Arg tant / Barn / Feminism / Jobb / Katter / Politik

Sjukdomar i litteraturen och skolornas ansvar vid varje jul…

För att ytterligare höja mina energinivåer, som är extremt låga just nu, så ger jag mig på att svara på Lyrans Tematrio:

”Berätta om tre böcker som handlar om sjukdomar.”

Jag får verkligen rådbråka min hjärna om den här, jag som aldrig minns en boks handling i vanliga fall, och nu dessutom är utan all ork och energi… Jag har dock luskat fram tre böcker:

1. Allt för min syster av Jodi Picoult, som jag tror handlade om en lillasyster som var genetiskt skapad för att kunna förse sin sjuka syster med reservdelar… Det låter som science fiction men är redan fullt möjligt. Det var en intressant och spännande bok med ett helt oväntat slut!

2. Psykopatiska chefer av Lars-Olof Tunbrå, handlar om det största problemet i svenskt arbetsliv enligt mig. Att så många chefer faktiskt inte borde vara chefer! Jag ser den situation jag befinner mig i nu till del skapad av en psykopatisk chef, och jag är nog långt ifrån ensam!

3. Frukta Ingenting av Dean Koontz, där huvudpersonen Chris har en sjukdom som gör att solen är livsfarlig för honom. En sitiation jag kan känna djup sympati för, eftersom jag oxå har problem med solen, men långt ifrån lika allvarliga!

Andras böcker om sjukdomar kan du läsa om HÄR!

I dag började den årligt återkommande debatten om luciatågen i skolan. Den här gången var det Uma, 11 år, som inte kunde få vara tomte, då enbart killar kunde vara det, läs mer HÄR! Nu är Uma van vid att stå upp för det hon tror på, hon har tidigare synts i media när hon protesterade mot HMs uppdelning mellan kill- och tjejkläder. Hon har dessutom föräldrar som står bakom henne, så efter att de först tagit frågan med lärare och rektor så vandrade frågan, via facebook, till media. Vilket resulterat i att skolan ändrat sig, läs mer HÄR!

Det är ju bra att skolan ger Uma rätt, men grejen är att de inte ens borde hindra henne från början. Jag kollade upp vad grundskolans läroplan säger, och i första kapitlet står bland annat allt det här, fetstil och understrykningarna har jag lagt till:

Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Var och en som verkar inom skolan ska också främja aktning för varje människas egenvärde… ”

”Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan ska gestalta och förmedla.”

”Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet.”

Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling. Sådana tendenser ska aktivt motverkas.”

”Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana. Undervisningen ska vara saklig och allsidig. Alla föräldrar ska med samma förtroende kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen.”

”Skolan ska aktivt och medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter. Det sätt på vilket flickor och pojkar bemöts och bedöms i skolan, och de krav och förväntningar som ställs på dem, bidrar till att forma deras uppfattningar om vad som är kvinnligt och manligt. Skolan har ett ansvar för att motverka traditionella könsmönster. Den ska därför ge utrymme för eleverna att pröva och utveckla sin förmåga och sina intressen oberoende av könstillhörighet.

”Det etiska perspektivet är av betydelse för många av de frågor som tas upp i skolan. Perspektivet ska prägla skolans verksamhet för att ge grund för och främja elevernas förmåga att göra personliga ställningstaganden.”

Skolans respons på Umas önskan att vara tomte var bland annat:

”Killarna har andra röster och behöver få vara tomtar därför”

”Gamlingarna på äldreboendet där ni ska lussa skulle bli så förvirrade och upprörda om det helt plötsligt var med en tjej som tomte”

”Det är tradition sedan många hundra år tillbaka, tjejer får vara tärnor (och en Lucia) killar får vara tomtar eller stjärngossar och så kommer vi fortsätta ha det”

Jag skulle önska att ALLA lärare och rektorer såg till att lära sig och att sen även FÖLJA läroplanen, så skulle vi slippa de här unkna och konservativa diskussionerna vid varje jul!

Tyvärr har jag inte tillgång till någon bild från när ungarna lussade på förskolan. Sonen och en av hans killkompisar var lucior, medan dotter, som lever efter parollen more is more, gick som lucia, stjärngosse och tärna i ett, ett enbarnsluciatåg! Det var helt OK och uppskattades av alla närvarande, ung som gammal! Ni får ta den här bilden istället, som symboliserar vad jag anser om skolor som tror de inte behöver följa läroplanen när det gäller luciatåg och liknande. de kan ta och:

IMGP2750

 

21 tankar om “Sjukdomar i litteraturen och skolornas ansvar vid varje jul…

  1. Ja, hos mig får katten vara Lucia, det kan bli konflikt om det också, för det är inte säkert kattan har lust. 😉 Men ärligt, varför kan inte ungarna få vara vad dom vill. Okej, jag kanske är lite gammalmodig och tycker Lucia ska vara en tjej eftersom det ju trots allt var ett kvinnligt helgon. Men i övrigt tycker jag att det kan stå alla fritt att välja vad de vill vara, tomte tärna eller troll – mig kvittar det.

