Arg tant / Bokrecension / Döskallar / Feminism / Fotoutmaning / Kaosutmaning 2014 / Politik / Tre på tre

Skal, talman och Agnes Grey

En lugnare dag i dag, men fotfarande lite rörigt med pappa. Det visar sig att nu när han åker till korttidsboende så får han med sig medicinen för i dag, sen måste resten hämtas ut på apotek. Pappa visade sig vara utan plånbok, korttidsboendet ligger 9 mil bort, jag kan inte köra bil, mannen måste jobba efter att ha tagit ut mycket tid från jobbet för att besöka min pappa så att jag inte behövt göra det. Nu sitter min syrra i Stockholm och min bror i Tyskland och försöker få tag på någon på korttidsboendet för att se om de kan hämta ut medicinen åt honom och sätta upp det på hans räkning…

Vad hade hänt om han inte haft anhöriga som försökte fixa sånt här? Och vad gör vi om personalen (ganska troligt) faktiskt inte hinner hämta hans medicin? Bussarna går sporadiskt, om jag skulle tagit mig dit i tid med medicinen hade jag behövt ta bussen redan i morse, fyra timmar innan vi visste att det var så här…

Jag överlåter åt mina syskon att ordna det här, jag ägnar mig istället åt Tisdagstema, det är lugnare för mon kropp och själ! Temat i dag är Skal.

Jag visste precis vad jag ville visa! Jag gillar döskallar, glitter och katter och jag gillar att ha accessoarer som jag kan byta mellan. Så jag pimpar min mobil med olika skal!

IMGP0979 Döskallarna brukar jag varva mellan och ha när jag jobbar, då får jag ha min privata telefon i fred, och glitterskalet med påfågeln är reserverad till festligare tillfällen, som mello och liknande. Det skal jag använder mest just nu är det svarta, vi tittar lite extra på det:

IMGP0985Det är i silikon, skönt att hålla i och med en liten katt som klättrar upp på baksidan av mobilen. Tyvärr hade jag inte det här skalet när jag i vintras lyckades tappa mobilen i backen så att glaset sprack, för då hade nog glaset fortfarande varit helt. Men sonen uppskattar den effekt som kattskalet nu gör tillsammans med den trasiga mobilen:

IMGP0984Katten har tagit sig ett rejält bett av min mobil…

De skal andra vill visa kan du se HÄR!

I övrigt har jag förskräckt följt valet till talman, främst andre vice talman i går med efterspel i dag. Även om blankröstandet inte gav någon effekt på själva valet ser jag det som en tydlig signal gentemot SDs företrädare. De är inte rumsrena och bör inte företräda någon i Sverige. Jag är djupt imponerad av Rossana Dinamarca som bar en T-shirt med texten SD=Rasister både i riksdagen i går och i SVT morgon i dag (kolla gärna HÄR!). Björn Söder beter sig enligt SDs fastställda mall. På samma sätt som SD påstår sig inte vara rasister så ställer de sig nu fullständigt ovetande inför ”Järnrörsskandalen”. Deras logik är genomskinligt glasklar. ”Muslim” är inte en ras och ”Järnrören” var av aluminium, alltså kan de säga att de inte är rasister och vara ovetande om någon järnrörsskandal. De gömmer sig bakom semantik.

Kära SD, det finns inga raser, det finns bara människor, alla är vi en och samma ras! Rasism handlar om att gruppera människor och se dem som ”bättre” eller ”sämre” utifrån hudfärg, etnicitet, kultur och/eller religion, alltså är ni rasister. Om rören var av järn eller aluminium spelar ingen roll, en skandal var det och ni gör er bara löjliga när ni låtsas ha minne som en guldfisk.

Björn Söder vägrar i morgonprogrammet i det längsta diskutera sig själv som talman utan ägnar sig istället åt härskartekniker, arrogant minspel och smutskastning av Rossana och vänsterpartiet. Han ger INTE intryck av att vara en passande talman! Men nu är han där och kan i teorin vara den som ska representera Sverige, vara vårt ansikte utåt. Det är en mörk värld vi lever i!

