Arg tant / Bloggtips / Döskallar / Feminism / Fotoutmaning / Katter / Politik

Gilla bloggvänner, ogilla KD och SD…

Jepp, du ser rätt, det är inte bara SD jag är arg på i dag… Men jag börjar med det roligare, torsdagstema, vad jag gillar!

IMGP3182Kolla vad jag fick med posten igår!!!! Världens coolaste tights, med sugarsculls på! Bästa Überlinn har varit i USA och tänkt på mig, bloggvärlden är fantastisk.IMGP3198De matchar min hemsydda ormskinns a-linjeklänning perfekt!IMGP3215Och funkar även som överraskning under kjolen jag nyss blev klar med. Jag vet precis vad jag ska bära när jag åker på Feministiskt Initiativs kongress i februari! Då ska jag helt blomma ut som arg tant med min punkpirathäxtantstil!

IMGP3227Dessutom kom en fantastisk fickfil med, som direkt åker ner i punkväskan så den får följa med mig på äventyr!

Sen gillar jag, som alltid, att leva med mina katter, idag är det abyhanen som får exemplifiera det….

IMGP3178På dotterns rygg, försöker gosa till sig mat.IMGP3238Mums, äpple är supergott!

Vad andra gillar kan du se HÄR!

Nu ska jag plocka fram min arga tant, jag är lite piggare i dag, så nu har hon ork!

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund kom idag med ett utspel, du kan läsa det HÄR! Den inleds med många fina ord, som  ”För de som betalar priset är dagens nyanlända som fastnar i långvarigt socialt och ekonomiskt utanförskap. Och morgondagens asylsökande som riskerar att möta en stängd dörr.” och ”Det är viktigt att Sverige, i dag och i framtiden, ger skydd till de som flyr undan förföljelse, krig och förtryck.” men utmynnar i tre förslag som kraftigt försämrar situationen för de som flyr till Sverige.  Hans förslag är i korthet följande:

Lägre bidrag utifrån antagandet att om bidragen är för höga och möjliga arbetsinkomster för låga kommer det att bli mindre arbete utfört. Dessutom ska nyanlända kunna tjäna upp till 100 000 kronor per år skattefritt de fem första åren i Sverige, eftersom det gör det mer lönsamt att ta deltids- säsongs- eller låglöneanställningar.

Tillfälliga uppehållstillstånd de tre första åren. Enbart för den som har ett fortsatt skyddsbehov eller har etablerat sig på arbetsmarknaden efter tre år permanentas uppehållstillståndet.

Säkra länder. Migrationsverket bör snabbare behandla ansökningarna från länder som kan betecknas som säkra, från vilka nästan alla ansökningar avslås. Förslaget bör leda till färre uppenbart ogrundade ansökningar, kortare köer och sänkta kostnader för mottagandet.

Det här är, enligt mig, fel på så många plan. Den inledande texten är vacker, men KDs lösningar slår mot en redan svag och utsatt grupp.

– Genom att acceptera SDs problembeskrivning, att invandringen är för dyr, säger KD indirekt att SD har rätt.

– Att påstå att integrationen blir bättre genom att flyktingar får sämre villkor SAMTIDIGT som lägre skatter för höginkomsttagare är viktigare än höjd A-kassa och humana sjukförsäkringsregler är hyckleri och dubbelmoral.

– Framförallt känns det inte som att förslaget bygger på de kristna värderingar KD hävdar att de har. Jag kan inte låta bli att citera en facebookstatus från Gustav Fridolin: ”Och vad hjälper det en människa, om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ?” Mark 8:36 (1917 års översättning)

Och själv vill jag citera Matteus 25:31-40

Men när Människosonen kommer i sin härlighet, och alla änglar med honom, då skall han sätta sig på sin härlighets tron. Och inför honom skola församlas alla folk och han skall skilja dem från varandra, såsom en herde skiljer fåren ifrån getterna. Och fåren skall han ställa på sin högra sida, och getterna på den vänstra.

Därefter skall Konungen säga till dem som stå på hans högra sida: ‘Kommen, I min Faders välsignade, och tagen i besittning det rike som är tillrett åt eder från världens begynnelse. Ty jag var hungrig, och I gåven mig att äta; jag var törstig, och I gåven mig att dricka; jag var husvill, och I gåven mig härbärge, naken, och I klädden mig; jag var sjuk, och I besökten mig; jag var i fängelse, och I kommen till mig.’ Då skola de rättfärdiga svara honom och säga: ‘Herre, när sågo vi dig hungrig och gåvo dig mat, eller törstig och gåvo dig att dricka? Och när sågo vi dig husvill och gåvo dig härbärge, eller naken och klädde dig? Och när sågo vi dig sjuk eller i fängelse och kommo till dig?’ Då skall Konungen svara och säga till dem: ‘Sannerligen säger jag eder: Vadhelst I haven gjort mot en av dessa mina minsta bröder, det haven I gjort mot mig.’(Jodå, även en ateist kan känna till Bibeln, men det verkar som att Göran Hägglund glömt den…)

