Arg tant / Barn / Bloggtips / Fotoutmaning / Jobb / Katter / Resor

Om jag skulle skaffa mig en ny hobby så skulle det bli…något människoskapat. Samt en sjukstugerapport…

Rubriken för dagen på Onekligens lista är: ”Om jag skulle skaffa mig en ny hobby så skulle det bli…”

Jag brukar säga att jag inte har någon hobby, men har insett att jag nog har en hel del… Läsa, förstås, en livslång hobby. Men även att sy har jag hållit på med sen jag som liten sydde gosedjur av stuvbitar och en långklänning av ett par trasiga jeans. Jag har renoverat och inrett sen jag skapade mitt eget tonårsrum som 14-åring, och jag har fotograferat till och från sen jag lånade mammas gamla lådkamera när jag var 10 år, och framkallade och kopierade mina bilder själv. Så vilken ny hobby skulle jag vilja skaffa mig?

Jo, jag skulle vilja skulptera! Jag vet inte i vilket material, men jag skulle vilja skapa figurer själv till vår trädgård. Keramik, mosaik, betong, metall, glas, skrot, materialet är mindre viktigt. Så jag kanske ska ge mig på skrotskulpturer ändå…

Fredagstema är människoskapelser, och om jag nu ska börja skulptera så kan jag tänka mig en sån här betonggås som kan välkomna gäster till vårt hem!

IMGP4743Den här finns, med en kompis, på Guldheden i Göteborg, jag och ungarna mötte den på vår tripp dit förra sommaren. Lite sötare än de vanliga betongklumparna som brukar hindra infarter…

Andras skapelser kan du se HÄR!

I går skrev jag om Uma, som inte skulle få vara tomte i luciatåget. I dag har When Darkness Falls fortsatt på den tråd jag tog upp och visar bildbevis på hur fel ute lärarna är i sina anledningar till att Uma inte kan vara tomte… Läs HÄR!

Så har jag alltså arbetstränat en vecka då, och i dag var jag till min beteendeterapeut för att utvärdera. Egentligen borde jag vid det här laget redan tränat i två veckor men förkylningen tog den första veckan. Och efter att jag faktiskt tog mig till uppstartsmötet i måndags så har jag haft migrän tre dagar i rad och inte kunnat gå till arbetsträningen. Min hjärna vill kunna gå, men min kropp säger nej, så nu får vi ändra förutsättningarna för min träning och lyssna mer på min kropp.

Förutom min utmattningsdepression har jag alltså migrän och IBS som kroniska sjukdomar och de blossar upp när jag blir stressad. Men sen 3,5 år tillbaka går jag även och drar på en förkylning som aldrig går över. Jag är bättre några dagar och sen blir jag sämre. Ont i hals, öron och huvud, lite feber, hosta på morgon och kväll, inte annars, slem i halsen som väcker mig med andnöd på natten och gör att jag får andningsproblem vid ansträngning dagtid.

Jag har kontinuerligt besökt olika läkare (det blir så med stafettläkare) under de här 3,5 åren. Några tittar i halsen och säger jag är frisk, andra ger mig remisser som sen ger svar som inte leder vidare.

Just nu är läget så här efter remisser och undersökningar.

– Jag har en infektion i halsen nedanför stämbanden, men ingen vet varför, så den anses färdigutredd.

– Tester visar att jag troligtvis haft en bakterieinfektion, av lunginflammationsbakterier eller något liknande, men bakterierna är inte kvar, så det är färdigutrett.

– Min andningsförmåga är nedsatt, men det beror inte på astma eller KOL så det anses oxå färdigutrett.

– Jag har ett antal cystor på min sköldkörtel (som sitter precis där halsinfektionen är konstaterad) men de är ofarliga och blodprov visar inget fel på sköldkörtelns funktion. Det anses därför färdigutrett.

– Infektionen beror inte på vare sig halsmandlar eller bihålor, de är oxå utredda.

Jag är fortfarande dålig, blir väldigt trött när jag är förkyld, jag tänker oxå att det här knappast gör det lättare att komma ur en utmattningsdepression. Jag känner mig som en gnällkärring (och behandlas även så av manliga läkare) och det är klart att jag vet att det här är ett riktigt ilandsproblem, lite förkylning är ju ingenting jämförelsevis. Men det börjar göra mig rejält handikappad att inte orka något varannan vecka!

