Arg tant / Barn / Fotoutmaning / Katter / Litteraturnörderi

Gilla och ogilla, prepositioner och pippi på Pippi

Den här veckan känns Torsdagstema särskilt viktig, jag behöver tänka på vad jag faktiskt gillar!

 20141009 katthög1 20141009 katthög2 20141009 katthög3 20141009 katthög4 20141009 liten katthögVarierad kvalitet på bilderna, då de är tagna med mobilen. Jag är riktigt dålig igen, det känns tröstlöst. Jag sover större delen av dygnet och när jag är vaken är jag som en sömngångare, både trött och ledsen. Därför känns det bra att ändå hitta det jag gillar i dag. Och jag gillar att även om jag inte är OK så älskar mina katter mitt sällskap. Ovan ser ni hur abyn och burman legat på mitt täcke mellan mina knän i stort sett hela dagen, den enda skillnaden är att de krupit närmre och närmre varandra. Bengalen är inte riktigt lika kroppsligen nära, men hon har sovit i sin puff i närheten och snarkat högljutt, det skänker tröst!

Vad andra gillar kan du se HÄR!

Jag gillar oxå att jag äntligen i dag ändå fick ork att göra lite mer än bara titta i taket. Jag har så mycket jag vill göra, sy A-linjeklänning, sy kjol, laga och pimpa väska, skapa drakapplikationer, hänga tavlor, lära mig min kamera, gå ut och njuta av hösten… Allt som ska göra att min rehabilitering går framåt. Men det går inte när armarna är lika tunga som huvudet och kroppen bara längtar efter värmen under duntäcket. Men i dag orkade jag i alla fall läsa, det var befriande!

Så, när jag har mitt bokintresse alert passar jag på att göra veckans tematrio inne hos Lyran:

”Berätta om tre bra böcker med prepositioner i titlarna!”

 • Morgon i Jenin av Susan Abulhawa. Gripande och spännande bok, som känns extra viktigt att läsa i de oroliga tider som råder nu. Litterärt inte klockren, men berättelsen i boken är viktig!

 • I lagens limo av Michael Connelly. Jag gillar Connelly och hans böcker om Harry Bosch, men det här är den första om Mickey Haller och den gjorde mig så glad. För om böckerna om Harry Bosch är ganska tunga och mörka så är de här lite av motsatsen, lättsamma och roliga, men fortfarande med samma välarbetade intrig och driv i sig. Kul att det går att skriva på så olika sätt och ändå så lika! I boken ”Prövningen” var både Haller och Bosch med och hade vartannat kapitel i boken, och då bollade Connelly de två olika stilarna kapitel för kapitel, jag var djupt imponerad!

 • Under ingrodda ärr av Val McDermid. En av de tidiga böckerna om Tony Hill, jag älskar de böckerna, men önskar även att det kom fler om Kate Brannigan, det var de böckerna som fick mig att börja läsa MacDermid.

Andras prepositioner kan du läsa om HÄR!

IMGP1107

Jag är som sagt rätt dålig i mitt mående igen, kroppen vill bara sova, det är en form av försvar mot omvärlden. Jag tror det beror på min sjuka katt och min skadade pappa. Jag behöver inte ta ansvar för något av det, men jag påverkas ändå mentalt. Vad gäller katten finns förstås hela tiden oron att han inte kommer att klara sig så länge till (han har ju levt otroligt länge redan som det är) och när det gäller min pappa handlar det mest om att även om han inte bryr sig om mig mer än vad jag bryr mig om honom, och mina syskon tar ansvar hela tiden genom att ringa honom, så är det till mig hans grannar i byn ringer för att få höra hur han mår. De ställer krav på mig som jag inte riktigt orkar med, så är det när en kommer från en yttepytteby…

I all den här tröttheten älskar jag ändå att min arga tant inte somnat. När jag mådde som värst var hon helt apatisk, orkade inte ta in något och orkade inte uppröras. När jag mår så här dåligt är det skönt att känna att hon fortfarande kan brinna för det som händer i omvärlden, för det betyder att jag ändå blivit bättre än när jag var som sämst.

