Arg tant / blogginspiration / Katter / Litteraturnörderi

Min helg, böcker som är bäst utan förkunskap och Özz tweetar om Jimmie…

Söndag, familjen är i full fart runt mig, det känns som att jag är i slow motion jämfört med dem. Ganska skönt att vara mitt i stormens öga!

Marit vill se hur min helg varit:

IMGP1747En vacker höstpromenad på lördagen…IMGP1795…där jag upptäckte ett vackert mossbevuxet järnvägsspår mitt i en (liten) skog…IMGP1839…och fyndade tyger till vrakpris på secondhand, både för mig att sy av…IMGP1841…och för dotter att sy cosplay-dräkt av!IMGP1847Idag söndag har först abyn testat att de nya tygerna är sovvänliga…IMGP1848…samtidigt som jag sydde lite på min långkjol där jag hittar på mönstret allt eftersom jag klipper och syr. Jag försöker få den klar för Fredrikas sypepp!IMGP1855Bengalhonan körde raskt bort abyn från den nya och exotiska sovplatsen…IMGP1858…men abyhanen var OK med det för min dotter höll på att klippa ut ur sitt tyg och då vill han vara med och störa så mycket han kan…IMGP1864…och sen bli ursäktad tack vare att han är supersöt!

Andras helg kan du se HÄR!

Annikas bokbloggsjerka ställer den här (svåra) frågan:

”Vilken bok bör man inte veta någonting alls om innan man själv läser den?”

Svår, efter som den enda bok jag kommer på är ”Patient 67/Shutter Island” av Dennis Lehane, men den har Annika själv redan tagit upp. Så jag får försöka komma på någon annan. Och på ett sätt ät det lätt, för de flesta deckare är det bra att i alla fall inte veta för mycket om innan man läser dem, men samtidigt gillar jag att ändå veta något om boken, så jag vet vad som väntar mig… Så, vilken bok är det bra att inte veta något alls om?

Egalias döttrar av Gerd Brantenberg kan vara en sån, eftersom den litterärt kanske inte är en så spännande berättelse, men sättet den berättas på är omvälvande! Det ger nog bäst effekt om du inte vet om det innan.

Den oändliga historien av Michael Ende kanske oxå passar in här. åtminstone bör en inte veta på vilket sätt historien är oändlig…

Annars är det mest filmer som poppar upp i huvudet, främst The crying game. Jag såg den med min man, och jag hade förkunskap, han hade det inte. Jag älskar den filmen, men min upplevelse var inte i närheten av den upplevelse av filmen som min man hade, han var alldeles förstummad efteråt. Så, jag önskar att jag inte heller vetat något innan jag såg filmen den första gången…

Andras böcker som är bäst att vara helt ovetande om innan du läser dem kan du läsa om HÄR!

Jag låter SDs principprogram vila idag, och funderar ett varv till över Jimmie Åkessons sjukskrivning. Özz Nujen twittrade så här:

”Jimmie Åkesson är nu tydligen utbränd. Han är sjukskriven på obestämd tid. Tar på krafterna att vara rasist och paranoid ju…”

Efter det har han blivit utskälld (av vita förstås) för att skämta om Jimmie Åkessons sjukdom. Jag förstår inte den utskällningen. För mig är det inte ens ett skämt, det är dagsens sanning. Själv skrev jag på facebook:

”Faktiskt fullt förståeligt, att rådda SD och försöka få partiet att framstå som rumsrent är en övermänsklig uppgift”

Ingen hatade dock på mig, för eftersom jag skrev på facebook och inte på twitter kunde jag lägga till en text om att jag hoppades att Jimmie får den hjälp han behöver. (Sen är jag inte heller rikskänd komiker, det kan oxå ha nått med det att göra…)

Jag tycker att både jag och Özz har rätt. Att vara rasist och gå omkring och hata en mängd individer som du inte ens känner, att misstro alla som inte ser ut precis som dig, att samtidigt försöka hålla uppe en fasad utåt som att du och dina följare inte är rasister, det skulle knäckt den bäste. Men av någon anledning gick det inte att skriva som Özz gjorde. Det intressanta är att många andra (vita) oxå skrev tweets där de skämtade om sjukskrivningen, men ingen storm drogs igång om deras tweets (HÄR). Bara det borde ge oss alla en tankeställare om hur det ser ut i Sverige i dag!

Özz skrev en debattartikel om det HÄR, och jag delade den på facebook. Och fick direkt kommentarer från (vita) vänner att Özz aldrig skulle få jobba mer efter sin kommentar om Jimmie. Kommentarer som jag direkt raderade. För precis som jag ser bloggen som att jag bjuder in er till min soffa, så ser jag facebook som att jag bjuder in vänner till mitt hem. Och i mitt hem bestämmer jag vad som får spridas. Jag kommer att bli tuffare med det även på bloggen, om det dyker upp hatiska och/eller rasistiska kommentarer. Än så länge är jag tacksamt förskonad här!

