Bokrecension / Egoboost! / hyllvärmare / Utmaning

Hepp! Dagens boktips är inte En gudabenådad bullshitter…

I dag har Onekligen föreslagit rubriken ”Häpp! Dagens Boktips!” Jag kan tipsa om många bra böcker som jag läst det senaste året, som till exempel Mörka platser, Rov, Marcoeffekten, Kungamordet och Innan jag somnar. Om du klickar på titeln kommer du till min recension. En bok jag INTE tipsar om är den senaste jag läst, som jag recenserar här:

En gudabenådad bullshitter av Hans-Olov Öberg

En gudabenådad bullshitterEn hyllvärmare, en gratisbok från Mekonomen, äntligen utläst. En bok jag absolut aldrig kommer att läsa igen… Den handlar om mord, snipers, insideaffärer i Sveriges finansvärld. En enkel intrig, upplagd på ett ointressant sätt. Ni vet, mördaren dyker upp i slutet och har egentligen inte funnits med i diskussionerna tidigare, det går alltså inte att följa en logisk utveckling, även om förklaringen är logisk. Vi får följa poliserna och vi får följa en journalist på en finanstidning, men ingen av dem har egentligen någon aning förrän mördaren klantar sig. Det är till och med så, att ett av morden aldrig förklaras tydligt, på boken sista sida, näst sista meningen säger poliserna att de inte vet varför det mordet skedde. Vi läsare kanske kan ana det, men det verkar helt okarakteristiskt utifrån det vi annars fått veta om mördaren.

Författaren är kunnig inom finansmarknaden, så delar av boken blir lite väl mycket föreläsning om hur det egentligen går till. I bland förklarar han överdrivet mycket, som här: ”…noll grader Kelvin, det vill säga absoluta nollpunkten.” Som det tyvärr ofta blir med manliga författare smyger det sig in tröstlös sexism här och där. Som när ambulanspersonalen beskrivs. Killen beskrivs som fyrtio med ett vänligt ansikte och pudelfrissa. Kvinnan beskrivs som trettio med brun hästsvans, mörka ögon, uppnäsa ock söt, men sötman tas till del bort av hennes koncentrerade och professionella sätt. Varför ens skriva det sista? Och hur påverkades annars mannens utseende av hans professionalism?

Det här hör till de få böcker som jag faktiskt kan tänka mig att kasta i soporna. Den var helt OK att läsa som en stunds förströelse, lättsmält och lättglömd, men den behöver inte ta upp plats i bokhyllan. Som den gamla tidens kioskdeckare, som räckte för en tågresa och sen kunde brännas upp…

Jag läste på lite om författaren och han har tydligen gett ut fler böcker, och just den här boken har kommit ut igen, under titeln ”En jagad man”. Förlaget ”Kalla kulor” har författaren startar tillsammans med bland annat Robert Aschberg, lite kuriosa!

Hyllvärmare, ja.
Boktolva, nej.

Spänningsutmaningen, nej.
Kaosutmaningen, nej.
Bloggdala Bokcirkel, nej.

Tre på tre: nej.

IMGP2494

 I övrigt funderar jag även idag på min utmattningsdepression och hur den påverkat och förändrat mig. Att inte kunna följa instruktioner har varit enormt utvecklande för min sömnad. För istället för att köpa mönster och tröstlöst försöka följa instruktionerna har jag skapat egna (enkla, men ändå…) mönster, sytt efter eget huvud och det har gått bra! Vilken seger! Fotograferingen, däremot, där jag så gärna vill lära mig nyttja den nu årsgamla kamerans alla finesser, där står det still. Jag har för dåliga förkunskaper för att kunna testa mig fram på egen hand, och en hjärna som inte kan ta in instruktioner och beskrivningar av kamerans funktioner. Där får jag ge mig till tåls och vara tacksam för att det ändå finns så pass många förinställda inställningar.

Det som fascinerar mig är ändå är att jag fortfarande kan analysera saker och ting så pass bra, det är att översätta det till praktik som inte fungerar. Jag kan läsa, men det går mycket långsammare än vanligt, jag kan skriva, även om jag stavar fel extremt mycket oftare än vanligt (tack och lov för stavningskontroll!), men tid är det enda jag har! Mina dagar består av att vila, äta, ta korta promenader, kanske sy eller läsa en bok i 30 minuter. Resten av tiden sitter jag med datorn och låter hjärnan vandra runt som den vill. Så idag blir det ett inlägg till, med en granskning av SD och försvaret!

Sen gläds jag åt det fina beröm sonen, men i förlängningen jag, fick på Comicon i helgen. Han gick i den Wizarddräkt som vi sydde till honom i augusti. Delvis efter ett färdigt mönster, men med tillräckligt mycket ändringar som jag gjorde efter eget huvud för att jag skulle klara av att få ihop det. På Comicon var det förhandsvisning på nästa spel i serien Magicka, som hans kostym är i från, och en av de ansvariga från företaget kom fram till sonen och sa att hans dräkt var bättre än den de låtit sy upp till sin förevisning! Det ni!

IMGP9462

7 tankar om “Hepp! Dagens boktips är inte En gudabenådad bullshitter…

 1. Ja, kostymen är otroligt välgjord! Får mig att tänka på Big Bang Theory-avsnittet där killarna skulle åka på en serietidningsmässa. Utklädda som Star Wars blev de bestulna på bilen i öknen och fick promenera in till närmaste café. Piiinsamt!

  Gilla

 2. Skrutt för böcker som känns som bortkastad tid, men HURRA för människor som har vett att ge beröm där den hör hemma 🙂 Dräkten ÄR verkligen superfin – det tyckte jag allt redan i augusti!

  Gilla

 3. Så kul med berömmet för sonens kostym, helt välförtjänt för den är så fin! Jag gläds med dig i det som funkar trots utmattningsdepressionen och är imponerad av dina sykunskaper. För mig skulle det bli totalt error i skallen om jag försökte något sånt.=)

  Gilla

 4. Pingback: Mina bokår 2014 och 2015! | Freja funderar

 5. *Spoiler nedan*

  Jag läste precis ut En gudabenådad bullshitter och googlade därefter på boken och råkade hamna här på din recension. Vill bara påpeka att mördaren VISST nämns tidigare i boken, dels i beskrivningen av de som jobbar på fondföretaget som står i centrum i boken, dels som en av de personer vars vapen polisen vill kolla upp och provskjuta eftersom han är misstänkt på grund av att han finns i listorna på det jaktställe där ett av morden sker. Polisen säger dock att de inte har fått tag på vapnet ännu eftersom han har angett att det finns i en annan stad. Man får även veta, när vi följer mördarens tankar, att han tycker att är smart som tycker att han kommit på ett bra sätt att se till att inte polisen får tag på vapnet, eller i alla fall fördröja det (genom att ange att vapnet finns i en annan stad). Så om man lägger ihop ett och ett kan man absolut lista ut vem mördaren är. Jag tycker att det var snyggt, och lagom antytt i berättelsen. Sedan har boken många andra brister, men jag tycker den var hygglig som deckare och ett intressant och insatt tidsdokument om hur det funkade bakom kulisserna i finansbranschen för 15 år sedan!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.