Bokrecension / Fotoutmaning / Katter / Trädgård

Helg och Personlig effektivitet

Söndag kväll, då vill Marit veta hur min helg har varit!

Jo tack, rätt bra! Nu har pappa en permanent plats på äldreboende OCH det har kommit snö. De här två sakerna i kombination gör att jag känner tilltro till att min energi steg för steg ska återkomma och bli starkare och starkare! Det känns i alla fall definitivt så idag! Så här såg det ut när jag öppnade dörren:

IMGP4083revNormalt när någon öppnar vår ytterdörr så försöker abyn och bengalen smita ut. I dag var de inte så lockade. Vi är elaka kattägare, så bengalhonan fick sig en luftfärd…IMGP4086rev…men hon kom snabbt in igen!IMGP4107revJag, däremot, njöt av den härligt fluffiga snön och gick ut ock sparkade runt i den lite grann!IMGP4113revHär har jag borrat ner mina fötter i det fluffigt fina, hoppas nu att det kommer ganska mycket mer och att det inte slaskar bort förrän tidigast sent i april!IMGP4114revAndras helg kan du se HÄR!

Dags att recensera

Personlig effektivitet av Lennart Rosell och Björn Lundén

Personlig effektivitetYtterligare en fådd bok, och om jag vetat att det gick att tjäna pengar på sån här skit skulle jag inte göra annat än att skriva den här typen av böcker. Det här är tänkt som en självhjälpsbok, men det hjälper nog bara den som skrivit den.

Ett hopkok av andra böcker jag läst om personlig effektivitet och en blandning av att skapa ett otroligt avancerat och tidskrävande system för att strukturera och rangordna sina arbetsuppgifter och föreställningen att den som läser har ett jobb med både sekreterare och assistenter att delegera uppgifterna till… Jag har fått den här boken av en statlig arbetsgivare, men det är helt klart att de som skriver den nog snarare har SCAs chefer (de som flyger jetflygplan kors och tvärs i världen och låter företaget stå för lyxrenovering av jaktstugor) än en statlig chef som förebild. Jag har haft en del olika chefsposter inom olika statliga myndigheter och aldrig varit i närheten vare sig att ha en sekreterare eller ha någon att delegera uppgifter till. De jag chefat över har haft fullt upp med sina egna uppgifter, vi har ständigt varit underbemannade, att jag skulle sätta någon av dem på att svara i min telefon eller rensa bland mina mail är helt horribelt och ett otroligt missbruk av chefsrollen.

Det är många grodor i den här boken. Den vänder sig tydligt till chefer, eller åtminstone de som är i en position att de själva kan styra sitt arbete, även om den informationen inte finns någonstans, vare sig på baksidan, i inledningen eller på deras hemsida (som jag INTE länkar till, de behöver inga besök). Redan där är större delen av oss bortsorterade. Och, som jag skriver ovan, även om de vänder sig till chefer så är det en väldigt liten klick av chefer de vänder sig till. Mycket av det de skriver skulle dessutom göra de här cheferna till otroligt dåliga ledare, utan respekt för sina medarbetare, så det krävs nog att du själv äger företaget för att du ska komma undan med att följa råden i den här boken.

Som det här rådet ”Använd kaffepauser och lunchraster så långt som det är möjligt för att träffa dina medarbetare och för att diskutera frågor som behöver tas upp” (sid 42) NEJ, inkräkta ALDRIG på medarbetarnas raster med dina frågor och diskussioner. Finns gärna tillgänglig för dem, men kräv inte att de ska behöva diskutera företagets organisation över sin lunchlåda!

Ett annat tecken på att det är den som själv äger företaget boken vänder sig till är påståendet ”Alla chefer har i början ägnat sig åt rutinuppgifter” (sid 97). Eller inte! Jag har haft arbeten med rutinuppgifter, men där har jag inte blivit chef. De ställen jag arbetat som chef på har jag kommit till just som chef, utifrån att det är just det jag är bra på (och chefsjobbet i sig innehåller oxå rutinuppgifter) men jag kan inte de uppgifter mina medarbetare gör. Vilket varit en fördel, därför då blir jag beroende av dem och deras expertis och de vet det och känner därmed att jag respekterar dem och deras profession.

Nådastöten kommer i kapitlet där jag ska lära mig att hantera min stress genom att agera långsammare och ett av tipsen är att jag ska segla istället för att köra motorbåt på min fritid???? Jag har varken segelbåt eller motorbåt, och om jag vore en båtmänniska skulle jag absolut inte ha råd att skaffa båda, vilket i princip är vad den här boken tipsar mig om… Men jag kan tipsa SCA cheferna om att ta reguljärflyg istället för den egna jeten…

Nä, det här var en skitbok, den åker ner i vedlåren för att användas för att tända upp en brasa…

Annonser

23 thoughts on “Helg och Personlig effektivitet

 1. Bra att det löst sig med permanent boende för din far och det är härligt med snö. Jag håller tummarna för att ni och vi får ha snön kvar ett tag. Jag vill gärna ha mer snö så det blir bättre skidföre, det blir då mjukare att landa när jag ramlar i nedförsbackarna.

  Gilla

 2. Elaka kattägare..hmm. Nä det var inte bra. Lille misse då.
  Själv är jag en snäll kattägare.
  Ja lite mer snö har det kommit, och hos mig skulle det komma in ett snöoväder idag igen.
  Så nu Äre bara till att gjöra snöänglar, åka skidor och sånadär vintriga saker.

  Ha det gott.

  Gilla

 3. Skönt att han fått ett boende o att det är bra då också ju, snö nää vill jag inte ha här alls men iofs hellre än regn hoppas du får en bra dag kram på dig

  Evas blogg

  Gilla

 4. Haha! Sådär gjorde jag ibland med min katt också. Hon var rask på att vända in, sparka sådär lustigt med tassarna som dom gör och sen rusa ned i pannrummet och ta plats på elkassetten.
  🙂

  Gilla

 5. Haha stackars katt 🙂 Vi kastar också ut våra katter små korta stunder! Visst är det härligt med vinter. Hoppas bara den får stanna ett tag! Fortsätt behåll energin nu 🙂

  Gilla

 6. Underbart att situationen med din pappa löst sig!! Hoppas verkligen att du kan få lite mer energi nu! Och jösses Freja, vilken DISS av boken!!! Hahahahaha – bra att den kan vara till någon nytta i vedlåren i alla fall.

  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s