarare är det motsatta som gäller, misshandlade barn har svårare att utvecklas tryggt och helt.

Därför är det upprörande att läsa om vad som hände på Malmö centralstation förra veckan. Två ensamkommande flyktingbarn, pojkar på 9 och 12 år, rymmer från sitt boende och blir påkomna som fripassagerare på ett tåg. Polisen instruerar ordningsvakter att hålla kvar barnen tills polisen kommer. Så långt inga konstigheter. Som förälder tänker jag att de ordnar någon som kan prata med pojkarna, erbjuder dem att sitta ner och äta något, talar vänligt till dem.

Men en mobilfilm som tagits av åskådare till ordningsvakternas agerande visar något helt annat, du kan se den HÄR. Vi ser hur en vuxen man sitter på ett barn, ett barn som uppenbarligen är skräckslaget. Vakten trycker även sin handskbeklädda hand mot mun och näsa och det är tydligt att barnet får svårt att andas. Under filmen syns även att barnets huvud dunsar mot stengolvet vid några tillfällen. Det här är en film som borde uppröra oss alla, det är utan tvekan barnmisshandel, men det verkar inte vara på det sättet alla ser det.

Poliserna på plats är inte intresserade av vad vittnen sett, och tar inte upp namn/telefonnummer, och den enda polisanmälan som till en början upprättas är en från ordningsvakten mot det nioåriga barnet, om våld mot tjänsteman. Polisen som tittar på filmen tycker inte det finns någon anledning att gå vidare med en anmälan om barnmisshandel och företrädare för Jernhusen, företaget som anlitat ordningsvakterna, uttalar sig på twitter att de inte tycker filmen föranleder ”ett högt tonläge”.

Tänk er att det här skulle hända i en skola, med en lärare som hanterar ett otryggt och skrämt barn på det här sättet? Eller på ett sjukhus, där läkaren tar itu med ett sjukt barn som agerar utåt mot personalen? Nej, det är fullständigt osannolikt, och ändå möter personal på skola och sjukhus rädda, otrygga, skrämda barn varje dag, och klarar av situationen utan våld.

Inledningsvis försvarar sig ordningsvakter och poliser, bland annat genom att påstå att det är ”efterlysta kriminella” det handlar om. Jag påminner om att det handlar om två barn, som bär med sig traumat att ha behövt lämna sin familj och sitt hem och flytt genom världen till ett land där de inte kan språket, som nu rymt från sitt boende och hoppat på ett tåg utan biljett. Att de är efterlysta är en sak, men att de skulle vara kriminella är väldigt magstarkt uttryckt.

I och med att filmen blev publicerad och uppmärksammad så ändrades tonläget och hanterandet något. Ordningsvakten blev avstängd av sin arbetsgivare, Svensk bevakningstjänst, och en kammaråklagare utreder om ordningsvakten kan anses ha begått ett brott. Det är så klart bra. Men det skulle inte behövas att mobilfilmen publicerades och att den ledde till en storm i sociala medier över hur ordningsvakten och poliser agerat.

Vi måste kunna lita på att de som är tillsatta att skydda oss gör det även utan att vi säger till dem att göra det. Fler har skrivit om just det här, läs till exempel HÄR. Om du upplever ordningsvakter, väktare och poliser så här när du är ung, ett barn, oavsett om du råkar ut för det själv eller ser andra bli behandlade så här, så kommer din tilltro till ordningsvakter, väktare och poliser att vara nedsatt. Det är inte så jag vill det ska vara. Alla barn i Sverige ska känna att polisen är deras vän, där de kan få hjälp om andra vuxna sviker dem.

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen har sett filmen och uttalar sig om det som filmen visar (läs mer HÄR och HÄR):

”Man blir bestört. Det är barnmisshandel, det här kan ge allvarliga skador, både psykiska och fysiska”

”Jag tror vi behöver se över hur man ingriper mot barn. Både vakter och polis måste utbildas. Antingen saknas utbildning eller tydliga instruktioner – eller både och, säger hon.
Vad pojken gjort innan han brottades ner av ordningsvakten spelar ingen roll anser Elisabeth Dahlin.
– Oavsett vad som hänt så är det viktigt hur man bemöter barn, särskilt om det är barn i sårbara situationer. Vi pratar om en nioåring, hur svårt kan det vara? säger hon.”

