Arg tant / Barn / Fotoutmaning / Katter / Politik / Resor / Trädgård

Triss i trappor och SDs syn på nationalismen

I dag har det snöat! Lycka!

IMGP1909Fast det kanske är dags att plocka in krokodilen från dammen…

Fototriss vill se trappor:

IMGP1347Slottet, där jag stod när jag gick högvakt. ”Jag ska bevaka Logården, Slottets västra fasad samt trappan ner mot Skeppsbron”, så var min ramsa. Det här är Logården och Slottets västra fasad, trappan i ramsan är på båda sidor om mig när jag tar kortet, men det finns ju en pampig trappa även upp till Slottet! (Kolla HÄR om du vill se hur stilig jag var som högvakt!)IMGP6904Trappan jag och ungarna lärde oss bemästra både upp och ner när vi var i Amsterdam för ganska precis ett år sedan! Med resväskor var det en rejäl utmaning!IMGP1894Bengalhonan i dag på vår farstutrapp (den sida som inte är jättetrasig – än). Hon ville till varje pris med mig ut, men ångrade sig rätt snart när hon upptäckte snön…

Andras trappor kan du se HÄR!

Inleder den nya veckan med att studera Sverigedemokraternas principprogram, den här gången inom ett av deras älsklingsämnen, nationalismen!

Sverigedemokraterna och nationalismen

Det mesta av det som står i det här kapitlet låter väldigt bra, men eftersom jag tidigare läst hur de definierar en nation och folk, och vilka som hör till ett folk och till en nation, så förstår jag att det som skrivs här enbart gäller den som är beredd att passa in i den snäva norm som Sverigedemokraterna sätter upp.

”En av konservatismens mest centrala uppgifter är att slå vakt om välfungerande och djupt rotade gemenskaper. Nationen är enligt vår mening, vid sidan av familjen, det främsta exemplet på en sådan gemenskap. Mot bakgrund av detta betraktar Sverigedemokraterna nationalismen som en naturlig del av konservatismen och en central del av partiets politik.”

Att Sverigedemokrater ibland säger sig vara ett mittenparti eller att de inte befinner sig på en klassisk höger-vänsterskala motsägs i deras eget principprogram, där de är väldigt tydliga med sin konservativa inriktning.

”Sverigedemokraternas nationalism är öppen och ickerasistisk. Eftersom vi definierar nationen i termer av kultur, språk, identitet och lojalitet, och inte i termer av historisk nationstillhörighet eller genetisk grupptillhörighet, så är vår nationella gemenskap öppen även för människor med bakgrund i andra nationer.”

Låter inte det här fantastiskt? Nja, nyckelorden är kultur, språk, identitet och lojalitet. Du är välkommen att höra till nationen om du erkänner dig till den kultur som är godkänd av SD, kan språket på ett sätt som de godkänner, passar in i det de definierar som en svensk identitet och dessutom är obrottsligt lojal, det vill säga säger ja till allt som SD säger… Inte särskilt öppet alls, med andra ord, och definitivt ingen nation jag passar in i.

Det är oxå intressant att de likställer ickerasism med vilka som välkomnas in i nationen. Rasism sträcker sig över nationsgränser, för att vara ickerasistiskt måste du vara det även mot de som INTE ingår i din nation, det vill säga har annan kultur, språk, identitet och lojalitet än den svenska. I den här skrivningen visar de att de INTE är ickerasistiska, då de kräver av dig att du måste frånsäga dig din tidigare kultur och identitet för att du ska accepteras in i nationen. För mig känns det som raka motsatsen till ickerasistiskt.

Jag tror att de bara ville skriva in i sitt principprogram att de är ickerasistiska någonstans för att använda det som argument när de beskylls för rasirm. ”Nej, jag är inte rasist, det står i vårt principprogram att vi är ickerasistiska…” Det är lika korkat som deras eviga upprepande att det inte är rasism att ogilla muslimer ”för muslimer är inte en ras”…

En gång för alla DET FINNS INGA RASER AV MÄNNISKA! Vi är alla en och samma ras. Ordet ”rasism” härstammar från rasbiologins tid, när vi trodde att det fanns olika raser, men med dagens teknik har det visat sig att vårt DNA ser likadant ut, oavsett var vi härstammar ifrån och hur vi ser ut. Ordet finns kvar och används nu för att beteckna strukturellt förtryck mot grupper av människor på grund av deras härkomst, hudfärg och/eller kultur. Religion är en del av kulturen. Alltså är en gruppering av muslimer i kombination med förtryckande beteende, åsikter och struktur rasism, oavsett vad SD väljer att skriva i sitt principprogram.