Idag funderar min arga tant på hur vita vuxna människor är funtade, när det är viktigare för dem att kunna bli nostalgiska över att Pippis pappa är n*-kung och att Pippi leker med asiatiska stereotyper än att barn, som filmerna/TV-serien vänder sig till, slipper bli exkluderade? Hur kan en ens bli upprörd över något som Astrid Lindgren själv i intervjuer sagt att hon borde ha gjort om hon skrivit böckerna nu (och det var redan på 70-talet hon sa det).

För den som nu inte kan sova gott utan att få sin dos av n*ordet så finns böckerna kvar, oförändrade (men med ett förklarande förord i den nya utgåvan), och ingen bränner de video och dvd-utgåvor som fortfarande finns kvar i hemmen där n*ordet och lekandet med asiatiska stereotyper finns kvar.

Till er som försöker resonera er fram till en anledning att inte klippa med att säga att det är bra att lära barn historian bakom n*ordet och ta diskussionen med dem. Tror ni verkligen att barn till, låt oss säga, Jimmie Åkesson, Björn Söder eller Kent Ekeroth kommer att få den diskussionen av sina föräldrar? Nej, de föräldrar som tycker det här är viktigt att barnen vet, de kommer att ta det med sina barn även utan avskräckande exempel i populära barnprogram, faran att ha kvar kränkande och stereotypiska inslagen ligger istället hos de barn som hade behövt diskussionen bäst, men som inte får den. Eller ännu värre, får en diskussion som lär dem att det här är OK!

När det gäller Pippi kan vi hänvisa till att det är länge sedan den skrevs, att vi vet bättre nu. Men då ser jag det HÄR och det känns hopplöst… Den här barnboken är från 2012…

 

Annonser

32 thoughts on “Gilla och ogilla, prepositioner och pippi på Pippi

 1. Härliga bilder på dina gosiga katter som självklart älskar dig !! Skönt att läsa att du har ork att iallafall göra lite mer än att bara ligga och titta upp i taket. Det låter väldigt trist och deprimerande så ta du fram ”arga tanten” och lev och gör så mycket du orkar 😉
  Måtte din äldsta misse få leva länge till och hoppas din pappa blir bra. Tror du tar på dig lite för mycket på din axlar som du kanske inte orkar bära. Misstänker ändå att du är starkare än du själv tror 😉

  Gilla

 2. Ledsamt att dippa – men det händer och förhoppningsvis b lir det längre och längre mellan gångerna samtidigt som tillfällena blir kortare och kortare! Skönt att höra att arga tanten inte gått och gömt sig igen i alla fall!

  Gilla

 3. Man blir glad for å ha ”varme og nære katter” når man ikke orker så mye. Flott at du fikk lest og så fryder jeg meg over ditt utbrudd over n*ordet..
  God bedring og en klem 🙂

  Liked by 1 person

 4. Det är jobbigt med alla bakslag när man tror att man orkar mer än man gör, jag känner av det från och till =( Igår fyllde maken år, kära vänner och nära kom och grattade..mina invanda rutiner ruckades och även om jag tyckte det var jätteroligt så var jag
  D Ö D S T R Ö T T idag =(

  Blir bara rådlös över att ett förlag ger ut en bok med det materialet idag.

  Hoppas din kisse får hänga med ett bra tag till, så tungt att missta dem =`( Imorgon är det ett år sedan jag miste min älskade 17-åriga Gurra ♥♥ Mina ögon vandrar fortfarande ut till granhäcken och söker min underbara gula katt som alltid vilade där. Ett inlägg till hans minne kommer imorgon, så saknad ♥ Ta det lugnt och bli inte arg för ofta, det tär på dina små kraftresurser just nu, var rädd om dig, kram

  Gilla

 5. Sà jobbigt med bakslag men förhoppningsvis blir det kortvarigt, sà länge arga tanten finns kvar sà finns det hopp! Underbara gosiga kattbilder!

  Gilla

 6. Tråkigt, tråkigt att du mår så dåligt, men katterna finns ju där och värmer dig!
  Jag är nästan chockad över att man raderar saker som inte passar in i vår tid. Då kan vi börja med att radera det mesta ur vår historia. Jag undrar hur det ser ut om 100 år och vad man stryker från vår tids historia. Det är en farlig väg att gå. Nästa är väl att förintelsen aldrig har inträffat. Jag blir mörkrädd. Pippis Pappa var Negerkung så det så!!!!

