Arg tant / Feminism / Litteraturnörderi / Politik

Hepp! Dagens tv-tips! En svår bokbloggsjerka och en munsbit av SD

Onekligen har i dag föreslagit rubriken ”Hepp! Dagens tv-tips!”. Hmm, jag brukar vara en TV-tittare av rang. En sån som ringar in programmen i TV-bilagan och programmerar videon för att spela in de program som krockar. Men jag har tappat mycket av det nu. Jag orkar inte fokusera på TV längre utan bloggar hellre. Har TVn på, men mycket mer som bakgrund än tidigare. Jag zappar aldrig, jag följer vissa serier och program, jag kollar på nyheterna, och om det inte är något jag redan innan vet att jag vill se så slår jag av TVn. Så har jag alltid kollat, men numer är TVn avslagen allt oftare. Måndag är dessutom en ganska dålig TV-dag. Så, i dag kommer jag att kolla på ”Sveriges värsta bilförare” och ”Revenge”, och av dem rekommenderar jag ”Revenge” även om den inte alls är lika bra nu som den var i början.

Jag skulle även kunna tipsa om ”Historieätarna”, men jag tycker den tappat tempo och är ganska lika från avsnitt till avsnitt, så jag kommer inte att kolla på den här omgången.

En reflektion jag gör är att mina barn aldrig kollar på TV. Kanske något enstaka program (jag och dottern gillar till exempel att kolla på ”Hela Sverige Syr” och fantisera om hur vi skulle löst de olika uppdragen), men annars är de helt ointresserade. De letar reda på det de vill se på nätet, väldigt mycket av deras program går på Youtube. Även mannen har släppt TVtablån, och kollar istället via Netflix, Play och DVD och liknande. Jag är en dinosaurie som fortfarande följer tablån!

IMGP1020

Annikas bokbloggsjerka var ovanligt svår den här helgen tycker jag:

”Kan du berätta om någon bok/några böcker som beskriver kända berättelser ur någon annan huvudpersons synvinkel? Ex: Charlotte Brontes Jane Eyre kontra Jean Rhys Wide Sargasso Sea, som har ”the Mad Woman in the Attic” som huvudperson, eller Bengt Ohlssons Gregorius, vars huvudperson är prästen i Hjalmar Söderbergs Doktor Glas.

Om du känner att du inte kan bidra på med ett svar på just den här frågan kan du i stället berätta om någon bok/några böcker som innehåller någon form av intertextualitet.”

Först måste jag försöka förstå vad det här betyder (vilket jag fortfarande inte är säker på att jag gjort) och sen ska jag då i mitt dunkla minne hitta en bok som innehåller detta …

Nåväl, jag gör ett försök!

Erica Jong har skrivit boken ”Fanny eller Den sanna berättelsen om Fanny Hackabout-Jones öden och äventyr” som är  baserad på boken ”Fanny Hill” av John Cleland, 1748, som har kallats den första erotiska romanen på engelska. I Ericas bok är Fanny en betydligt mer självständig och intressant person, jodå, jag har läst båda! Och har båda i bokhyllan.

Sen tänker jag på en TV-serie, en favorit i vår familj, Community. Den serien är fylld med det jag tror intertextualitet är. Viss avsnitt baseras nästan helt på kända filmer eller filmgenrer. Som Star Wars, Westerns eller Zombiefilmer. Mängder av citat och scener från filmer och TV-serier återanvänds oxå i serien, så för TV- och filmnördar som vår familj är det en del av tjusningen, att komma på vilka filmer eller tv-serier de citerar eller parafraserar!

Vad andra svarar på jerkan kan du läsa om HÄR!

IMGP1023

I dag hade jag tänkt att jag skulle komma igång att sammanställa det jag tycker mig fått ut av Sverigedemokraternas principprogram. Visa upp hur de enda egentliga frågor de driver är att stänga gränser, kasta ut de som inte kan anses vara ”svenska” efter de regler som SD sätter upp (vilket gör att bland annat jag riskerar att bli utslängd), minska våra möjligheter att få idéer och impulser från andra kulturer, stänga in män och kvinnor i sina statiska roller och tillåta hbtq enbart om de inte syns. I alla övriga frågor förespråkar de en abstrakt antingen/eller politik som gör det omöjligt dels att förstå vad de egentligen vill och dels att förutsäga hur de ska ställa sig i konkreta frågor.