På Facebook hamnade jag i diskussion med en bekant om hur rasismen ska bekämpas:

Bekant: SD kan nog undanhålla sanningen ibland. Men dessa kommunister är totalt ohämmade och är en katastrof i de flesta avseenden. Litet parti och snart ännu mindre

Jag: Vänsterpartiet står för allas lika värden, något som rasisterna i SD tycker är floskler. SD är det otäckaste som hänt Sverige sen andra världskriget, och den normalisering av rasism som skett och sker med dem är skrämmande.

Bekant: Tror du glömde Fi när du gjorde ditt bedömande kopplat till det otäckaste som hänt i Sverige sen WW2 om man ska tro på några av de etablerade politikerna, inkl SD som nu får räknas som ett etablerat parti minst sagt, tyvärr. Men de som kastat skit på SD och stört deras möten får naturligtvis skylla sig själva. Dags att lära sig att inte gläfsa så mkt och istället ignorera genom att inte gå dit och skapa sympatier.

Jag: Jag kan inte hålla med om att tystnad är ett bra verktyg för att stoppa rasism, jag tror istället på att skrika så högt och så ofta som möjligt. Som Martin Luther King sa: Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad. Och nu handlade det om MIN bedömning om vad som är otäckt, inte en smygrasist som Tobias Billström. Att Moderaterna låter SD glida in på en räkmacka här och var i landet förstärker bara min åsikt om Moderaternas elitistiska inställning till svenska folket.

Bekant: Delar din uppfattning avseende det MLK sa! Stor man med respekt i de flesta led. Men det är skillnad på tal och tal. Stå och skrika och gapa onyanserat tyckande, ger ingen respekt. Ganska många borde lära av detta till valet 2018

Jag: Jag var med när SD talade här i våras. Det var en tyst protest, med ryggen emot. Att lyssna på SD, även med ryggen emot är en obehaglig upplevelse. Där kan du prata om skrik och gap och onyanserat tyckande. Jag har, till skillnad från dig, full respekt för de som inte vill höra skiten och därför anlägger moteld. Jag kan inte tycka att skanderande som ”Inga rasister på våra gator” är så onyanserat, det är snarare en helt naturlig önskan som vi borde vara fler som står för!

Bekant: Vill du inte höra skiten som du kallar det för, behöver du inte vara där! Enkelt

Jag: Och då skulle jag alltså bli en del av de goda människornas tystnad. Det tänker jag inte bli! Hur tänker du att rasismens framväxt ska förhindras? Din taktik är alltså att inte vare sig protestera tyst eller högt? Jag är nyfiken på vad du tänker göra istället?

Bekant: Den som skriker högst har inte alltid rätt och är dåligt argument ur ett nyanserat uppförande och demokratiskt perspektiv. Grottåldern har vi lämnat..Bra där!!!

Jag: Jag säger inte att den som skriker högst har rätt, däremot kan jag respektera den frustration som skriken kommer ifrån. Det jag är nyfiken på är vilken DIN taktik att stoppa rasismen är.

Där tog diskussionen slut, min bekant har inte svarat. Men jag är nyfiken. Vilken taktik ska vi ha? Tyst protest, ljudlig protest, ignorans, debatt, diskussion? Allt i kombination? Vad ger bäst effekt? Skriv gärna dina tankar och bästa tips i kommentarerna!

IMGP0965

Så här i septembers sista sekund recenserar jag

Agnes Grey av Anne Brontë

Agnes Grey

Jag har haft ”Jane Eyre” av Charlotte Brontë liggande här hemma några år, och förra hösten tänkte jag att det vore kul att läsa alla tre systrarna Brontë och köpte på mig den här och ”Svindlande höjder” av Emily Brontë, och sen har de blivit liggande. Därför passade det bra att jag tog mig an dem nu i Pocketlovers Tre på Tre utmaning! Jag började med den bok jag hört minst om.