Efter händelsen rymde pojkarna rymt igen, läs mer HÄR. Med tanke på att de, när de valde att åka tåg utan biljett, sågs som ”efterlysta kriminella” som tydligen skulle gripas till varje pris, så känns det ytterst underligt att polisen i det här läget uttalar sig så här:

”– Sedan fördes de till Malmö i måndags. De skulle väl ordna papper eller något på Migrationsverket, och då avvek de, säger Anders Lindskog på utredningssektionen i Malmö som jobbar med att hitta försvunna personer.
Han kan inte svara på omständigheterna när pojkarna försvann.
– Men vad jag har hört drog de som en avlöning.
Någon faktiskt sökinsats pågår inte.
– Var de befinner sig har vi ingen aning om, vi vet inte var vi ska leta. Om de är i landet eller om de dragit till Danmark, det har vi inte en susning om.”

Nu har dansk polis hittat 9-åringen, och en tid senare även 12-åringen och ansvaret för dem ligger nu hos den danska socialtjänsten.

Enligt Migrationsverket har det försvunnit nästan 1500 ensamkommande flyktingbarn de senaste fem åren. Skrämmande siffror som för mig innebär att det här borde vara en prioriterad fråga. Av polisen och av oss som samhälle. Barn, som kommer från länder i krig, som skilts från sin familj, som genomlevt umbäranden och svåra strapatser. Barn som gömt sig, ljugit, använt alla tricks de kan komma på för att komma till en fristad.

När de väl kommer hit borde vi ta hand om dem så att de förstår att de inte längre behöver fly. Vi ska se till att de känner sig trygga och välkomnade, vi ska försäkra dem om att vi gör vårt yttersta för att hitta deras familjer, de ska få veta att de får träffa dem igen om det bara är möjligt. De ska känna att de kan äta, leva, studera och fortsätta med sina liv, utan att behöva fortsätta fly och gömma sig! Var är de här barnen? Vad lever de av? Vem träffar de och hur riskerar de att utsättas för vuxnas ondska på olika sätt? Skulle samhället och polisen vara lika oengagerade om det var 1500 blonda barn med svenskt ursprung som var försvunna någonstans i landet? Läs gärna mer HÄR!

Som medlem i Feministiskt Initiativ menar jag att frihet från våld är en grundläggande mänsklig rättighet och det yttersta ansvaret för säkerställandet av denna rättighet har staten. I det här fallet är det av största vikt att polisen tar krafttag med att rätta till de felaktigheter och, förhoppningsvis ogenomtänkta, uttalanden som gjorts.

Barn utan medborgarskap i Sverige befinner sig i en utsatt situation, där de kan utsättas för förtryck, utnyttjande och våld i stor omfattning eftersom förövare är medvetna om att de kan utnyttja det faktum att barnen ofta inte vågar söka hjälp från myndigheter i fruktan för utvisning. Det gör det än viktigare att representanter för samhället som har befogenheter att besluta för och med barnen och påverka deras situation är kunniga i hur de ska bemöta barnen på bästa sätt så att barnen känner sig trygga. 

Jag brukar vara försiktig med att bilda mig en åsikt enbart utifrån det jag läser i media. I media får vi aldrig hela bilden. Vi vet inte vad som hände innan och inte vad som hände efteråt, vi får bara ett perspektiv på en enskild händelse. Men i det här fallet är det lätt, det här är inte alls komplicerat och det finns inget före eller efter som kan förändra min åsikt: Våld mot barn är alltid oacceptabelt, oavsett vem som är förövare.

blom 5

Annonser

24 thoughts on “De mest utsatta…

 1. Jag läste nyss detta inlägg https://frejareddevil.wordpress.com/2011/01/11/varfor-jag-ar-feminist-part-twelve/ å kan inte förstå hur en förskola i nutid kunde ha problem med att ”hantera” Din dotter, lika ofattbart eller nästan ännu mer märkligt än det övervåld dessa väktare utsatte flyktingpojkarna för.
  Nu är all sorts misshandel, aga förbjuden i Sverige, trots detta tog polisen inte upp detta övervåld, misshandel förrän ”för många” privatpersoner anmält händelsen, det hemska är att hade inte någon filmat händelsen, inte lagt ut det på Facebook, kontaktat tidningar hade det inte blivit uppmärksammat eftersom polis verkar tycka det var okey… kriminella… hallå de är barn!!

  Gilla

  • Jag vet, jag och min man var alldeles paffa inför förskolan, särskilt som den hon gick på innan inte hade några problem alls… Det borde ingå i utbildningen till förskolepedagog!

