Arg tant / blogginspiration / Egoboost! / Feminism / Fotoutmaning / Inredning

Måne, feministpepp och SDs syn på staten

En tisdag fylld av migrän, skönt att kunna hitta motiv hemma och i arkivet till Tisdagstema som är MÅNE!

Först, en supermåne sen i somras:

IMGP6799Och sen en dagsfärsk månbild, på sonens egen måne inne på hans ”Spacelab”-rum!IMGP1940

Andras månar kan du se HÄR!

I dag har jag glädjen att få vara med i Calleisms Feministpepp!

Det känns stort för mig, som visserligen började som en feministisk blogg, men som sen halkat in på många andra spår sen jag började blogga. Min feministiska bakgrund går att läsa i ett antal inlägg, del ett, två, tre, fyra, fem, sex, sju, åtta, nio, tio, elva, tolv, tretton, fjorton, femton, sexton, sjutton och arton. Jag har även skrivit hur jag fortsatt efter det och vad jag trodde skulle hända sen. Jag skrev oxå en del om dotterns skola och var till och med rabiat feminist. Det går även att klicka på ”Feminism” och/eller ”Politik” i ordmolnet till höger för att ta del av mina tankar, funderingar och analyser!

Jag kan läsa dem nu och inse hur mycket min feminism ändå ändrats under bara de här snart fyra åren, så bloggandet har gett mig en hel del intressanta insikter! Jag har lärt mig om intersektionalitet och normkritik, bara det gör att jag förändrats rejält i min feminism och jag har äntligen engagerat mig politiskt. Jag har dessutom till slut kommit i gång att skriva om feminism igen, men nu mer ur ett politiskt perspektiv, och jag hoppas kunna göra det ännu mer framöver!

Just nu har jag fokus på att försöka tränga in i SDs principprogram, för att lättare kunna ta den diskussion som alltid efterfrågas (när den väl tas brukar det inte fungera eftersom ingen vill ta emot diskussionen, men det är nästa steg…) och i dag har jag kommit till kapitlet om Staten:

Sverigedemokraterna och staten

”I sitt idealtillstånd har staten inga egna intressen utan implementerar endast nationens vilja så som den kommer till uttryck i demokratiska val. Sverigedemokraterna är anhängare av den konstitutionella monarkin och anser därmed att Sveriges monark skall vara statschef. Till statens kärnuppgifter räknar vi alla frågor som rör nationens säkerhet och oberoende, omhändertagandet av svaga och utsatta individer, lagarnas upprätthållande samt värnandet av nationens historiska arv och kulturella särart.”

Notera att SD gärna har ”Sverige” i sitt namn, men i sitt principprogram använder de istället nästan genomgående ”nationen”. Det är därför viktigt att hela tiden ha i bakhuvudet att de definierar nationen och folket som de som delar kultur, språk, identitet och lojalitet utifrån hur dessa definieras av SD. De ser även staten som den som ska värna om det historiska arvet och den kulturella särarten. I klartext innebär det att staten ska styra konstnärliga uttryck så att de följer de riktlinjer som bestämts för nationen. Inte så mycket fritt skapande, fantasi och kreativitet i de tankarna, vilket jag tycker är mycket skrämmande.

Läs gärna oxå det HÄR om SDs syn på nationen, där författaren bland annat skriver ”Man undrar om Sverigedemokraterna är medvetna om att de med detta har definierat ut sig själva från den enligt dem så viktiga ”Nationen”, eftersom deras värderingar så starkt avviker från det som är utmärkande för den svenska kulturen.” Det är därför jag inte känner igen mig i SDs definition av ”nationen”, deras version bygger inte alls på den svenska kulturen, utan på Sverigedemokraternas kultur, som är något helt annat…

”Det viktigaste för oss är i de flesta fall inte vem som utför en specifik uppgift utan att uppgiften utförs på ett sätt som renderar medborgarna största möjliga nytta till lägsta möjliga kostnad. Huruvida det är stat eller kommun som bör handha en viss uppgift samt huruvida det är privat eller offentligt ägande eller en kombination av de båda, som i en viss given sektor eller situation gagnar medborgarnas intressen bäst, eftersträvar vi att avgöra ifrån fall till fall med hjälp av tidigare erfarenheter, forskningsresultat och sunt förnuft.”

De tar inte ställning i sitt principprogram i frågan statligt/kommunalt, offentligt/privat. Det kan verka pragmatiskt och det är vad de vill vi ska tycka, men i mina ögon handlar det mest om att det inte spelar någon roll för deras huvudfråga – som är rasism – vem som utför den offentliga servicen och därför väljer de att i ställe använda det här för att segla med i allmänna opinionen och därmed hoppas de kunna få fler väljare.