  Gilla

  • Förlåt men hur i h-vete kan man jämföra att plocka bort ett ord ur en barnbok som är rasistiskt och skändande med att säga att förintelsen inte har inträffat.
   På vilket vis skulle det vara så nödvändigt för ungar att få sej till livs?!
   Nu blev JAG verkligen mörkrädd.

   Gilla

  • Jag håller helt och fullt med Veiken här, vi kan ju inte sopa bort allt som hänt…när mamma läste sagorna för oss om Pippi så var ju n* kungen inget negativt för oss barn, det var spännande som allt i sagorna som var okänt för oss .
   Det ÄR en farlig väg att gå om vi sopar bort alla misstag människor gjort i historien och inte förklarar för våra barn och ungdomar hur det kom sig. Senast idag så var det faktiskt en ungdom som kommenterade just borttagandet av n*-kungen i Pippiboken, jag förklarade som det var att då uttryckte man sig så, men att Astrid själv som värnade om barn, människor och djur ALDRIG skulle ha skrivit så idag..De ungdomar jag förklarade för förstod, de fick en förklaring till sin undran…Tror att det är det viktigaste att vi berättar varför och inte plockar bort och ”sopar under mattan”.

   Står fast vid min åsikt att jag tycker det är mycket konstigt att man ger ut boken idag som du länkade till =(

   Gilla

   • Kort, att vita barn inte blir kränkta av n*ordet är inte det det handlar om här, vi måste inse våra privilegier och ta ansvar för dem. Det är kanonbra att du som lärare kan ta diskussionen med de barn/ungdomar som själva tar upp frågan, men det är många barn som ser programmen själva, eller som har vuxna runt sig som inte vill, inte kan, eller faktiskt tar diskussionen på helt fel sätt. Som jag skrev till Veiken, SVT måste ta ansvar för ALLA sina tittare, inte bara de vita barnen. De kan inte heller räkna med att det alltid finns vuxna till hands som vill och kan sätta in ordet i sitt sammanhang och förklara varför det i dag inte är OK att använda det. Då har de två val. Klippa eller inte visa, och då tycker jag de tog rätt val!

    Gilla

  • Jag blir oerhört ledsen över att du framhärdar med n*ordet. Att likställa en liten ändring i ett barnprogram om en påhittad karaktär med att förneka förintelsen rimar så illa för mig. SVT har ett ansvar för att de barn som tittar på deras program inte blir kränkta. Valet är mellan att klippa några sekunder eller att inte visa Pippi alls, och jag anser att de absolut tar rätt beslut. Många andra verk ändras och uppdateras oxå, som till exempel Bibeln, det är inget ingrepp i historien det heller!

   Gilla

 7. Så ledsamt att höra att du mår sämre.
  Det är nog så där, jag känner igen det själv, det är två steg fram och ett tillbaka hela tiden. Det tar tid att läka och oro som uppstår längst med vägen river djupa revor i det tunna som börjat läka.
  Du vet att jag förstår vad du går igenom med oro för din katt.
  Oron, även innan Märta blev sjuk, bara det att jag visste att tiden började bli utmätt slet hårt på mej. Lik som du gjorde jag det ända man kan göra, jag försökte älska och ta till vara på varje dag.
  När Märta dog var det fasansfullt men så här i efterhand när det grymmaste sorgen mojnat kan jag ändå känna att rädslan innan var värre.
  I stormens öga kan man bara härda ut.
  Å Pippi… där vet du att jag håller med dej och jag tycker du uttryckte dej väl.
  Kramar

  Gilla

 8. Man kanske skall vara försiktig med ratt använda uttrycket rasistiskt, men speciellt smart känns det ju inte. Sen kan man ju faktiskt ifrågasätta hur barn långsiktigt reagerar på det här med hushållsnära tjänster. Oftast är det väl en invandrarkvinna som har det jobbet, städar inga svenskar?

  Gilla

  • Jag är av den tron att vi använder ordet rasistiskt alldeles för litet, ut med all skit i ljuset så vi kan städa undan det! Vi har alla rasismen i oss, vi behöver alla rannsaka oss själva! Och jag tror det var Anna Hedenmo (eller nån annan kvinnlig journalist) som i nått debattprogram undrade vem som skulle städa åt ”oss” om vi skickade ut alla invandrare… Den meningen rymmer så mycket… Vilka är ”oss” och ”vi” tillexempel? Och uppenbarligen är det bara invandrare som städar i det här landet numer…

   Gilla

  • Det här handlar inte om censur, det är ingen som beslutat åt SVT att de måste ta bort det. SVT har, i samråd med Saltkråkan, bolaget som äger Astrids rättigheter, beslutat att restaurera filmerna och samtidigt ta bort det som kan kränka barn som tittar. Ett bra beslut tycker jag!