Men jag orkar inte. Jag vaknade i morse och tänkte försöka komma ut på en promenad. Men så kom min burma och kröp ner i sängen och jag somnade om och sov i 4 timmar till och sen hade dagen försvunnit i ett enda dis. Så jag ger er den här översikten så ska jag försöka ta itu med att exemplifiera vad jag menar i ett annat inlägg en piggare dag och sen ska jag så småningom försöka hitta sätt att diskutera frågorna utan att falla i fällan att ta över SDs syn på människor, ”folket”, ”nationen” och ”svenskfientlighet”.

IMGP1086

 

Annonser

24 thoughts on “Hepp! Dagens tv-tips! En svår bokbloggsjerka och en munsbit av SD

 1. Jag tittar inte mycket på TV. Jag somnar bara när det är film. Lite frågesport, lite Doobidoo och Lite Skavlan och nyheter. Ibland ett sportprogram, annars är det ganska dött på den fronten!

  Gilla

 2. Jag tittar väldigt lite på tv, men vill inte överge den helt. Men jag gör som du, läser tablån och bestämmer i förväg vilka program jag vill se.

  Gilla

 3. TV. Den står på ibland – och befinner sig precis vid soffan, så då blir det ju att man tittar … MEN vilken tidsätare det är. Böcker är bättre! Och Netflix – då kan man titta på det man verkligen vill se NÄR man vill se det 🙂

  Gilla

 4. Historieätarna gillar jag att titta på! Ditt tips var väldigt bra! Jag har Fanny Hill, originalet i min egen hylla, läst och allt! Men att Erica Jong skrivet en bok om den visste jag inte, så tackar för tipset.

  Gilla

 5. Numera tittar jag sällan på tv, tittar därimot på filmer på nätet, eller köper jag en massa gamla hedliga video filmer på secendhand som jag tittar på..Innan jag fick barn, var jag därimot som dig, vad gäller tv.n..!!

  Gilla

 6. Jag ser egentligen bara på inspelade tv-program, jag ser i princip aldrig på tv när programmet visas… det finns några tillfällen, jag ser melodifestivalens alla deltävlingar och den svenska finalen ihop med Elin, lördagsmyyyyys enligt henne 🙂

  Gilla

 7. SV: Hoppas migränen gav med sig till slut!

  När det gäller TV så tittar jag nästan aldrig på det, undantagen var i fredags när jag faktiskt tittade på nyheter kl 19 😉 Annars är det webben som gäller, ibland Netflix, men jag tycker de har blivit sämre nu.
  Revenge slutade jag titta på efter 1a säsongen, tyckte den blev långtråkig.
  Ha en fin-fin tisdag =)

  Gilla

 8. Följer 3 saker o sen nyheterna vill jag se men sen kan det kvitta men att ha den på är ok för mig ….tur att vi alla är olika …hoppas du har det bra kram

  Gilla

 9. Tack för tipsen! Jag ska kolla in Erika Jong, hon borde ju kunna skriva tillräckligt… saftigt för att göra originalet rättvisa 🙂

  Vi tittar inte alls på TV. Vi tittar på TV-serier ibland från datorn, men helt oberoende av vad som råkar gå just då. Enda undantaget jag på rak arm kan komma på är när jag tittade på Torka aldrig tårar… på SVT Play mer eller mindre direkt när de kom ut.

  Gilla

 10. Jag är hemskt ledsen att jag oftare kommenterar allt senare… Jag har lite tappat gnistan känner jag. Kanske är det för att S och jag försöker anstränga oss för att få vårt förhållande att funka? Vi ägnar mycket tid till att prata och göra saker ihop. Trevligt. 🙂

  Hoppas dock att den gågna veckan var bättre för dig? Att du fick må bättre?
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s