Arg tant / Feminism / Fotoutmaning / Inredning / Litteraturnörderi

Gilla och ogilla, språk som normerar!

På torsdagar vill Torsdagstema att vi visar vad vi gillar, i dag gillar jag det här:

IMGP6615De fina akvarellerna jag beställt av Kiki Freese dök upp i går, och nu är de inramade och redo för…

IMGP6607

…att vara med på tavelväggen som ska upp i vårt vardagsrum… Det är en salig blandning av gammalt och nytt, eget och köpt, affischer, tryck, målningar och teckningar, som vi här lagt ut för att se hur vi ska sätta upp dem. Inte alldeles nöjd med balansen än, jag tror vi behöver byta plats på några större och mindre tavlor, dottern behöver färdigställa fyra av sina teckningar och vi skulle behövt tre-fyra tavlor till, utöver de vi hittills samlat på oss… Men vi börjar så här, så får vi ändra sen…

Innan vi placerade ut bilderna fick dottern välja vilka tavlor hon ville ha ovanför pianot, eftersom det är hon som sitter där och spelar, och valet föll på de här:

IMGP6619

Min gammelfasters oljemålning av mitt (och hennes) barndomshem får flankeras av Pipans fina björkakvareller!

Vad andra gillar i dag kan du se HÄR!

I kväll kommer jag att slötitta på Ernst Kirschsteigers sommarprogram, även fast det inte är ett program jag gillar. Jag och Ernst delar inte precis estetik, jag får krypningar av tanken på att bo i något han inrett, och jag kan tänka mig att han skulle hamna i någon sorts färgallergisk chock om han kom hem till oss.

Som person tänker jag mig att han är oerhört trevlig och lättsam. Jag jobbade några år med hans bästa vän, som även var bestman på Ernst bröllop, och fick då höra mycket positivt om vilken trevlig och god vän han är, och det betvivlar jag inte alls.

När Ernst en gång började i svensk TV, som inredare i Sommartorpet tyckte jag dessutom att han var en frisk fläkt, en stor heterosexuell vit man i sina bästa år, som inte var det minsta rädd för att sy, plocka blommor, laga mat och vara allmänt mjuk. Kanonbra! Jag tror dessutom att det han visade då var väldigt mycket den han verkligen är.

Men sen började han bli känd för sina liknelser och aforismer, och så bytte han kanal, till fyran. Och här känns det som att det finns en press på att han måste vara ”TV-ERNST” hela tiden, det som kändes äkta är nästan helt borta, aforismerna och liknelserna låter som att de är från manus, allt känns väldigt hårt regisserat. Och då försvinner mycket av det jag ändå kunde gilla, kvar finns bara en inredning som inte tilltalar mig alls.

Förra veckan var jag ensam hemma när programmet gick, hade TV-n på samtidigt som jag pysslade med annat, och ingen familj som jag kunde bitcha om programmet med, så jag skrev på facebook istället…

Så här analyserade jag det jag såg…

Min inre språkpolis vill sitta ner med Ernst och vänligt men bestämt informera honom om att när han talar om vad han tycker och tänker ska han säga ”JAG tycker”, ”JAG tänker”. Inte det mer generaliserande ”man”. När han säger saker typ ”det är ju sådana här gardiner man drömmer om” så påstår han indirekt att alla gör det, inte bara han. Ernst, jag kan ärligen säga, jag har ALDRIG drömt om sådana gardiner!

Ernst: ”Om ni visste hur skönt det är att laga mat!”
Språkpolisen: ”Om ni visste hur skönt JAG TYCKER det är att laga mat!”

De flesta av oss vet precis hur det känns att laga mat och personligen tycker jag inte det är särskilt skönt alls…

Klargörande: Jag gillar Ernst som individ även om jag inte uppskattar hans program. Det jag ogillar är hans otroligt normerande sätt att prata. Som om alla hans känslor och åsikter är allmängiltiga. Det är så normer skapas, och det ogillar jag skarpt!

