Arg tant / Fotoutmaning / Politik

Människoskapad mångfald och SDs enfald…

Fredagstema är som vanligt Människoskapat och Tema fredag vill att jag visar Mångfald

IMGP6157En enorm mångfald av fudge på en matmarknd jag besökte för ett tag sedan. Tyvärr var det inte lika gott som det såg ut, men det fanns verkligen något för alla smaker. Kola, lakrits, havssalt, kokos, grädde, annanas, nöt, choklad, pistage och wasabi…

Andras människoskapelser kan du se HÄR!

Andras mångfald kan du se HÄR!

 Och apropå mångfald så kan det ju vara kul att se vad sverigedemokraterna har att säga om det – eller inte…

Ur Sverigedemokraternas principprogram

Sverigedemokraterna och Mångkulturalismen

”Sverigedemokraternas syn på kulturen och dess betydelse för samhällets och nationens fortlevnad medför naturligtvis att vi blir starka motståndare till mångkulturalismen som politisk idé och samhällssystem. I vår tolkning är begreppet mångkulturalism synonymt med den politiska idén om att det är positivt för ett samhälle att inom sig rymma en mängd olika nationella kulturer, sakna en överordnad majoritetskultur och att aktivt arbeta för att invandrargrupper skall bevara sin ursprungliga kultur och identitet. Huruvida slutmålet med de mångkulturalistiska strävandena är att skapa ett samhälle där alla nationella kulturer upplöses och sammanblandas till en ny gemensam mångkultur eller om det är att särkulturellt samhälle där en mängd vitt skilda nationella kulturer existerar parallellt inom samma stat, är för oss ovidkommande. Vår uppfattning är att bägge dessa scenarion kommer att leda till ett försämrat samhällsklimat med ökad rotlöshet, segregation, motsättningar, otrygghet och minskad välfärd som följd”

Jag kan inte annat än tolka det här som att det är likriktning som eftersträvas. Det är farligt att vara olika, alla ska tänka, tycka och bete sig på ett förutbestämt sätt i linje med de normer som SD tycker kan anses som ”svenska”. Det är inte ett samhälle som lockar mig. Dels för att det låter fruktansvärt beigt och tråkigt att leva där och dels för att jag inte alls skulle passa in. Jag tänker även på att redan den ”svenska” kulturen innehåller otroligt många olika sorters kultur, från spettekaka till surströmming, det går liksom inte att prata om en nationell kultur i ett land där det skiljer så mycket redan mellan olika delar av landet och även mellan individer.

”Värt att notera är att förekomsten av invandrare och utländska kulturimpulser inte per automatik gör ett samhälle mångkulturellt enligt vår definition. Ett samhälle likt till exempel det svenska samhället på 1960-talet, med en uttalat överordnad majoritetskultur och en aktiv assimileringspolitik, men som inom sig rymmer en begränsad mängd invandrade individer av annan kulturell bakgrund som ännu inte är fullt ut assimilerade och som hyser ytliga utländska kulturimpulser i form av till exempel mat, kläder och dans, som den infödda befolkningen tagit till sig och uppskattar, är således inte att betrakta som en mångkultur enligt vår definition.”

OK, så vi får fortfarande äta Pizza, kebab och tacos, dansa samba och rumba och klä oss i saronger? Så trevligt… Och att vi fördrar disco, foxtrot, bugg och rock före hambo, schottis och spelmanslag är alltså helt OK. Kanske för att det är kulturella yttringar vi tagit från USA, som är ett tryggt västland… Och, kära Sverigedemokrater, ett land som verkligen frodas gott på sin mångkultur, vi kanske borde ta efter mer från dem!

”Vårt alternativ till mångkulturalismen är en återgång till en gemensamhetsskapande assimilationspolitik liknande den som rådde i landet fram till år 1975, där målsättningen är att invandrare skall ta seden dit de kommer och på sikt överge sina ursprungliga kulturer och identiteter för att istället bli en del av den svenska nationen. Kärnan i assimilationstanken är att slå fast att den svenska staten inte är ett kulturellt vakuum och att den svenska nationens kultur i kraft av sin historia, med undantag endast för de nationella minoriteterna, är överordnad andra nationers kulturer inom den svenska statens område. Som en logisk konsekvens av detta skall allt statligt och kommunalt stöd som syftar till att invandrare skall bevara och stärka sina ursprungliga kulturer och identiteter dras in. Parallellt med detta skall stödet till bevarandet och levandegörandet av det svenska kulturarvet öka.”

Innebär det här att jag måste börja fira jul, påsk och midsommar? Kommer staten att subventionera våra julgranar? Kan offentliga institutioner inte längre anordna teatrar, konstutställningar, konserter och liknande om inte alla medverkande försäkrar att alla deras kreativa impulser kommit från Sverige? Vad exakt ingår i att levandegöra det svenska kulturarvet? Obligatoriska praktikperioder i stugorna på Skansen för alla gymnasieungdomar? För mig är kultur något som växer, utvecklas och förändras i människors interaktion med andra människor och att rikta kraft på att bevara känns otroligt snävt. Det finns alltid de som ser till att bevara kulturella uttryck, likväl som det finns de som ser till att kulturen utvecklas. Utan influenser från andra kulturer kommer den ”svenska” kulturen att utarmas och stagnera, vilket ligger i linje med SDs önskan att återvända till ett fiktivt 50-tal. Att följa ett lands lagar är en sak, det är självklart, men mina kulturella uttryck ska SD faktiskt bara ta och skita i!

