Barn / Bokrecension / Egoboost! / Frejigt / hyllvärmare / Inredning

Måndagsglädje och Good enough

Måndag igen, gladmåndag, vad har jag då att vara glad för idag?

Sommarlovet är snart slut, dags för slutspurten, vilket i och för sig inte är så mycket att vara glad över…

Men det innebär att se över barnens garderober och kolla vad som saknas. De är så stora nu att de kunde gå igenom sina garderober själva och skriva en lista. Dessutom behöver jag egentligen bara ställa upp och betala, de hittar det de ska ha och provar det utan min medverkan. Det är både en glädje och en liten känsla av förlust!

Arbetet med pysselrummet går framåt, i dag var mannen och jag iväg och köpte belysningen till tak och arbetsbord. Visserligen dröjer det kanske ett tag innan takbelysningen är på plats eftersom vi behöver en elektriker till det, men arbetsbordslamporna räcker så länge för att jag ska kunna börja fixa där nere. Superglad!

Sen är jag barnsligt glad för att helgens röjning gjorde att vi hittade det här och kunde sätta upp det på en perfekt plats:

IMGP7828

Ni kanske inte ser det? Jag kör en bild med blixt så syns det bättre:

IMGP7830När vi bodde i lägenhet hyrde vi under några år ut en del av lägenheten till en kompis. För att markera för barnen att den dörren inte längre var vår del av lägenheten fick de själva, då fem och sex år gamla, välja ett draperi. Som ni ser var de synska och visste att vi skulle ha draktema i vår hall nio år senare… Det passade perfekt längst ner i trappan, som avgränsning in till bibliografen. Ja, det är lite trasigt, några av remsorna har trillat av, men det får hänga där så länge det håller ihop. Det ska upp ett vitt draperi runt hela trappan nere i bibliografen så småningom, för att få en bättre akustik därnere, men än så länge är  jag glad över att åtminstone det här är på plats!

Superglad är jag oxå för att jag lyckades hitta vår gamla videokamera, som vi hade när barnen var små. Hela kvällen efter röjningen ägnade vi åt att titta på film från semestern när de var tre och fyra år och vi bilade runt i Sverige. De var så söta, och nu är de stora nog att se det själva oxå, att de var söta alltså!

Framförallt är jag glad för min familj, som är så duktiga på att jobba på här hemma även när jag inte orkar!

Så är jag otroligt glad för att jag orkar läsa igen, dags för en recension

Good enough – Bli fri från din perfektionism av Elisabeth Gummesson

Good enough

Den här boken är en present från en kollega som hört mig prata om att tillräckligt bra är det som behövs. Hen tyckte kanske att jag behövde internationalisera mig och prata svengelska istället, eller så trodde hen kanske att jag inte levde som jag lärde. Men det gör jag. Jag är en abnormitet i de utmattningsdeprimerades skara om en får tro tidningar, TV, radio och böcker (jag håller inte med, jag ser snarare alla fall av ”utmattningsdepression” som en naturlig och hälsosam reaktion på ett sjukt arbetsliv…). Det är de duktiga flickorna, överpresterarna, de som inte kan säga nej, perfektionisterna, som blir sjuka. Inte sådana som jag. Som aldrig varit ”duktig”, inte varit flicka sen jag blev kvinna (vid 22 års ålder, tackar som frågar, av att göra lumpen…), alltid avstått allt som liknar tävling (som att prestera bättre hela tiden), kunnat säga nej sen jag föddes och som aldrig egentligen brytt mig om att städa, laga mat, putsa fönster, hålla ytan fin. Folk som kommer till oss får ta det som det är, jag prioriterar mig själv och umgänget med familjen framför ett hem i tipptopp.

Så, den här boken behöver jag inte för att lära mig att trappa ner på kraven, mina krav på mig själv är ytterst små redan innan, men jag tyckte ändå den var intressant att läsa. Främst för att jag insåg att min föreställning om ”tillräckligt bra” faktiskt var en helt annan än Elisabeth Gummessons ”good enough”. Först startar vi på helt olika ställen. Den beskrivning hon ger av sitt liv innan hon valde ”good enough” är hysterisk. Där hon har toppjobb med massor av timmars arbetstid, föder barn och jobbar samtidigt, samtidigt som huset är kliniskt rent, allt är stärkt och fläckfritt och all mat lagas från grunden, plus att det är parmiddagar med exklusiva trerättersmiddagar var och varannan helg. Det är en nivå jag aldrig i mitt liv skulle ens tänka mig att hålla för en enda dag. Jag är alldeles för bekväm för det.

Så när hon går ner på good enough, då handlar det fortfarande om att ta med sitt barn för att handla ingredienser till en kaka, baka den och sen packa en picknickkorg och gå till parken och äta kakan… Tillräckligt bra för mig är att köpa en kaka och äta den hemma…

Sen tänker jag att hon gör ett retoriskt (ja, jag har ju läst Snacka snyggt av Eleine Eksvärd, jag kan minsann retorik nu…) felgrepp när hon ska visa upp kända perfektionister. Då väljer hon sådana som Marie Curie, Stanley Cubrick och Ettorie Bugatti. Människor som verkligen lyckades väl med det de föresatte sig. Hur ska det avskräcka oss från att vilja vara perfektionister?