Just för att jag hört så lite om den tänkte jag att den skulle kännas gammaldags och förlegad, långtråkig att läsa. Hela boken är berättad ur bara ett perspektiv, Agnes Greys, och när jag läser förordet inser jag att den nog till del är självbiografisk och till del tankar om framtiden. Det gör mig lite ledsen att inse att Anne Brontë dog ung, som alltid är det sorgligt.

Mot min förmodan tyckte jag om den här. Den är från en annan tid än Jane Austen, men den beskriver samma lugna lantliv, fast här ur guvernantens perspektiv. Barnen är inte så välartade, långt ifrån, och som tredje generationens lärare (även om jag var lärare till vuxna) är det kul att läsa hur Agnes tänker runt pedagogik och lärande. Ganska moderna tankar får jag nog säga, även om det var näst intill omöjligt för henne att arbeta på det sättet.

Den är inte heller tung i språket, jag blir förvånad över hur lättläst den är, med drygt 160 år på nacken. Litteratur kan verkligen vara tidlös. Åtminstone god litteratur. Andra böcker kan vara förlegade bara efter tio år.

Allt som allt en positiv upplevelse, nu ser jag fram emot att läsa de två andra systrarna!

Hyllvärmare, nej.
Boktolva, nej.
Spänningsutmaningen, nej.
Kaosutmaningen, ja, 13. Läs en bok först publicerad före år 1900.
Bloggdala Bokcirkel, nej.

Tre på tre: ja, den första av de tre systrarna Brontë.

33 tankar om “Skal, talman och Agnes Grey

 1. Eftersom SD fick över 13 procent av rösterna i Sverige går det inte att ignorera partiet och blunda för realiteten. Man blir ju inte av med partiet på minst fyra år.
  Tyvärr är man nog tvungen att diskutera med dom, varken man vill eller ej. Det är bara att acceptera fakta, tyvärr.

  Gilla

  • Det är väl inte SD s fel att det ser ut som det gör i landet nu eller? Det får vi väl ändå isf skylla på de tidigare som suttit och regerat tycker jag. Lite rättvis får vi väl ändå vara.

   Gilla

   • Jag håller med om att SD tjänat på andras beslut. De ökade klyftorna i landet ökar viljan att rösta på SD, och jag tycker nog att vi behöver diskutera rasism överhuvudtaget, inte bara med SDs företrädare utan med varandra!

    Gilla

  • Vi skulle öppna vårt hjärta för invandrare, inte SD, jag kommer aldrig att öppna mitt hjärta för SD. Jag säger som Rossna Dinamarco ”Inte i mitt namn!”.

   Gilla

 2. Gillar skalen 🙂 Roligt med sådant som sätter lite färg på vardagen 🙂 Dumt att inte katten satt på när mobilen besökte backen :/
  Klar vi måste protestera. ”Den som tiger samtycker” är en gammal sanning. Men jag tror inte attack är bästa försvar … och jag tror inte SD är problemet – inte egentligen. De som röstat på SD är mestadels missnöjesröstare och vi måste ju lyssna på vad det är de vill – saker som sittande regering inte velat ta i – som flyktingfrågan.
  Som en klok människa skrev för ett tag sedan; det handlar ju inte om 13 procent rasister och 87 procent inte … Så lätt är det ju inte.
  Gillar också din tre-utmaning. Böcker jag också skulle kunna tänka mig att utmana mig själv att läsa 🙂

  Gilla

 3. Det var så konstigt, när jag såg veckans tema så var mobilskal det första jag tänkte på! Och det konstiga? Jo, jag har ingen IPhone, utan en hederlig gammaldags mobil och gör inget annat än ringer med den. Inga skal har jag heller, inte ens ett fodral!
  Snygga skal har du i allafall