”Invandrare som kommer till Sverige skall erbjudas grundläggande utbildning i det svenska språket, svenska lagar, svensk historia och svensk kultur och samhällsliv. Man skall också kunna få hjälp med att få en eventuell tidigare utbildning från hemlandet validerad. Utöver detta skall ansvaret för individens anpassning till det svenska samhället vila på den enskilde”

Sverigedemokraterna vill alltså ställa större krav på invandrare (assimilering i stället för integrering, ingå i den ”svenska” kulturen (som SD bestämmer vad den är), istället för att kunna leva parallellt, sida vid sida, flera olika kulturer) men med betydligt mindre stöd för att göra det. Här lägger de grunden till en politik som gör det möjligt att förvägra svenskt medborgarskap till i stort sett alla som vill flytta hit. Otäckt, det är vad jag tycker om deras principprogram. Kvävande, förtryckande, styrande, påverkande. Skrivet med ett stelt och högtravande språk, med många fina ord, (fortlevnad, mångkulturalismen, scenarion, kulturimpulser, assimileringspolitik, således, validerad) döljer det en mycket snäv syn på vad Sverige och svenskt är, något jag, ursvensk som jag är, inte alls känner mig hemma i!

Mångfald är motsats till enfald och mångfald är en perfekt grogrund för kreativitet och nyskapande. I mångkultur frodas fusioner, i mångkultur frodas nya impulser och utveckling, mångkultur ger oss skjuts framåt, mot framtiden. Utan mångkultur stagnerar vi, slutar utvecklas, konserveras i ett statiskt tillstånd. Det är inte vad jag önskar för framtiden, men uppenbarligen är det vad sverigedemokraterna vill!

SD och vad som är svenskt kan du läsa om HÄR!

SD och Rasismen kan du läsa om HÄR!

SDs valmanifest kan du läsa om HÄR!

SD och Människan kan du läsa om HÄR!

SD och Kulturen kan du läsa om HÄR!

SD och Nationen kan du läsa om HÄR!

SD Familjen och Jämställdheten kan du läsa om HÄR!

SD och Välfärden kan du läsa om HÄR!

SD och Religionen kan du läsa om HÄR!

 

 

Annonser

30 thoughts on “Människoskapad mångfald och SDs enfald…

 1. Himmel vad mycket godsaker du bjuder på idag 😉 Fast ärligt talat tror jag att det faktiskt ser godare ut än det är. Men en smakbit av pistage kan nog slinka ner även hos en något kräsen person som mig 😉

  Gilla

 2. Här ger jag ett klart minus (ggr 100) för båda. Fudgen klarar jag inte ens att titta på och SD – ja, du vet ju vad jag tycker där. Vi är överens med andra ord – åtminstone vad gäller SD.

  Läste du Evas inlägg som jag länkade till? Gör det annars!”

  Svar: Jag kommer att sakna min fina utsikt som bara den. De nya lokalerna ligger vid Odenplan (Läkarhuset) (1:a våningen) med en minst sagt deprimerande utsikt. Å japp, några kranar är kar vid KS. Fotade dom idag som jämförelse med skitutsikten framöver… som minne alltså. Fotade takåsarna i Vasastan också…

  Gilla

 3. Gillar inte heller marknadsgodis, men en vacker bild blev de t=) Så skrämmande med SD:s framgång i valet och många unga som sympatiserar med dem. I vårt skolval kom de efter socialdemokraterna och moderaterna…. Ha en fin helg! kram

  Gilla

 4. Det ser godare ut än vad det är. Jag vet. För jag har både sett och smakat ett sånt där stort bord.
  Nä, jag åt varken upp bordet eller allt på bordet 😉
  Men jag köpte några. Men nä…inget i min smak.
  Kram!

  Gilla

 5. Snygg och frestande bild! Några av dem måste väl ha varit goda i alla fall, känns som att choklad och kola aldrig kan bli fel.=) Har du läst listan på SDs hemsida där de skriver vad de anser som ”typiskt svenskt”? Tydligen kan invandringen hota existensen av trasmattor, matlådor och inbundenhet/blyghet…

  Gilla

 6. Jag håller helt med om dina ord om SD:s principprogram! Jag förstår inte hur man kan lägga ansvaret för att komma in i det svenska samhället på individen, när det handlar om att samhället faktiskt måste öppna upp så att det ens går att komma in. Så vitt jag vet vill väl även SD avskaffa hemspråksundervisningen, synd bara att de missat att forskning visar rätt entydigt att goda kunskaper i sitt modersmål ger mycket bättre förutsättningar för att lära sig ett nytt språk. Det enda de egentligen vill göra är att sätta krokben för den som vill komma in i vårt samhälle och land.

  Gilla

 7. Ping: Gilla vs ogilla; katter vs SDs människosyn | Freja funderar

 8. Ping: Turkost valresultat… | Freja funderar

 9. Ping: Gilla och ogilla: SD, what are you good for? Absolutley nothing! | Freja funderar

 10. Ping: Klargöranden och SD och Nationen | Freja funderar

 11. Ping: SD och Kulturen | Freja funderar

 12. Ping: Kulturuttryck, räkneord samt SD, Familjen och Jämställdheten | Freja funderar

 13. Ping: Människoskapad höst hos mig samt SD och Välfärden | Freja funderar

 14. Ping: Trivselmys samt SD och Religionen | Freja funderar

 15. Ping: Gilla Årskrönika 2014 del 2 | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s