Resonemanget att nyanlända på något sätt skulle välja att hellre leva på bidrag än arbete är otroligt fult och föraktfullt. Jag har vänner, bekanta och kollegor som i perioder på olika sätt arbetat nära nyanlända, och deras samlade åsikt är att de, som de flesta andra i Sverige, inget hellre vill än att få ett arbete och kunna skapa sig ett liv. Men språket, bostäder och arbetsgivare är stora hinder på vägen. Den ersättning de får i dag är inte i närheten av de fantasisummor som SD-anhängare gärna presenterar. Jag kollade in på Migrationsverkets hemsida och hittade det här:

”På boenden där fri mat ingår är dagersättningen: 24 kr/dag för vuxna ensamstående, 19 kr/dag per person för vuxna som delar hushållskostnader, 12 kr/dag för barn t.o.m. 17 år (från och med tredje barnet halveras dagersättningen)

På boenden där mat inte ingår är dagersättningen,71 kr/dag för vuxna ensamstående, 61 kr/dag och person för vuxna som delar hushållskostnader, 37 kr/dag för barn upp till 3 år, 43 kr/dag för barn 4-10 år, 50 kr/dag för barn 11-17 år (från och med tredje barnet halveras dagersättningen)”

För nyanlända som inte bor på boende som Migrationsverket ordnat finns etableringsersättning, den som KD nu vill minska. Det var inte så lätt, ens för mig som kan svenska, är van vid byråkratiska texter och har jobbat på flera av myndigheterna som är inblandade, att hitta informationen om etableringsersättningen. Hos Migrationsverket förstår jag att det är Arbetsförmedlingen som beslutar om etableringsersättning, men väl på Arbetsförmedlingens sida hittar jag inget om nivån. Jag har definitivt svårt att ens förstå var jag ska söka, så jag kan bara ana hur svårt det är för någon som är ny i landet, inte kan språket och dessutom kanske är traumatiserad. Till sist förstår jag att även om Arbetsförmedlingen beviljar bidraget så är det Försäkringskassan som betalar ut det, och där kan jag hitta nivåerna:

”Hur mycket får jag i etableringsersättning?

Om du deltar i en etableringsplan på heltid får du 308 kronor per dag, fem dagar i veckan. Om du deltar 75 procent får du 231 kronor per dag, 50 procent får du 154 kronor per dag, 25 procent får du 77 kronor per dag.”

Om jag först tittar på dagersättningens storlek så skulle 24 kronor per dag inte ens räcka till en bussresa tur och retur till centrum här där jag bor. Hur ska jag då lära mig svenska och kunna söka jobb? Jag blir fast på mitt boende, utan möjlighet att integreras i samhället. Pengarna ska även räcka till kläder (här behövs varma kläder, och varma kläder är ofta dyra) samt till hygienprodukter som tvål och schampo, så jag kan vara presentabel när jag söker de jobb som KD verkar tro att jag inte vill ha. Det är ett människoförakt utan dess like att påstå att en sänkning av ersättningen skulle göra att flera fick arbete fortare.

Men, nu är det etableringsersättningen som KD vill sänka för att skapa incitament för nyanlända, utan att kunna språket, utan bostad och utan kontakter i arbetslivet, att börja arbeta. Som högst, när du ägnar 8 timmar per dag att lära dig svenska, hitta boende, söka jobb och försöka förstå det samhälle du kommit till, så får du 6000 kronor per månad. Tänk efter själv hur långt det skulle räcka för dig. Vad är din hyra, vad kostar din mat och ett minimum av hygienartiklar? Om du har småbarn, hur mycket kostar en månads förbrukning av blöjor? Går det ens att leva ett värdigt liv på den här summan i Sverige?

Det finns naturligtvis andra än nyanlända i Sverige som lever på sådana summor. Då kan det vara bra att påminna sig om att KD står bakom den budget som alliansen la fram och som nu gäller i Sverige. Det val som gjorde att förbättringar i ekonomin för arbetslösa, pensionärer och sjuka inte blev av. Så först är KD med och slår på äldre, sjuka och arbetslösa, och nu fullföljer de slaget till att innefatta även nyanlända. Samtidigt som de redan rika får behålla sina jobbskatteavdrag.

Sen vill de skapa tillfälliga uppehållstillstånd i tre år, tre år där du antingen måste kunna bevisa att du har ett fortsatt skyddsbehov, eller har hunnit etablera dig på arbetsmarknaden. Det första är inte alls så enkelt som KD får det att låta, för det behöver inte vara konflikt eller krig i ett land för att du som individ fortfarande ska vara hotad. Du kan hotas för din åsikt, ditt kön, din sexuella läggning eller din könsidentitet, bara för att ta några exempel. Inget av det är alltid lätt att bevisa. Om vi tar det andra så skapas här enorma möjligheter för oseriösa arbetsgivare att utnyttja arbetskraft billigt, för att det blir en möjlighet att få fortsatt uppehållstillstånd.