Andra har skrivit om sina upplevelser av det HÄR och HÄR!

IMGP1827

 

38 tankar om “Min helg, böcker som är bäst utan förkunskap och Özz tweetar om Jimmie…

 1. Det är underligt hur människor har så många tankar om hur andra beter sig att de av någon underlig anledning tror att de får skälla ut vem som helst som inte tänker som de själva … och det i många olika frågor, alla sociala skikt och oavsett tillhörighet! Var tar sunda förnuftet och vettet vägen? De som tar åt sig kanske ska fundera på varför istället … *suckar djupt*
  Din helg har varit solig? Skönt i så fall 🙂 Hoppas du njöt för resten av oss också 😉

  Gilla

 2. Jamen åh! Michael Ende som skrev Momo eller kampen om tiden – den tyckte man ju var riktigt bra när man var barn. Den oändliga historien känner jag till men har inget minne av att ha läst.

  Gilla

  • Ja, de kommer inte att vilja ha nyval nu! Med erfarenhet från att både varit utbränd själv och rehabiliterat en hel del anställda tillbaka efter det så skulle jag säga att risken att Jimmie fixar att komma tillbaka som partiledare inte är så stor, vilket förhoppningsvis är ett avbräck för dem. Det är inte så många andra i partiet som fixar att dölja rasismen lika bra som vad han ändå gjort…

   Gilla

 3. Att skämta om sjukdom är inte okey, spelar ingen roll vem som är sjuk.

  En sak jag upptäckt att det där boken Elin lånade till mig på biblioteket, min senast lästa bok… Boken eller rättare sagt böckerna om Dicte går på kanal 4 som dansk kriminal serie.

  Om mindre än en timme ska bilen lämnas för att få vinterdäck.

  Gilla

  • Fast nu uppfattade jag inte Özzs tweet som ett skämt, mer som ett konstaterande, som det ligger mycket sanning i. Andra (vita) skrev betydligt mer tydligt skämtbetonade tweets, och inget drev satte igång efter dem…

   Gilla

 4. Så vackra höstbilder, järnvägsbilden är så fin! När du blir frisk, eller bättre, för helt återhämtad blir man tyvärr oftast aldrig, tycker jag du ska starta eget. Design och sy är ju det du ska pyssla med! Du är så duktig! En liten ateljé där du kan sy måttbeställda kläder och även gardiner för det syr inte folk själva nu för tiden. Och så kan du sy barnkläder och sälja, gosedjur kanske… Visst låter det kul!? Och på allt du syr har du din logga – en döskalle!

  Gilla

 5. Fina höstbilder! Helgen verkar ha varit innehållsrik. Så kul att fynda fina tyger till nya projekt! Gillar kattbilderna och din historia runt dem väldigt mycket, är uppvuxen med katter så det känns väldigt välbekant.=) ”Jag får störa hur mycket jag vill eftersom jag är söt”, perfekt formulerat.=D

  Gilla

 6. Vilket coolt gammalt järnvägsspår! Och kul att sy, jag är också sugen på att försöka. Dina katter är underbara!
  Jag gillar Özz debattinlägg. Och trots att jag själv har varit/är sjuk gillar jag när man kan skämta om det.

  Gilla

  • Jag är helt med dig, jag är på min andra sjukskrivning för utmattningsdepression, det är OK att skämta om. Och jag uppfattade inte ens Özzs tweet som ett skämt, snarare ett konstaterande om hur det är…

   Gilla

 7. Den där blåa himlen skulle jag kunna göra vad som helst för, här är det bara gråmulet och regn. Häftigt med järnvägsspåret, du får kolla upp historien bakom och vad det har använts till. Visst är det kul att fynda tyger på loppis, själv fyndande jag en 70-tals gardin för 10 kr i somras, den hänger numera i köksfönstret 🙂

  Har startat upp en ny blogg på egen domän, kika gärna in om du vill 🙂

  Gilla

  • Det är ett gammalt stickspår som tidigare gick hela vägen till kraftstationen, men som är nedlagd och uppbruten sen länge, men mitt i skogen låg rälsen kvar!

   Gilla

 8. Underbart vackra höstbilder, dessutom blir jag avundsjuk på ditt sykunnande! Grattis till det! Jag är ingen vän av Özz Nujen och Jimmie Åkesson är långt i från min favorit, men är han sjuk, så sätter jag skrattet i halsen! Man måste visa respekt för alla som är sjuka oavsett vad man tycker om dom som person!

  Gilla

  • Nu uppfattade jag inte Özzs tweet som ett skämt, snarare som ett konstaterande över vad som hänt. Flera andra (vita) twittrare skrev betydligt mer skämtbetonade tweets men inga anklagade dem för att göra fel. Det säger något om hur rasistiskt Sverige är i dag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.