Och när jag ändå håller på, det finns inget som ”omvänd rasism”. Rasism uppstår först  i kombination med makt, det blir alltså rasism enbart om en grupp med makt grupperar och förtrycker andra strukturellt. En vit person kan känna sig lika kränkt som någon annan av att till exempel bli kallad svennejävel, men det är inte rasism!

”Verkligheten är så komplex att nästan varje regel någon gång kräver undantag. Vi inser till exempel att det i vissa fall är nödvändigt att låta en stat omfatta flera nationer och att vissa nationer med hävdvunnen historisk rätt till det territorium de bebor saknar realistiska förutsättningar att kunna skapa och upprätthålla en egen stat. Närliggande exempel på detta är den svenska statens relation till de samiska och tornedalsfinska nationerna samt till den finlandssvenska minoritet som idag lever inom den finska statens ramar. Lösningen på dylika situationer bör vara att de nationer som befinner sig i minoritet inom den stat som de tillhör undantas från allmänna assimileringssträvanden och ges långtgående kulturell autonomi.”

Här visar de upp vad deras nationalism innebär. De ställer vissa grupper utanför kravet på assimilering, vilket kan låta bra. Men det innebär att för alla andra som vill ingå i nationen krävs assimilering, inte integration. Jag vill inte frånsäga mig min kultur för att ingå i det som SD definierar som nation, och jag är säkerligen långt ifrån ensam. Assimilation innebär att vi inte får del av den utveckling och kreativitet som mångkultur innebär, utan att vi istället försöker likforma alla invånare i nationen så mycket som möjligt. För mig är det något som bara leder till försvagning och nederlag.

Så avslutar de kapitlet med lite kärlekspoesi:

”Att kärleken till den egna nationen och viljan att befrämja dess intressen vid flera tillfällen i historien har vänts till hat och aggression mot andra nationer är ett beklagligt faktum. Att på dessa grunder avfärda alla former av nationalism och fosterlandskärlek är dock lika befängt som att avfärda den romantiska kärleken mellan två människor på basis av att den i vissa undantagsfall kan resultera i svartsjuka och svek som ibland slutar med våld.”

Hmm, ska bli spännande att se om de adresserar våld i nära relationer på något mer sätt än det här?

Sverigedemokraternas inledning till sitt principprogram skrev jag om HÄR!

Sverigedemokraterna och demokratin skrev jag om HÄR!
Sverigedemokraterna och människan skrev jag om HÄR!
Sverigedemokraterna och socialkonservatismen skrev jag om HÄR!

Sverigedemokraterna och nationen skrev jag om HÄR!
Sverigedemokraterna och kulturen skrev jag om HÄR!
Sverigedemokraterna och mångkulturalismen skrev jag om HÄR!
Sverigedemokraterna, familjen och jämställdheten skrev jag om HÄR!
Sverigedemokraterna och religionen skrev jag om HÄR!
Sverigedemokraterna och välfärden skrev jag om HÄR!

SD och Rasismen skrev jag om HÄR!
SDs valmanifest skrev jag om HÄR!
SD och vad som är svenskt skrev jag om HÄR!

Tror ni jag börjat med strumpor och skor än? Så här såg jag ut när jag var ute och fotade snön:

IMGP1908Strumpor avstår jag ifrån fortsättningsvis oxå, men det kanske ändå är dags att börja med täckande skor, tårna var rätt genomfrysta när jag kom in. Tur då att jag kunde värma mig med de här:

IMGP1932 IMGP1939

Annonser

42 thoughts on “Triss i trappor och SDs syn på nationalismen

 1. Läser inledningen och tittar sedan på din triss … men hjärnan registrerar inte mer efter att ha läst ordet snö … SNÖ? Min hjärna är kvar i september och höstlovets annalkande är … jag fattar inte … det är nästa vecka! Och nu snö hos dig! … behöver vara ledig och bara komma ifatt mig själv tror jag!