Det är feministen i mig som vill sparka bakut mot alla som lever sina liv som att alla är lika och därmed tycker lika. Jag kan uppskatta andras ljusa och fräscha hem, men skulle aldrig kunna bo så själv, och jag vill kunna tycka det utan att hela tiden får höra att jag ”ska vara så speciell”… Jag är den jag är, det är inget speciellt med det. Men de, som liksom Ernst, använder språket för att göra sina egna åsikter till allmängiltiga, de är med och skapar normer. Normer som i många fall skapar hinder för människor, på olika vis, att välja sin egen väg. Det är enklare att göra ”som alla andra”, än att våga hitta sig själv. Så, ordet ”man” borde utrotas, eller i alla fall användas med omsorg. Om det är din egen åsikt, stå för den! Säg ”Jag tycker”, ”Jag anser”, ”Jag menar”, och låt andra tycka, anse och mena som de vill, och se hur många mer varianter av hem, mat, klädstilar, trädgårdar och allt det kommer att finnas runt om oss!

Livet, universum och allting blir så mycket roligare om vi bejakar varandras olikheter istället för att förstärka våra likheter…

Annonser

29 thoughts on “Gilla och ogilla, språk som normerar!

 1. Kiki Freese – the flavour of forver 🙂 Gillar allt (som jag sett) av henne! :)Till och med dödskallarna … då vill det inte säga lite!
  Gillar idén med den genomtänkta tavelväggen. Här kommer vi inte till mer än tanken!
  Ernst ja, mannen som får människor att tycka. Mycket! Kanske inte speciellt OM 😉 Jag kollar, tycker inte så mycket i största allmänhet men gillar en hel del av idéerna och önskar jag kunde. Och att jag ville 😉 Faktiskt!

  Gilla

 2. Wow, coola akvareller med motiv som jag vet du gillar! Vilken personlig och snygg tavelvägg ni kommer att få! Hoppas du lägger ut en bild när den är färdig!
  Ha en skön kväll med eller utan Ernst! Hos mig blir det utan.

  Gilla

 3. Fina akvareller, helt i din stil. Tavelväggen kommer att bli så fin, hoppas du visar resultatet när den blir färdig. Jag hade en tavelvägg i hallen i min förra lägenhet, men sen flyttade jag till den här lilla lägenheten och satsade på tavellister i stället.
  Ha en skön kväll<3

  Gilla

 4. Härligt med en inredd källare i denna värme =) Vi har hel källare under huset men vi har inte inrett någon del av den, huset är byggt 52 så det är mer ”praktiskt” byggt med matkällare, potatiskällare, hall, ett enormt pannrum, verkstad och tvättstuga. Med två våningar till så har jag inte sett källaren som en annan resurs än till nyttigheter som den även var i mitt föräldrahem 😉 ska nog tänka om där.

  Gillade din tavelsamling, innan vi rustade hade vi vår ”familjevägg” som bestod av allsköns foton från barnens uppväxt, skolfoton och alla våra djur representerade ♥

  Ernst är en härlig kille med många fina idéer, tycker det är roligt att se hans program, men hans inredning passar inte in med våra schäfrars långa viftande svansar och katters lek 😉
  Hoppas ni fick till er tavelsättning och jag gillade verkligen dotterns val av tavlor =)

  kram

  Gilla

 5. Matkällare och potatiskällare, båda dessa utrymmen är icke fyllda med det de var till för 😉 de är lagringsutrymmen för en massa bråte som vi sparar på och barnens gamla grejer =) Jag gjorde en riktig utrensning för några somrar sedan en regnig sommar för att få tiden att gå och för att göra mig av med gammalt bråte…dags igen….

  Gilla

 6. Härligt med en fylld tavelvägg! Lite avis, för vi har ingen vägg som passar att ha som tavelvägg, inte i hela huset…

  Jag gillar Ernst som markör, att någon vågar stå för det som inte är det ”vanliga”. Men annars har jag inte mycket åsikter, har nästan inte sett något program till slut där han är ”stjärna”.