   Gilla

   • Alla dessa fjollerier hjälper ju inte dom färgade direkt, känner många och ingen har begärt att man ska ändra i Pippi.
    Det är mest kultureliten FI och andra politiker.

    Gilla

 9. Så söta dina katter är,min ena ligger precis jämte mitt huvud. Bra trio har du också men jag har inte läst någon av dina böcker, kommer väl. Synd att du är sämre, hoppas verkligen snart du blir bättre igen. Själv har jag drabbats av hösttrötthet och det i samband med för lite sömn härom natten då jag satt på akuten gör att jag idag nästan känner mig snurrig i huvudet. Ha en trevlig fredag

  Gilla

 10. Tur att du har dina katter ❤ Hörde någonstans att katter känner av när en mår dåligt och då försöker att finnas där extra mycket för en.

  När det gäller pippi och det där satans n****ordet så kan jag inte annat än hålla med dig!

  Kramar

  Gilla

 11. Så tråkigt att du mår sämre igen! När man inte har mycket energi att ta av till att börja med krävs det inte så mycket för att man ska falla ner igen, tyvärr. Sån tur att du har dina underbara katter till tröst, det gör ändå mycket för välmåendet. Jag hämtar alltid tröst i Morris när jag mår dåligt. Härligt också att du ändå känner en del mental energi och orkar engagera dig. Jag kan inte heller förstå varför man skulle vilja ha kvar något i barnböcker som kommer att göra en del läsare väldigt ledsna och kanske ge de övriga en dålig start i livet. Bra att du lyfter frågan! Sköt om dig och hoppas du får må bättre snart igen!

  Gilla

 12. Fina kattbilder.
  Ogillar att Du mår sämre 😦
  Connelly är en favorit författare.
  Astrid Lindgren har själv sagt att det var el med n-kung, att om hon skrivit boken senare hade pappan fått vara pirat.
  Fattar inte varför det är så fel med chokladboll. Finns annat här i världen som är viktigare.

  Krya på kram

  Gilla

 13. Jag anser inte att vita barn blir kränkta, de har bara en undran om varför saker försvinner som de inte förstår. I ditt svar till mig ” Kort, att vita barn inte blir kränkta av n*ordet är inte det det handlar om här, vi måste inse våra privilegier och ta ansvar för dem. Det är kanonbra att du som lärare kan ta diskussionen med de barn/ungdomar som själva tar upp frågan”
  Det jag berättade om sagorna och spänningen gäller ju inte bara n*..kungen utan, eskimåer, indianer osv. och allt som är okänt för ett litet barn, allt det som får fantasin att flöda….jag tycker att vi ska förklara våra misstag genom historian, judeförföljelsen, slavhandeln osv. vi ska vara öppna med vad som faktiskt har skett så att det förhoppningsvis inte sker igen. =)

  Gilla

 14. Oj då! Vilken debatt jag missat!!Först och främst: jättetråkigt att du mår sämre igen.. SKickar dig en massa styrkekramar.

  För det andra: som lärare i svenska språket måste jag faktiskt säga att inget språk är ett färdigvuxet ting – det utväxlas konstant. Och kommer alltid att göra så. Att vårt språk anpassar sig till de värderingar vi har idag är rätt naturligt. Ni tror väl inte att BIbeln skrevs på det viset den är skriven i dag? Vi har ju till och med ändrat lydelsen av vår heligaste bön: ”Fader vår”. Numera heter den ”Vår fader” och även om betydelsen i den är HELT överensstämmande har den moderniserats. Har gud dragit ner sin vrede över oss för det? Har de svenska barnen blivit helt vilse i livet? Nåväl. Jag tycker INTE att det är något att yvas över att Pippis pappa inte längre får vara negerkung. Jag läste Pippi första gången när jag var sex år – 1978 – och redan då reagerade jag på att han var negerkung. För jag tyckte inte att det var snällt att en pirat blev kung över andra…

  Kramar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s