Det kryper i kroppen på mig när jag läser den sista meningen i citatet ovan. Tidigare erfarenheter = vi gör som vi alltid gjort = inga förändringar, ingen utveckling. Forskningsresultat = vi gör vår helt egna analys = ser till att vinkla så att allt är invandrarnas fel. Sunt förnuft = vi gör som vi alltid gjort = ingen utveckling eller förändring. Särskilt sunt förnuft är något av det värsta jag vet. Det används ofta som att det är någon nedärvd gemensam visdom, men det är bara de samlade fördomarna hos en grupp av människor, att förlita sig på sunt förnuft är att förstärka fördomarna och upphöja dem till sanning!

Sverigedemokraternas inledning till sitt principprogram skrev jag om HÄR!

Sverigedemokraterna och demokratin skrev jag om HÄR!
Sverigedemokraterna och människan skrev jag om HÄR!
Sverigedemokraterna och socialkonservatismen skrev jag om HÄR!
Sverigedemokraterna och nationalismen skrev jag om HÄR!

Sverigedemokraterna och nationen skrev jag om HÄR!
Sverigedemokraterna och staten skriver jag om i dag.

Sverigedemokraterna och kulturen skrev jag om HÄR!
Sverigedemokraterna och mångkulturalismen skrev jag om HÄR!
Sverigedemokraterna och invandringen ska jag skriva om.
Sverigedemokraterna, familjen och jämställdheten skrev jag om HÄR!
Sverigedemokraterna och den ideella sektorn ska jag skriva om.
Sverigedemokraterna och religionen skrev jag om HÄR!
Sverigedemokraterna och samhällsbyggnaden ska jag skriva om.
Sverigedemokraterna och ekonomin ska jag skriva om
Sverigedemokraterna och arbetsmarknaden ska jag skriva om.
Sverigedemokraterna och välfärden skrev jag om HÄR!
Sverigedemokraterna och rättssamhället ska jag skriva om.
Sverigedemokraterna och försvaret ska jag skriva om.
Sverigedemokraterna och energipolitiken ska jag skriva om.
Sverigedemokraterna och omsorgen om djur och natur ska jag skriva om.
Sverigedemokraterna och omvärlden ska jag skriva om.

SD och Rasismen skrev jag om HÄR!
SDs valmanifest skrev jag om HÄR!
SD och vad som är svenskt skrev jag om HÄR!

IMGP1792Väger upp SD med ett vackert svenskt kulturellt inslag, en mossöverväxt järnvägsräl…

38 tankar om “Måne, feministpepp och SDs syn på staten

 1. Grattis till feministpeppgrejen!

  När jag läser din analys av SD och Staten kan jag inte undgå att reflektera över begreppet ”största möjliga nytta till minsta möjliga kostnad”. Kan tolkas som sund hushållning, men kan också antyda en form av utilitarism som även Fredrik Reinfeldt svärmat för, nämligen att om två tredjedelar av medborgarna får det bättre är det bra, även om det sker på bekostnad av en lidande tredjedel. Skillnaden är kanske bara att herrarna väljer olika när det gäller vilka som bör vara den lidande tredjedelen?

  Gilla

 2. Den där supermånen fångade jag också vid ett par tillfällen, den var riktigt fin. Var på grillfest och började stapla grejer som stativ, när mannen i huset gick förbi och frågade var jag gjorde, jag meddelade att jag byggde ett stativ för att jag skulle fota månen 🙂

  Gilla

 3. Staten skall värna det historiska arvet, vad är det då, skall vi sticka ned till Poltava och bråka igen kanske.
  Lägger in ett par klipp från konserten eftersom du var intresserad. Lycka till med Pussy Flawless 🙂

  Här är när Dregen dyker upp, tyvärr dåligt ljud.

  Gilla

 4. Pingback: Regel, SD och invandringen samt lite världskultur | Freja funderar

 5. Pingback: Gilla pristagare och ogilla SDs syn på den ideella sektorn | Freja funderar

 6. Pingback: Min helg, sisterhood med Birgitta och SDs syn på samhällsbyggnad | Freja funderar

 7. Pingback: Djup, lektyr och SD om ekonomi | Freja funderar

 8. Pingback: Min helg samt SD och arbetsmarknaden | Freja funderar

 9. Pingback: Kolla! Här är en bild på mina fötter i ett par skor jag gillar. Snurrigt och SD om rättssamhället | Freja funderar

 10. Pingback: Min stil och SDs syn på Försvaret | Freja funderar

 11. Pingback: Månadens djur är givetvis…något jag gillar, sen kollar jag in SDs syn på energipolitik | Freja funderar

 12. Pingback: Ibland blir jag avundsjuk på… mina katter som slipper läsa om SD, som idag handlar om djur och natur | Freja funderar

 13. Pingback: Månadens färg är givetvis…inte samma som SDs syn på omvärlden. | Freja funderar

 14. Pingback: Min helg, kolla! Så här ser min autograf ut, och en liten titt på SD… | Freja funderar

 15. Pingback: Nyhet, Ibland retar det mig att…ingen verkar kunna sticka hål på SDs bubbla | Freja funderar

 16. Pingback: Gilla Årskrönika 2014 del 2 | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.