Politik

Om extremism

I veckan utsattes en redaktion för en satirisk tidning, Charlie Hebdo, i Paris för ett otäckt terrordåd, nyheterna har därefter varit fyllda av det.

Jag kan inte bortse från allt som bubblar inom mig när jag läser reaktionerna på nätet och i media om den här attacken, och de efterföljande händelserna. Jag skrev en text som publicerades på en blogg för Feministiskt Initiativ och jag arbetade om den för att bli insändare, men på ingen av de plattformarna kan jag uttrycka mig lika personligt som här i mitt alldeles egna bloggrum.

Jag kan ärligen säga att jag inte alls uppskattar de skämtteckningar jag sett från Charlie Hebdo, jag förstår inte det roliga i dem, jag uppfattar dem som rasistiska och sexistiska. MEN DET SPELAR INGEN ROLL! Jag kan ändå stå för deras rätt att publicera dem, och avsky terrordådet mot dem. Däremot är det helt onödigt att reproducera dem, det finns ingen anledning att sprida mer rasism och sexism i världen. Det finns lagar mot hets mot folkgrupp och liknande, var och en som väljer att publicera satir behöver förhålla sig till det egna landets lagar, det är inte bara yttrandefrihet som gäller.

Det som gör mig upprörd är hur enskilda individers dåd får andra människor att reagera hatiskt mot hela grupper. Eller, när enskilda individer, SOM INTE ÄR VITA VÄSTERLÄNNINGAR, gör något, så riktas hat mot hela grupper. När vita personer består terroristdåd så betecknas de som en enskild person med psykisk störning, när en färgad person begår den här typen av brott så fokuseras på hudfärg och när en muslim begår brott så fokuseras på religion. Om vi däremot skulle peka på att de flesta som begår terrordåd är män skulle de flesta reagera mycket negativt, även om det är mer sant än att hänvisa till ursprung och/eller religion.

På sociala media frodas nu hatet mot muslimer, det har i Paris begåtts brott både mot muslimska kvinnor och mot Moskéer, och många högerextremister gläds åt att få säga ”Vad var det vi sa!”. SD har som vanligt på olika sätt utmärkt sig här hemma i Sverige, och det har både varit sabotage och bombhot mot svenska moskéer. Dessutom sprids en hashtag om att döda muslimer och muslimer får krav på att officiellt ta avstånd från dådet. Ingen avkrävde mitt avståndstagande efter Breiviks terrordåd i Norge, det finns ingen anledning att avkräva någon något avståndstagande alls.

Det handlar inte om hudfärg, kön eller religion, det handlar om extremister. Alla extremister är farliga, oavsett vad de är extremister inom, och att möta extremism från ett håll med extremism från ett annat är ingen lösning, det driver bara upp risken för nya attentat ännu mer. Om vi låter det här hända så uppnår terroristerna sitt mål. Terrorister vill inte ha fred, de vill ha strid, konflikt och våld. Alla vi som inte är extremister har ett ansvar. Elda inte på hatet, avkräv inte andra att de ska ta avstånd. Ta avstånd själv, men utan att skuldbelägga någon mer än de som faktiskt genomfört attentatet. De är de enda skyldiga i just den här frågan, inga andra. Inget ursprung, ingen hudfärg och ingen religion!

Läs gärna även HÄR, HÄR och HÄR!

IMGP4906

14 tankar om “Om extremism

 1. Jag håller så mycket med dej! Idioter i form av extremister som söker bråk och våld finns överallt omkring oss. Det hatar tillräckligt för hela samhället, så låt då oss andra istället stå för ett tolerantare och mer kärleksfullt samhälle där vi bryr oss om varandra.
  Ha en skön fortsättning på kvällen!

  Gilla

 2. Enten de er fanatiske når det gjelder tro, politikk, mat eller annet er de farlige. Ellers så kan man jo bare si: Mennesker er farlige?

  Gilla

 3. Det kommer alltid finnas hat mot extremister och då ät alla håll, höger,vänster, religiösa och icke-religiösa. Människan tänker inte längre än näsan räcker så det där med att dra alla över en kam kommer vara vanligt även fortsättningsvis

  Gilla

 4. Det är som ett brev på posten hat föder hat! Det blir som en farlig masspsykos. Det som hände är avskyvärt, men alla muslimer kan inte lastas för att några extremister ställer till det!

  Gillad av 1 person

 5. Bra skrivet.
  Om och om bevisar människor att hat föder hat och extremism föder extremism samt att man inte kan bekämpa eld med eld – när ska mänskligheten föst å vad det betyder?
  Himmel vilket dumt släkte vi är!

  Gillad av 1 person

 6. Bra skrivet! Jag håller med dig, jag tycker att reaktionerna från den här händelsen är obehagliga. På något sätt rättfärdigar denna händelsen att bränna ner mpskeer och prata nedlåtande om muslimer, vilket inte borde vara fallet. Att folk inte ser att de beter sig värre än de som de beskyller kan jag inte förstå.

  Kram

  Gillad av 1 person

 7. Kan 1000 kramar stoppa en våldsverkare…? Kanske om vi lyckas ge kramarna till barnen. Jag vet inte? Jag blir så djupt ledsen och känner en så stor hopplöshet över att så många personer väljer våld som konfliktlösning. Ja, jag anser att det ligger på individnivå men inser också att gruppbeteende naturligtvis spelar in för att hat mot andra ska gro i sådan omfattning att det kan växa till religiösa och nationella konflikter. Utan att vara alls insatt i världspolitiken så misstänker jag att våldet i vår värld dessutom ofta har ekonomiska grunder. Det handlar inte om överlevnad, det handlar väl om makt… Suck.
  Men för att avsluta positivt, så kan vi inte ge upp. Varje god tanke och gärning väger ju i rätt vågskål och jag tackar dig för att du skriver och engagerar dig.

  Gillad av 1 person

 8. Pingback: Årskrönika 2015 | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.