  Gilla

 4. Intressant dialog, jättebra att du engagerar dig. Själv säger jag så här : För mig är det en ryggmärgsreflex, men själv problemet är mer komplext. Du skall få några gamla länkar av mig om min syn på saken.
  http://kajsalisa.com/2011/06/08/lat-dom-ata-kakor/
  Uppföljningen dagen efter, visste inte hur rätt jag hade, kolla vem som kommenterat, riktigt jävla ruggigt.
  http://kajsalisa.com/2011/06/09/lat-dom-ata-kakor-del-2/
  Fick otroligt mycket visningar på det här, lägerplatsen var hyrd genom en bulvan av scouterna som givetvis inte visste om något. Det blev senare en stor nyhet, om det var jag som avslöjade alltihop vet jag faktiskt inte.
  Tillslut insåg jag att jag hjälpte dom med mina skriverier. Han i kommentarsfältet var inte ute efter dom 98% som höll med mig, utan ville hitta dom 2% som inte gjorde det.
  Därför avslutade jag alltihop så här.
  http://kajsalisa.com/2011/06/14/lite-nazism-frampa-kvalsskvisten/

  Gilla

 5. Är ju verkligen dagens vård i ett nötskal.
  Anhöriga ska ju inte ordna mediciner tycker jag, det bör finnas genom sköterskan som har hand om gruppboendet.
  Är så mycket som fungerar så konstigt, så man snart inte blir förvånad längre…

  Gilla

 6. Gillar Ditt skal med katt som tagit sig en mumsbit,
  Var faktiskt säker på att Du skulle blogga om Astrid Lindgren, Pippi och negerkung…

  Tror SD anhängare silar mygg å sväljer kameler.

  Gilla

 7. Vilka härliga skal du bjuder på, men mest gillar jag så klart ditt kattskal ♥ Var har du hittat det?
  Tycker det här valet blivit knepigt med turer hit och dit och försök till samverkan mellan olika partier =/ Är så trött på alla våra gamla partier som inte står för något, synd att inte FI fick komma in i riksdagen och röra om lite.
  All bojkott av SD ser jag som friskt och jag HATAR, verkligen HATAR när man delar in människor i grupper, raser, religion osv. SD kan fortsätta göra sina löjliga bortförklaringar på alla sina rasistiska tidigare förehavanden. Ju mer de förnekar och bortförklarar desto mer gör de bort sig.
  Jag själv röstade V och de har varit trovärdigast för mig under större delen av mitt liv. (min far var C, men jag följde inte i fädren i spåren 😉 ) kram

  Gilla

 8. Vilken kul tolkning med tskalen! Och jag måste nog hålla med pojken din – vilken kul effekt! Du – bra att du låter dian syskon reda ut vissa saker. För det där med avstånd verkar ju spela mindre roll som det är – det är långt även för dig. Hoppas du också kan slappna av..

  Ja du – den konversationen såg jag på Fejjan. Och jag kommer – av respekt för all de som faktiskt blir utsatta dagligen för hot från SD – ALDRIG att tystna!!! Jag kommer ALLTID fortsätta tala om ett annat sätt att leva, ett annat sätt att förhålla sig till våra medmänniskor och så länge ingen SD:are ”tar debatten” utan alltid gnäller som en j*a bortskämd miljonär om den inte får som den vill så tänker jag inte heller lyssna på dem. Basta!! Och du läsare, som röstade på SD och känner att jag borde prata med dem för du har varit med och röstat på dem: välkommen hem till mig och titta på alla de hatbrev och hotbrev SD:are har skickat till mig om hur de skall gå till väga med att ta livet av mig – se mina två söner i ögonen och tala om för dem att du stöttat ett parti som har dessa åsikter!

  Gilla

 9. Pingback: Kolla! Så här ser det ut utomhus idag, sisterhood med Mia och Svindlande höjder. | Freja funderar

 10. Pingback: Mina bokår 2014 och 2015! | Freja funderar

 11. Pingback: Gilla Årskrönika 2014 del 2 | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.