   Gilla

 2. Du har skrivit en fantastisk text om händelserna i Malmö.
  Att förstå att det här i Sverige finns barn som lever som laglösa är skrämmande och jag håller helt och fullt med dej…våld mot barn är alltid oaccebtablet.

  Gilla

 3. Ja det var jobbigt att se, som du säger är det viktigt att personal får utbildning. Eftersom vakten gjort detta trots publik kan han inte förstått att han gjort fel. Då hade han nog agerat annorlunda.

  Gilla

 4. Bra inlägg och bra skrivet! Jag kan inte titta på filmen för jag kan inte se barn som far illa. Det har blivit så efter jag fick barn. Men det är bra att allt kom ut i sociala medier!

  Gilla

 5. Inom mitt jobb har jag ofta kontakt med kvinnor från andra länder som har fått fängelse för att ha agat sina barn nu menar jag inte misshandel som e en annan sak.Men de är helt oförstående, ibland undrar jag om vi upplyser dessa kvinnor om att det e förbjudet i Sverige, Dessa kvinnor är ofta förtryckta av sina män o får helt enkelt inte lära sig svenska.Så hur ska dom veta att en kultur dom e uppvuxna med är straffbart i Sverige..
  Men jag håller med dig till 100% att våld mot barn är fullkomligt oacceptabelt.
  (men nu ska jag fortsätta att njuta av min ledighet)
  ha de Fia

  Gilla

 6. Jag är medlem i Rädda Barnen och vi diskuterade händelsen på årsmötet. Alla är överens om att det inte får gå till så här. Hörde att båda pojkarna nu är återfunna. Det blir svårt för dom som ska ta hand om dom. Tror inte att dom litar på vuxna efter händelsen.

  Gilla

 7. våld är ALDRIG OK men …jag har sett 2 filmer och dom är olika filmade av 2 olika personer, jag försvarar inte vakten men man kan vinkla saker till att bli värre än det är irl …..fel skall rättas oavsett och straff får dom nog ändå …bra inlägg! kram

  Evas blogg

  Gilla

 8. Ja, det är heeelt galet när människor som har ansvar för ordning tror att de har rätt att bete sig som svin! Och dessutom mot barn. Hur är man funtad då? Sådana bör absolut inte återfå sina jobb, då de har visat brist på grundläggande respekt för andra människor och gränslös avsky mot ett barn.

  Gilla

 9. Fin text som jag håller med dig om (men skulle inte kunna uttrycka med lika bra). Det är nästan ofattbart att sånt kan hända i Sverige som ska vara ett så barnvänligt land.

  Gilla

 10. Håller med till hundra procent. Jag bor ju numera i Skåne och denna händelse har diskuterats mycket de senaste dagar både på sociala medier och i fikarum. Jag blir förvånad över att den ens behöver diskuteras?! Det går inte att kalla en nioåring för kriminell och säga att hens beteende berättigade ett visst beteende! Det är aldrig försvarbart!

  Kramar

  Gilla

 11. Jag kan inte förstå hur en vuxen man kan anse sig behöva ta till så mycket våld för att kunna hantera en 9-åring. Så extremt dåligt omdöme så han borde få sparken istället för avstängning för kan han göra så helt offentligt med publik så kan han göra det igen.

  Tack för ett bra inlägg i en viktig debatt.

  You Rock!!!

  Gilla

 12. Riktigt bra skrivet! Den här händelsen och hur polis/ordningsvakter har hanterat det har fått mig att gå i taket fler gånger. Att försvara att så mycket våld användas mot en nioåring är helt ofattbart.

  Gilla

 13. Bra skrivet! Den händelsen har upprört många, vilket är helt solklart att den borde göra. Uttalanden från polis och myndigheter är under all kritik. De här barnen har verkligen kommit ur askan i elden. Hur ska de någonsin kunna förlita sig på myndigheter igen? Och så blir jag så irriterad över uttalandet ”vi vet inte var de är, alltså vet vi inte var vi ska leta”. Nähä?! Nä, om man visste var de var skulle man ju inte behöva leta. Idioter.

  Svar: Javisst. Tyvärr känner jag inga sådana heller. Men det är just det tillvägagångssättet som jag efterfrågar! Den ”hjälp” som samhället kan bistå med hjälper ju sällan.

  Gilla

 14. Ping: Årskrönika 2015 | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s