    Gilla

  2. Tycker också att barnen i förskolan och skolan ska få vara vad de vill när det är dags för luciafirande, inte få utdelat av vuxna vad de ska vara. Det är väl barnen som ska uppträda, då kanske de iallafall ska få bestämma lite…

    Gilla

  3. Hahahahahahaha – älskar din sista bild!! Jag förstår inte varför det ens är ett problem?? De kan väl få vara vad de vill???? Jösses…. Men så är det nog – att det finns de som har en och annan åsikt…

    Kramar

    Gilla

  4. Att inte en tjej skulle få vara tomte är så sjukt mossigt. Hallå, 2000-talet, någon?

    Jodi Picault har jag tänkt läsa vid tillfälle (läs: när jag hittar någon av hennes böcker på second hand).

    Gilla

  5. Böcker om sjukdomar låter inte så upplyftande… Den första har jag dock sett som film. Tycker att det är urlöjligt att ungarna inte får vara tomtar, pepparkakor eller vad de nu än vill vara, det säger mer om de vuxna än om barnen.

    Gilla

  6. Åh tack Freja, så sant att skolan verkligen har gjort fel i den här frågan från början till slut. Jag skrev också så här på min FB-sida: ”Synd att det ska behövas en sådan här storslägga för att få dem att lyssna. Det borde ha räckt med en elvaårings röst.” Jag tänker att en massa barn tänker och känner som Uma men aldrig får en chans att göra sig hörda på samma sätt. Det vi hoppas är dock ändå att den här historien kan stärka andra i att åtminstone försöka/ inte ge sig/vara ”bråkiga”. Ge hopp om att det går att förändra helt enkelt 🙂

    Gilla

    • Ja, tänk så många som inte vågar protestera, som inte berättar hemma, som berättar hemma men där får höra att lärarna har rätt. Lärarna har en så viktig roll i det här, att de inte ens kan leva upp till första kapitlet i läroplanen är skrämmande!

      Gilla

  7. Ha, tradition sedan flera hundra år tillbaka? Vi har bara haft Luciafiranden i Sverige sedan början på 1900-talet/slutet på 1800-talet och på bilder från den tiden fanns det både flicktomtar och flera Lucior i tågen, här är ett exempel: http://www.nordiskamuseet.se/sites/default/files/styles/adaptive/public/event/n1_09295.jpg?itok=F_f6Y2AD

    Snacka om att folk hittar på efter vad de tror för att få hålla fast vid sina föreställningar om hur flickor och pojkar bör vara. Traditionen har dessutom sett olika ut genom alla år. Ett tag var det vanligt med bagare och sotare i tågen (här är stjärngossarna kvinnor dessutom): http://media35a.dimu.no/media/image/S-JK/JM.1984-3-155/306603?width=600&height=380

    Gilla

  8. Pingback: Nu är det snart jul igen och då är det dags att plocka fram halmbocken och det salta fläsket för så har det alltid sett ut | When darkness falls

  9. Forunderlig. Men det er vel slik. Småsaker som jentenisser får oppmerksomhet, mens andre mer alvorlige saker ikke tas frem .
    Klem 🙂

    Gilla

  10. Tror inte äldreboende hade brytt sig, i dag får man vara vad man vill tycker jag o texten säger att så kan det vara oavsett kön…blir så trött på allt delande av han o hon 😦 låt oss välja bara ….härlig katt bild som alltid önskar dig en skön fredag kram

    Gilla

    • Tärnljus i ena handen, stjärnan i den andra, rött band och glitter runt midjan, struten på huvudet och luciakronan runt struten! Vi kunde satt på en tomteluva oxå….

      Gilla

  11. . Hmmm…Trodde det fantes nissejenter både i ditt og i mitt land, og at de hadde lov å være til. de er jo så koselige. 🙂 -Margit-

    Gilla

  12. Pingback: Om jag skulle skaffa mig en ny hobby så skulle det bli…något människoskapat. Samt en sjukstugerapport… | Freja funderar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.