Dessutom är det här som att ta tre år av en människas liv. Vi lever inte för evigt, tre år kan vara tre oerhört viktiga år, där livet läggs på is på grund av osäkerhet om sin framtid. Det här kan inte vara förenligt med en kristen människosyn på något sätt. Till det läggs att ett överbelastat migrationsverk alltså ska lägga ytterligare tid på att granska uppehållstillstånd för alla nyanlända efter tre år, så ärendena ligger kvar i systemet och ska bearbetas igen, men troligtvis av nya handläggare som behöver ta om allt från början, vilket är ineffektivt och dessutom belstande och kränkande för den nyanlände som återigen tvingas minnas sin historia och traumatiska händelser i livet.

Det sista, att snabba på asylförfarandet för nyanlända från så kallade ”säkra länder”, med den förutfattade meningen att de inte kommer få godkänt. Här ökar risken enormt att de flyktingar som flyr av andra anledningar än av krig och öppen konflikt, till exempel, som jag tog upp ovan, för sin åsikt, sitt kön, sin sexuella läggning eller sin könsidentitet, inte beviljas asyl, och alltså skickas tillbaka till förföljelse, fängelse, tortyr eller en säker död. Otäcka förslag!

Det här är ett smutsigt och desperat försök av KD att få tillbaka sina väljare från SD och, ärligt talat, det är så ovärdigt!

Och självklart är SD nöjda, läs HÄR!

”I stort välkomnar SD Göran Hägglunds förslag – framför allt skärpta bidrag till nyanlända samt en kortad tid för uppehållstillstånd.

– Vi välkomnar att man lyfter den här debatten på DN Debatt i dag. Att Hägglund signalerar att man vill diskutera invandringsproblematiken på en mer skälig nivå är något vi välkomnar, säger Karlsson.

Han är säker på att Hägglund inte lagt förslaget om inte SD fanns i svensk politik.”

Hägglund går förstås ut och påstår att hans förslag inte alls har med SD att göra, läs HÄR!

”– Jag är trött på att alla diskussioner börjar och slutar med Sverigedemokraterna, sade KD-ledaren Göran Hägglund på presskonferensen.

– Det handlar inte om att stänga någon bom vid gränsen, sade han.”

Men vet du vad, kära Göran, om du inte ville att diskussionerna skulle starta eller börja med SD, då skulle du inte gett dem den här julklappen!

Det är inte särskilt oväntad varken att SD är positiva eller att det var KD som öppnade dörren, men jag oroar mig för vilket av allianspartierna som ska ta nästa steg in genom den gläntande dörren…

Jag är glad över att jobba för ett parti som står för raka motsatsen i alla fall!

IMGP3129

26 tankar om “Gilla bloggvänner, ogilla KD och SD…

 1. Hägglund kämpar för partiets överlevnad just nu och riktar förstås in sig på väljarna som lämnat KD och gått till SD. Fast förslaget att skattebefria nyanlända kommer nog att få motsatt effekt.

  Gilla

 2. Ja du, vad säger man?
  Det är ju inte precis så att det finns några stora pengar att tjäna, ersättningen är redan löjligt låg och inte uppökad sedan 1994. Förslagen är där till rent kontraproduktiva.
  Integrationen försämras så klart hon människor som är här i åratal men som sedan kanske inte får stanna.
  Det är en desperat jakt på väljare inför nyvalet av det parti som ligger närmast Sd idémässigt för övrigt.
  Å det här med kristlighet. Har tänkt på det förrut när jag kollat upp sådana där riktiga ”haters” facebooksidor, såna som gillar helt vidriga grupper.
  En stor grupp är muskelösa, tatuerade män, ofta med en pitbull och som har gått i ”livets hårda skola” och bor ute på vischan nånstans.
  En annan stor grupp är kvinnor som dessutom är med i massa kristna grupper och har div jesusbilder.
  Jag kan inte påstå att jag läst bibeln från pärm till pärm, men nog har jag snappat upp såpass mkt att jag inser att många öppet kristna förstår betydligt mindre av Jesus budskap än vad jag gör.
  Snygga tajts by the way. Inte på mej men på dej perfekta!
  Kram

  Gilla

 3. Gillar Dina tights å klänningar 🙂 Skulle oxå vilja kunna sy… kanske nästa år 😉 om jag mår bättre så…
  Fina kattbilder ❤

  Tycker alltfler partier verkar dra sig mot samma hörn som SD, för lika åsikter 😦

  Gilla

 4. Med de benen blir du oslagbar + jag gillar den hemmasydda ormskinnade a-linjen.
  Synd att jag flyttar i februari (om allt går enligt plan och vi lyckas få nån som gräver avloppet) annars vore det kul att ha setts på en fika eller nåt när du är i Örebro.

  Gilla

 5. Ja där var fakta och SD kommer inte att bli placerad som förra valet, hoppas jag alla fall o snygga strumpor ja där ser du många av oss tänker på dig även när vi inte sitter här bara 🙂 ha en toppen 4 advent kramen

  Evas blogg

  Gilla

 6. ”Du skall icke stjäla”. Det sjunde budordet är tydligen inte så viktigt för de skenheliga tjuvarna i KD som snor SDs fråga!

  Gilla

 7. Pingback: Gilla Årskrönika 2014 del 2 | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.