  Gilla

 2. Massa fina trappor – tur att de väger upp för SDs dumheter lite…. Konstig liknelse med våld i nära relationer och kärleken för fosterlandet eller den egna nationen är inget jag skulle vilja uttrycka att jag känner direkt. Väldigt bra att du tar upp detta i varje fall! Tycker om att du tar dig tiden och orken att gå igenom vad de skriver!

  Kram

  Gilla

 3. Snön har inte kommit till oss än men det är nog bara en tidsfråga. Lätt duggregn bjuder den grå himlen på istället. Men du….vilka läckra trappor. Gillar verkligen den i mitten, känns som att man sugs in i bilden på ett sätt.
  Du vet ju att jag älskar att vara barfota men inte ute, inte nu. Men så fort jag kommer hem åker strumporna av. 😉
  Fina bilder bjuder du på och givetvis är dina katter nästan det bästa av alla bilder.
  Kollade på dig som högvakt, du ser ut att trivas med uppdraget. 🙂

  Gilla

 4. Coolt att ha gått högvakten! Förstår att ni fick kämpa med trappan i Amsterdam, den ser ju oändlig ut. Fin bild i alla fall! Snön kan gärna få hålla sig borta ett tag till här men härligt att den gör dig glad.=)

  Gilla

 5. Amsterdam är inte en stad för handikappade, men den är himlans vacker! Jisses, vilken trappa ni fick släpa väskorna uppför!
  Men usch och fy för snön, ta in katter och krokodil för vintern nu!

  Gilla

 6. Snölyckan väntar min son också på. Själv kan jag vänta minst en månad till : )

  I Amsterdams branta trappor rusade jag upp och ned som kanonfull tonåring (skolresa, jo jo)… och va´ bra det gick!

  Gilla

 7. Imponerande att du tar dig tid analysera SD:s politik. Undrar hur många promille av de tretton procenten som är lika insatta? Själv är jag nog mer som katten. Jag vänder ryggen till.

  Gilla

 8. Häftiga trappbilder av varierande slag. Snyggt med vaktperspektivet. En sådan trappa i Amsterdam har jag också gått i med ryggsäck, Hotel Hoksbergen tror jag det hette (1991 på tågluff) och katterna dina är alltid roliga att få se. Så gosiga :).

  Gilla

 9. SNÖ???????? SNÖ????!!!!!! NU?????!!!!! Blääääää…. Fast ännu mera blä för SD:s principprogram… Jösses, vilka stollar de är.. Och du Freja – på med strumporna!! Deet är kallt! ;))

  Kram

  Gilla

 10. Ping: Måne, feministpepp och SDs syn på staten | Freja funderar

 11. Fin trapptriss. Ryser när jag ser att du har snö men skönt att du har värmande vänner. Jag läste någonstans att man förr ofta uppmuntrade katter att värma gamla människor I stugorna. Tack för kommentar hos mig och hoppas du får en fortsatt skön vecka!

  Gilla

 12. Ping: Regel, SD och invandringen samt lite världskultur | Freja funderar

 13. Ping: Gilla pristagare och ogilla SDs syn på den ideella sektorn | Freja funderar

 14. Ping: Min helg, sisterhood med Birgitta och SDs syn på samhällsbyggnad | Freja funderar

 15. Ping: Djup, lektyr och SD om ekonomi | Freja funderar

 16. Ping: Min helg samt SD och arbetsmarknaden | Freja funderar

 17. Ping: Kolla! Här är en bild på mina fötter i ett par skor jag gillar. Snurrigt och SD om rättssamhället | Freja funderar

 18. Ping: Min stil och SDs syn på Försvaret | Freja funderar

 19. Ping: Månadens djur är givetvis…något jag gillar, sen kollar jag in SDs syn på energipolitik | Freja funderar

 20. Ping: Ibland blir jag avundsjuk på… mina katter som slipper läsa om SD, som idag handlar om djur och natur | Freja funderar

 21. Ping: Månadens färg är givetvis…inte samma som SDs syn på omvärlden. | Freja funderar

 22. Ping: Min helg, kolla! Så här ser min autograf ut, och en liten titt på SD… | Freja funderar

 23. Ping: Nyhet, Ibland retar det mig att…ingen verkar kunna sticka hål på SDs bubbla | Freja funderar

 24. Ping: Gilla Årskrönika 2014 del 2 | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s