Boken är lättläst, personlig, initierad, fylld av berättelser från olika människor som behöver mer good enough i sitt liv. Men sen, när de nått dit, då skulle de nog behöva gå min kurs i att vara tillräckligt bra, om de verkligen ville få lugn och ro i sitt liv…

Så här påverkade den här boken de utmaningar jag genomför:

Hyllvärmare, ja.
Boktolva, nej.
Spänningsutmaningen, nej.
Kaosutmaningen, nej.
Bloggdala Bokcirkel, nej.

22 tankar om “Måndagsglädje och Good enough

 1. Min son, 15 år, vill aldrig ha nya kläder. Vägrar att följa med till butiker. Vägrar att bära annat än joggingbyxor och kortärmade tröjor + fleecejacka… Det blir relativt billigt, men vi känner oss osm dåliga föräldrar som aldrig har en välklädd son (VAD ska folk säga?!). Vårt hopp står till den dag då han vaknar upp och inser att han vill göra sig fin för någon speciell : )

  Gilla

  • Så klär sig båda mina barn, det är helt OK tycker jag, de får välja själva hur de vill se ut. Folk säger så mycket, det är inget att bry sig om!

   Gilla

 2. Kul att hitta gamla skatter man nästan glömt fanns kvar!
  Läste inte boken – men blev fri från min perfektionism ändå 😉 Där ser man!
  Trevligt att se dina gladmåndagar igen!

  Gilla

 3. Artig draperi. Og det passet jo fint der det hang.
  Det er litt vemodig når barn blir så store at de ”klarer seg selv”,
  Ha en deilig kveld. Klem 🙂

  Gilla

 4. Draperiet är ju helt suveränt! Har du målat draken själv – troligen är svaret på den frågan ja – så duktig som du är.
  Om du gräver djupare, vem vet, du kommer kanske hitta fler skatter:-)

  Gilla

 5. Inget är som återseendets glädje. Kul att hitta det fina draperiet! Snyggt! Tyvärr kan man inte stoppa tiden, utan ungarna växer och blir stora till föräldrarnas glädje och förtvivlan (ibland) Ha det gott!

  Gilla

 6. Drakar är fina, draperier har jag nog aldrig haft. Vädret passar mig finfint, jag njuter av att inte frysa. Besök/utflykter i närområdet kan vara lika spännande som de långt borta hemifrån. Jag orkar inte med långt borta, jag nöjer mig med nära.

  Gilla

 7. Huaaa, mitt sommarlov tar slut på måndag, bara en vecka kvar, Barnen börjar en vecka efter, skogsbranden som ökar istället för att begränsas, så mitt tema för dagen är deppardag 😉 Jättesnyggt draperi =) Kram

  Gilla

 8. Kan inte säga att jag helt förstår vad du menar med att det både känns som en glädje och en förlust, för har inga egna barn. Men jag tror jag förstår ^^ Lär nog förstå helt då jag sj hamnar i den situationen, haha 😛

  Gilla

  • Glädje över att de så smidigt klarar det själv, förlust för att de snart inte alls behöver mig och flyttar hemifrån. Egoistiskt men ändå en känsla…

   Gilla

 9. Hahahahahahahaha – vilken underbar sågning av ”Good enough” Känns helt rättvis! Iblnd blir man lite konfunderad av de däringa ”självhjälpsböckerna” – vad skall de hjälpa mot/för?
  Underbart draperi! Och kul att hitta gamla videofilmer! Förstår att ni hade det trevligt. Och du, i min tvättstuga står just nu en kasse med kasserade, utrensade skor och en kasse med dito kläder.. En tur till tippen i morgon med både trädgårdsavfall och annat alltså..

  Kram

  Gilla

 10. Båda dina kommentarer kom fram haha, men ja, ibland strular det och man kan inte vara säker på om det man skrev kom fram eller ej.

  Ja, i år är det väldigt många som har beklagat sig. Men det är ju rätt typiskt svenskt, aldrig är man helt nöjd;). Visst jag kan klaga lite jag också, men det är på att luften blir så kvävande här i Sverige när det blir så höga temperaturer. Åker man utomlands blir det inte alls lika kvavt utan luften kan till och med vara frisk trots varmt.
  Tur att du har din källare att gömma dig i när det blir för varmt. Men du ska se, snart är hösten här och då är det bra att ni finns som gillar lite kyligare:)
  Kram

  Gilla

 11. Sådant draperi har jag sökt till var källartrapp, kanske inte just med drakmotiv men ett i banbu (för visst är det sådant matrial). Slutade med att det kom upp en vanlig längre gardin av kraftigare tyg istället.

  Ha en fin kväll!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.