  Gilla

 7. Bra idé att lägga ut tavlorna så där inna dne hamnar på väggen.
  Perfekt att kunna känna in dem innan de blir definitivt fastnaglade.
  Ernst ja – härligt med en person som han som väcker så många tankar och åsikter… 🙂

  Gilla

 8. Vilken suverän blandning av tavlor/teckningar ni kommer ha på er vägg. Absolutely love it! Ungefär sådär ser vår vardagsrumsvägg ut faktiskt, fast vi har inga teckningar. En salig ”organisk” blandning av konst vi gillar.
  Kul förresten att du har fastnat för Kikis akvareller. Tycker hennes alster är helt underbara.

  Ernst däremot ger mig ståpäls, fast tvärtom. Klarar inte alls av honom. Känner honom inte personligen, men hans yttre och utstrålning får mig – ja du vet – usch.

  Gilla

 9. Tack för tipsen om ett par andra bloggare mm. Ha ha, ja Ernst tycker nog som man gör eller gör jag inte det?
  Du har flera poänger i dina åsikter kring Ernst Kirschenkellersteller ja vad han nu heter. Tror det är Claes Malmberg som har en rolig sketch om bland annat Ernst.
  Nåväl, han kan få gå runt där och känna in rummet barfota medan han gör någon hemsk takkrona som får hänga i rummets mitt som en flugfångare, fast inte lika effektiv eller snygg som en sådan fångare.
  Han blandar och ger och säkert är han sååå trevlig, men ingen jag gillar eller bryr mig om, annat än bli irriterad på.
  När Ernst lagar mat (säkert tre kockar som servar honom!) så ska det jämt vara sådant väsen runt maten. Laga krubbet och servera det utan tjafs, inga korslagda sparrisar som ökar trivseln på maten. Blää
  Tack nu fick jag orda lite kring ämnet också. Tavlor är kul, också att göra ibland. 😉
  Undrar om jag sket i det blå skåpet nu? Sådant kan hända.

  Gilla

  • Ernst är faktiskt utbildad kock, och har jobbat med Carl-Jan Grankvist på Grythyttans Värdshus, så just mat är nog det han kan bäst… En del av hans pynt/renoveringar/inredningsidéer är däremot väldigt amatörmässiga…

   Gilla

 10. Kiki rocks! Jättesnygga tavlor och häftigt med en tavelvägg 🙂

  Är inte så förtjust i Ernst jag heller, men i år jobbar han på huset som jag under flera år har velat ha, har liksom fantiserat om det, det ligger bara ett stenkast från min mammas föräldrahem, så det är klart jag måste se vad han gör med kåken 🙂

  Gilla

 11. Vilken fin vägg det kommer att bli med alla dessa fina tavlor. Och akvarellerna var verkligen fina. Jag satt och tittade efter pipans björkar och så dök de upp *ler* Jag hoppas du och Ernst kunde vara bättre sams idag…

  Kram

  Gilla

 12. Massa fina skapelser som skall pryda väggen hos er, kul att se när det är klart & Ernst ja varken heller tittar i bland, men jag är som du där jag gör mitt/vårt hem som vi vill ha oavsett vad andra tycker det är väl det som kallas hem:) önskar dig en skön fredag kram

  Gilla

 13. Kan tänka mig att många av era besökare hemma kommer stå länge framför den tavelväggen…ni får verkligen till en personligtouch i era inredningsprojekt som jag storgillar. Tack såklart för att mina bilder fick komma med i ditt inlägg om er fantastiska tavelvägg och länken.
  /Kiki

  Gilla

 14. Jag håller med dig om hela Sveriges Ernst! Från början tittade jag slaviskt på hans program och njöt av det mesta han gjorde, men sedan hände något! Jag vet inte om det är han eller jag som har förändrats – kanske båda, men följden är att jag aldrig numera följer hans program! Det finns det så många andra som gör! 🙂

  Gilla

  • Jag tror det är övergången till fyran och den extrema ernstifieringen av allt. Förut var hans citat som små guldkorn, men nu ska det bombarderas med dem varje sekund av programmet så det blir mer porodi än nått annat…

   Gilla

 15. Ping: Ofärdig, Jordskalvsfågeln | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s