Gång på gång försöker jag få någon läkare att ta reda på roten till det här, men de hänvisar till det som gjorts redan och säger att jag får lära mig leva med det.

Jag lever i ett landsting med många stafettläkare, och jag är dessutom i osynlighetsåldern som kvinna, så jag slår min panna blodig på alla sätt och det orkar jag inte med en utmattningsdepression. En måste vara frisk för att kunna vara sjuk…

En stor del av problemet är att det inte går att få tag i en läkare i det här landstinget. För att lyckas med det behöver en vara påstridig som tusan. Ofta krävs det flera samtal till en sköterska tills någon av dem anser att jag bör träffa en läkare.

Då blir det en telefontid med den läkaren, och missar jag att svara så får jag börja om med sköterskorna igen, för läkaren ringer en gång, eller inte alls, vilket oxå har hänt. Då får jag ett brev hem att de sökt mig ”ett flertal gånger”, fast på min mobil ser jag ju att de ringt max en gång, och om mina problem kvarstår får jag ringa igen.

Skulle jag få prata med en läkare gäller det att jag kan få just den läkaren att hålla med om att jag behöver undersökas. Oftast tittar de i min journal och ser att allt redan är ”utrett” och säger att det inte finns mer att göra. Så får jag börja om med sköterskorna igen.

Skulle läkaren anse att jag behöver ytterligare en undersökning får jag oftast beskedet att deras kalender redan är full, den tid de är kvar som stafettläkare, men att jag kan ringa om någon vecka och boka tid med en ny läkare och hälsa att den här läkaren sagt att jag ska få en läkartid.

Tillbaka till sköterskorna igen. som tror eller inte tror mig när jag säger att en läkare som inte längre är kvar sagt att jag ska få ett läkarbesök. Om de inte tror mig får jag börja om på nytt igen. Om de tror mig får jag en läkartid hos en läkare som sen, när jag kommer dit, har läst min journal och avfärdar mig med att allt är färdigutrett…

Skulle ni orka driva det här? Jag har en utmattningsdepression som gör att varje telefonsamtal vissa dagar känns helt övermäktiga, och med den här labyrinten för att komma framåt känns det helt tröstlöst! Det är ett heltidsjobb att vara sjuk, och då är det här inte ens min jobbigaste sjukdom!

Oj, vilket gnällinlägg det här blev, skönt att det är helg, så får jag ta nya friska tag på måndag!

IMGP2751

 

24 tankar om “Om jag skulle skaffa mig en ny hobby så skulle det bli…något människoskapat. Samt en sjukstugerapport…

  • Ja det är ju det. Här kan jag bara jämföra mig mot hur unga män i samma situation behandlas, hur de direkt får olika specialister inkopplade och all hjälp som går att få, medan jag bara viftas undan…

   Gilla

 1. Det hade ju verkligen varit en spännande hobby 🙂 Kreativa du hade säkerligen gjort fantastiska skulpturer!
  Det där med läkare … *suckar* … man blir mållös!
  Nu ska jag läsa om Uma, mm.

  Gilla

 2. Så sant att man måste vara frisk pigg och ha en svada som en brottsmåljurist för att vara sjuk. Att ta sig in på en vårdcentral kräver stormstyrkor och pansarvagn. IBS har jag problem med också, verkar som det gärna går hand i hand med utmattningsdepression… 😦

  Gilla

 3. Ja det är tydligt att man måste vara väldigt frisk om man ska klara av att vara sjuk och lyckas hantera vårdapparaten. Gnälla av sig måste man ibland såklart men huvudintrycket är ändå att du har en stor kreativitet att luta dig mot.

  Gilla

 4. Bor vi i samma landsting, det låter nästan så… det värsta är när läkaren säger Du får lära Dig leva med detta, acceptera att Du är sjuk… sen är allt klart.

  Att försöka ta sig till läkare när man är sjuk är galet, inte faan orkar man kämpa när man mår skit.

  Ogillar vårdeländet å stafettläkare.

