Feminism / Fotoutmaning / Katter / Litteraturnörderi

Helgen, delar av mig och skrivandeprocess…

Fototriss den här veckan är: En del av mig…

Jag brukar inte visa mig så ofta på bloggen, och om jag gör suddar jag alltid ut mitt ansikte, så nu rotar jag i arkivet och se om jag hittar nått där bara delar av mig syns…

IMGP9478

Speglingar i julkulor,…IMGP9872

…vänster hand…20140914 hand och katt

…och höger hand, komplett med rosa tumnagel med kvinnotecken på…

Andras delar av sig själva kan du se HÄR!

Annikas bokbloggsjerka undrar:

”Hur ser din recensionsprocess ut? Skriver du anteckningar (eller viker hundöron) under tiden du läser? Recenserar du en bok direkt efter du har läst ut den? Kort sagt: dela med dig av dina bästa recenseringstips!”

Jag är en ganska strukturerad människa, så jag blev lite förvånad när jag insåg att jag inte har någon egentlig struktur för hur jag skriver recensioner… Eller, jo, det har jag, för ramen runt recensionen. Jag presenterar alltid tydligt titel och författare, med en länk till information om boken (om det finns någon). Därför skriver jag aldrig någon sammanfattning av bokens handling, den som vill få en sån kan använda länken. Det har jag valt att göra för att jag dels inte vill spoila för någon, dels tycker att det är rätt trist att läsa om handlingen i andra recensioner. Jag har ett foto av bokens framsida, som jag tagit själv för att det inte ska bli något strul med upphovsrätt. Jag redovisar på vilket sätt boken påverkar de olika utmaningar jag håller på med.

Så ramen är strukturerad. Men själva recensionen är extremt ostrukturerad. Jag betygsätter aldrig, men kan säga att jag rekommenderar eller varnar för boken. När jag läser en bok kan det hända att jag viker hundöron, om det är så att jag redan när jag läser hittar nått exceptionellt som jag tror jag vill kommentera i recensionen, men oftast blir det inga hundöron alls. Det händer även att jag stryker under delar av texten, det gör jag enbart när det är fackböcker jag läser, och även det är långt ifrån alltid jag gör. Jag försöker skriva recensionen i anslutning till att jag läst boken, men väntar minst några dagar innan jag skriver, så att boken hinner landa, och jag kan få en känsla för vad i boken som lever kvar hos mig. Men lika ofta händer det att jag läser ett antal böcker som blir liggande och vänta på att jag ska ta itu med recensionerna. Då får jag bläddra igenom boken och påminna mig om vad den handlade om… När jag skriver går jag helt på känslan. Vad kände jag, vad tänkte jag, vad reagerade jag på när jag läste boken?

Ska jag ge några tips så är det nog de här:

1: Använd en strukturerad yttre ram, så det är lätt att känna igen dina recensioner.

2: Skriv ingen sammanfattning av handlingen, men länka dit läsaren kan kolla upp om hen blir intresserad.

3: Skriva personligt och utifrån vad du känner!

Andras tips kan du ta del av HÄR!

Marit vill att jag visar hur min helg varit, och då kombinerar jag det med Astas utmaning att visa min dag timme för timme! Min söndag i bilder, fotat med mobilen:

0900, blir väckt, ganska hårdhänt, av någon som tycker det är dags för frukost…

20140914 väckning 0900

1000, kokar te, brer några mackor, tar med till soffan och duntäcket för att äta frukost där.20140914 te 1000

1100, ligger i soffan med duntäcke och läser. Sömnig!20140911 1100 läsa bok

1200, halvsover, en annan i familjen tycker det är helt OK att sova med mig…20140911 1200 kattmys

1300, orkar inte göra något, ligger i soffan med ett duntäcke, sover ibland, löser sudoku ibland…20140914 sudoku

1400, ligger fortfarande och halvsover, med gosigt sällskap.20140914 1400 kattmys1500, masade mig upp för att gå och rösta!

20140914 1500 röstning

1600, börjar så smått kolla in valresultatet…20140914 1600 valvaka

1700, dottern har hunnit skapa nya #regeringsarmband.

20140914 regeringsarmband

1800, dags för middag. Vi äter sällan något speciellt på helgerna, ingen i familjen gillar att laga mat, så den här gången blev det färdiga potatisbullar och bacon. Smaskigt!

20140914 middag

1900, efter att ha slumrat, vilat och sovit större delen av dagen så piggnade jag till och bestämde mig för att följa med dottern på valvaka. När jag trodde att jag INTE skulle gå hade jag retats med de som skulle gå och förklarat att jag verkligen skulle ha klätt upp mig, i gröna paljetter, om jag skulle gått, så jag tyckte de oxå skulle slå på stort. När jag nu ändrade mig fick jag ju lov att leva upp till det jag sagt, så det blev gröna paljetter…

IMGP0445revSen har jag inga fler bilder, för mobilen var urladdad. Vi fick tre besök av tidningar på vår valvaka och vi hade otroligt kul. Inte det resultat jag önskade, på något sätt, men för Feministiskt Initiativ innebar valet ändå ett rejält steg framåt. Nu får vi partistöd och vi får våra valsedlar upptryckta och distribuerade till vallokalerna vid nästa val. Det innebär att de pengar och resurser som årets valsedlar och ideella arbete med att få ut dem till vallokalerna kostade oss, det går att lägga på annat i nästa valrörelse!

Andras helg kan du se HÄR!

23 tankar om “Helgen, delar av mig och skrivandeprocess…

 1. Så många utmaningar avklarade 🙂 du är en mästare på att få in så många utmaningar i samma inlägg!
  Önskar dig en bra ny vecka- kanske en lugnare än de sista när nu valet är avklarat 😉

  Gilla

 2. Ja, så kan det kanske vara, tyvärr. Själv insjuknade jag redan 1994, då visste inte många vad utbrändhet var så jag fick mycket lite hjälp. Men de senaste tio åren har jag sakta tillfrisknat även om tinnitus stundtals är värre. Jag tror på läkning även om det tar tid och även om det inte är till det liv jag levde förr utan till något helt annat och kanske bättre i nuet :). Mysiga kattbilder du visar.

  Gilla

 3. Nu kunde du nästan ha varit med i EFIT (Ett Foto I Timmen).Trodde du skulle skriva lite mera om er valvaka, men jag nöjer mig med dessa tuffa armband i stället;-)
  Maten tycker jag är – minst sagt … nej ska inte säga vad jag tycker om den;-)
  Men jag grattade dig ju på min blogg för succén – åtminstone i huvudstaden. Tänk om Fi hade tagit dessa 13 procent i stället för detta skitparti. Ja tänk om…

  Gilla

 4. Jag blir väldigt sugen på potatisbullar och bacon när jag ser den bilden, försöker hålla igen på sån’t ett tag, men tycker det är väldigt gott. Du löst uppgiften lysande med att visa dig själv i bloggen.

  Gilla

 5. Gillar det där med tolkningar av teman. Roligt också att se hur gärna folk vill upp sig eller inte.
  Att beskriva sin söndag timme för timme var också en kreativ och rolig tolkning.
  /Kiki

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.