Barn / Fotoutmaning / Litteraturnörderi / Trädgård

Där jag är, och när jag började läsa

Fototriss är på gång igen och det här är utmaningen:

”VECKANS TEMA…
… är SÅ HÄR SER DET UT DÄR JAG ÄR. Vi inleder det nya trissåret med vårt årstidstema som kommer fyra gånger om året och nu är det vintern ni ska visa i era trissar. Hur ser vintern ut hos dig just nu? Denna vecka är det nytagna bilder som gäller, så ut med er och fotografera! :)”

IMGP4165rev IMGP4188rev IMGP4191revSnö och kyla, men världen är upp och ner när det finns knoppar i januari…

Hur det ser ut hos andra kan du se HÄR!

Annikas bokbloggsjerka har det här ämnet:

”När började du läsa och varför fortsatte du att läsa så mycket som du gör?”

Jag har väldigt få minnen från min barndom, och i de jag minns kunde jag redan läsa. Jag får gå på det min mamma berättat och enligt henne visste ingen att jag kunde läsa förän hon och jag var ute på en tågresa, när jag var sex år. Jag tittade ut genom fönstret när vi stod på en station och berättade att vi var i Långviksmon, för det stod på skyltarna. Troligtvis lärde jag mig läsa när syrran började skolan och läste hemma för mig. Jag minns aldrig att någon av våra föräldrar hade vare sig ork eller tid att läsa högt, så jag får tacka syrran!

Vi bodde i en liten by, ungefär 150 invånare, och jag passade inte riktigt in i mallen. Jag var inte intresserad av jakt, fiske eller sport (förutom fotboll, men även det var fel eftersom jag var flicka…), och jag tyckte inte om att leka. Böckerna blev min räddning, där kunde jag hitta mina vänner. Som Pollyanna, Mary och Lou, Lotta, Anne på Grönkulla, Laura Ingalls Wilder, Kulla-Gulla och Tvillingdeckarna. Mamma var folkskollärare och ansvarade dessutom för skolbiblioteket, så där läste jag allt. Jag hade även förmånen att få gå igenom det som rensades ut och läsa det jag ville av det, välja vad som skulle köpas in och läsa det när det kom så jag kunde berätta för min mamma vilka det passade för. När jag läst barn- och ungdomsböckerna gick jag vidare till klassiker, deckare och annan vuxenlitteratur, redan innan jag var tonåring.

Så, läsningen blev min alternativa värld, den hjälpte mig att stå ut i min hembygd i 16 år, då jag flyttade hemifrån och kunde börja leva det liv jag hittills bara läst om. Och fortfarande är böckerna min portal till äventyr, upplevelser, insikter och känslostormar. Böcker gör livet så mycket mer mångfacetterat!

Hur det är för andra kan du läsa HÄR!

Uppdatering dotter: Hon sov 16 timmar i natt, från 2000 igår till 1200 i dag, och har inte fått fler anfall, så vi hoppas det var ett virus och att hon nu är frisk och immun…

 

39 tankar om “Där jag är, och när jag började läsa

 1. Har ju oxå läst jämt… sedan jag var 4år, min farfar lärde mig att läsa. Jag hade oxå tillgång till biblioteket, ”gick som barn i huset”, var nog mer hemma på biblioteket än någon annanstans.

  Gilla

 2. Nu visar du sådär helt underbara vinterbilder igen !! Den första är ju bara hur bra som helst 🙂 Tror det är färgerna och ljuset och en och annan knopp gör knappast saken sämre 😉
  Skönt att din dotter inte fått några fler anfall. 16 timmars sömn känns precis som vad jag själv behöver just nu…

  Gilla

 3. Fina bilder som ger lite föraning om vår. Vad gäller läsandet, så växte också jag upp i en liten by. Jag lärde mig läsa som femåring (i min två år äldre brors skolböcker) och var nog en riktig bokslukare ända fram till tonåren. Rubriken här ovan ger mig lite dåligt samvete. Borde nog läsa lite mer än jag gör.

  Gilla

 4. Härligt med snö på vintern! Alla böcker du har läst som barn- ungdom har nog jag läst också : ) Alternativa världar; de bästa!
  Skönt att dottern piggnade till!

  Gilla

 5. Fin blanding av vinter og vårteikn hos deg.
  Vintrane no til dags er mildare enn før i tida.
  Her spirer snøklokkene sjølv om sola er borte 3 mnd.

  God veke vidare.
  klem

  Gilla

 6. Härligt vintriga bilder och en liten vårknopp!
  Tror du gör helt rätt i att skjuta upp Islandsresan. Du vill ju kunna uppleva och göra massa när du väl kommer dit!

  Gilla

 7. Har läst mycket sedan jag var 8 eller 9 år. Förutom de två eller tre år av mitt liv som jag mest spelade usla spel på Facebook. Det är en period jag försöker förtränga.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.