  Gilla

  • Ja, läkarvetenskapen är inte exakt och det är uteslutningsmetoden som gäller. Jobbigt! När jag var kontaktperson till en person med specifika besvär och för dennes räkning skulle kontakta en oanträffbar specialist tipsades jag om att lämna meddelande med önskemål om att bli uppringd till en läkarsekreterare knuten till avdelningen eller mottagningen. Detta gjorde jag telefonledes via sjukhusets växel och det funkade! Nyttjade det vid två skilda tillfällen. Skulptering låter intressant och fin gås!

   Gilla

 5. Själv vänder jag mig helst till näringsterapeuter, homeopater eller det som av någon konstig anledning kallas alternativ vård och försöker undvika vanlig sjukvård. De har sällan någon kunskap om att kropp och själ hör ihop. Att kroppen behöver näring. Att man kan behöva ändra sin kosthållning för att kroppen ska kunna läka. Och därmed själen. Fundera på om det kanske är läge att söka annan hjälp eftersom du tydligtvis inte får hjälp av stafettläkarna (och varför skulle de bry sig…? de får ju lön ändå).

  Gilla

 6. Skulptera verkar skojigt och meditativt, att liksom skapa och känna sig fram. Betong är dock ganska tråkigt, har testat, ett svårformat material som man inte kan använda händerna till så mycket, det handlar mest om att fylla formar. Men det är min åsikt 🙂

  Ja att få tag i läkare som kan ge en rätt diagnos och se helheten är inte lätt. Sedan alliansregeringen kastade ut sjuka ur systemet för några år sedan så sjukskrivs jag två eller tre månader i taget. På 4 år har jag alltså varit hos läkaren ca 4-5 gånger om året och har haft olika läkare varje gång, dvs ca 16 olika läkare, ingen hit om man säger så…

  Gilla

  • Jag har ju turen att få gå hos en och samma läkare i företagshälsovården för min utmattningsdepression, fast fortfarande gäller sjukskrivningen några månader i taget. Den läkaren kan däremot inte hjälpa mig med förkylningen för det betalar inte arbetsgivaren för. Idiotiskt eftersom förkylningen i sig naturligtvis gör utmattningen svårare att komma ur…

   Gilla

 7. Verkligen frustrerande när man inte hittar egentliga orsaker. Tycker ofta det är så nu för tiden, man får lära sig leva med det typ. Jag har värk i mina leder och har gjort reumatest flera gånger under åren men det visar inget. Värken är dock kvar, vidare utredning görs inte, lär dig lev med det typ.

  Gilla

  • Jag hatar verkligen det där ”lev med det”… Då får världen ta ansvar för att jag inte heller kan producera som förr, men det förväntas ju ändå!

   Gilla

 8. Vakker fugl. Den har jeg bilde av et sted også?
  Føler med deg her når det gjelder sykdom. Ikke gi deg, det er din kropp og ditt liv. Hva med allergi? Jeg får migrene av krydrede parfymer og blomster, og slimdannelse i halsen av så enkelt som vanlig CocaCola og Solo. Vondt i halsen med blemmer får jeg av jordbær fra utlandet, selv om jeg tåler de som vokser hos meg? Forstå det den som kan, men jeg har fryktelig lettirriterte slimhinner, så det slår ikke ut på blodprøver.Finn deg en lege som lysnar på deg. Lykke til!

  Gilla

 9. Usch, det där med stafettläkare alltså. Mår lite illa när jag tänker på det. Hade en vända på två år när jag ville få hjälp med att jag var ständigt täppt i näsan och fick allt från astmamedicin till nässpray utan att de visste varför. Nu har jag lagt det på is även om jag lyckades få remiss till en läkare som faktiskt gjorde en grundlig undersökning, fick ett svar och presenterade olika alternativ. Men då hade jag bytt mellan ca 10 olika vårdcentraler för att till slut hitta en med en läkare som lyssnade tillräckligt på mig för att ge mig en remiss….

  Förstår att det är påfrestande för dig men sjukvården, de har verkligen skaffat sig ett omständligt system!

  Kramar

  Gilla

 10. Jag blir bara matt när jag läser om dina erfarenheter i sjukvården… och förbannad. Min dotter, som bor i Stockholm har det likadant. Hon har en värkproblematik och får hela tiden träffa nya läkare, nya mediciner, lite utredning här och lite där. Helt hopplöst.
  Själv har jag klarat mig hyggligt bra tycker jag, men jag måste ta i för att bli hörd och få hjälp.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.