Barn / Bokrecension / hyllvärmare / Kaosutmaning 2014 / Katter / Trädgård

Svartvit noja och Sofies värld

Mannen är borta i några dagar och jag är så stolt över mina barn, 14 och 15 år, som utan problem tar hand om hushållet. De turas om att laga mat, diska och ta hand om mig och katterna… Det lovar gott för deras framtid!

I dag följde sonen med mig ut på fotopromenad med bengalhonan för fotoutmaningen och för att testa förstoringslinserna lite…

Onsdagstema:

”Tema: Svartvit noja.  Nojan kan ju finnas både framför och bakom kameralinsen 😉 Fri tolkning! Själv tolkar jag ”noja” lite vänligare än den ursprungliga hårdare tolkningen som galenskap, dårskap, ångest …
Lycka till! Take care out there!”

I mitt fall blir själva nojan Windows 8 och bildhantering… Jag lever med en dataingenjör som HATAR Windows och vill att vi ska använda Linux hemma. Men jag är så ointresserad av datorer att jag inte orkar lära mig hantera Linux, så på min dator har jag fortfarande Windows operativsystem. När jag köpte en ny dator för ett år sedan så var det Windows 8 på den och jag är inte kompatibel med det systemet. Mannen har installerat ett parallellt äldre operativsystem från Windows, men rätt som det är poppar Windows 8 upp och liksom tar över… Allt det här gör att det varit svårt att få någon form av bildhantering att fungera och det lilla jag gör tar evighetslång tid. Och min man är ovillig att hjälpa till, han säger att det blir så när jag envisas med Windows…

Så, för mig att skapa ett svartvitt foto med hjälp av bildhantering är helt otänkbart. Jag fick tänka svartvitt på ett annat sätt, på grund av Windows nojan…

IMGP6079 IMGP6090Mina fina björkar fick vara med igen….

Andras svartvitt kan du se HÄR!

I övrigt resulterade promenaden bland annat i de här bilderna:

IMGP6063 IMGP6058

Recension

Sofies värld av Jostein Gaarder

Sofies världNär jag gick i gymnasiet läste jag filosofi, och det, tillsammans med matte och svenska, var mitt favoritämne. Det kan tyckas som om de tre ämnena ligger långt i från varandra, men för mig häger de ihop, på så sätt att filosofin försöker hitta sambanden och meningen med det som uttrycks med ord. Filosofi kan, tycker jag, sägas vara den matematiska formeln för att förstå människan och människans tankar. En formel som fortfarande återstår att upptäcka, även om jag själv lutar åt den existentiella ”formeln”. Med det sagt, det här borde verkligen vara en bok för mig! En genomgång av filosofins historia i skönlitterär form! Ändå har den blivit liggande i många år utan att jag orkat ta itu med den. Kanske inte så smart att läsa den med mitt pågående hjärnmos, men nu är den läst i alla fall. Och vad tyckte jag?

Den lider av de problem som de flesta böcker som försöker vara fakta och fiktion samtidigt ofta lider av. Det skönlitterära blir väldigt krystat ibland och faktadelarna blir ytlig… När jag utbildade i logistik använde vi oss av en bok som hette ”Målet” som försökte sig på samma mix, den funkade bra som diskussionsunderlag, men så mycket till vare sig lärobok eller skönlitterär roman var den inte. Och så är det här oxå. Lite för ytligt och sönderhackat om filosoferna (även om det var kul att friska upp kunskaperna) och väldigt krystad skönlitterär berättelse.

Sen blir jag lite illa berörd över att det är en äldre man som får en ung flicka att hemlighålla deras relation för sin mamma och sina vänner. Visserligen är det inte i något illvilligt syfte, men det känns ändå som groomingvarning så det skriker om det. Det här är förstås skrivet före internet och alla de möjligheter som pedofiler fått att kontakta barn i och med det, så författaren förstod nog inte hur det här kan uppfattas. Vore det i dag och gällde någon av mina barn hade jag inte alls reagerat så lojt som Sofies mamma ändå gör…

Jag tycker även det i slutet blir ganska mycket gubbig voyeurism, när karaktärerna ska skapa kaos för att kunna smita undan. Att de är de knappt tonåriga personerna som har sex i en buske med alla som åskådare, känns osmakligt. Det hade gått att använda de vuxna karaktärerna istället, om nu sex är det enda sättet att skapa kaos på. Jag skulle nog kunna tänka ut ett flertal andra sätt att skapa kaos på som inte blir så grabbigt gubbsjukt…

Jag gillar tvisten i slutet och jag gillar genomgången av filosoferna, men i övrigt gav inte den här boken så mycket. Jag hade nog hellre letat upp min gamla gymnasielärobok och läst lite i den…

Så här påverkade den här boken de utmaningar jag genomför:

Hyllvämare, ja.
Boktolva, nej.
Spänningsutmaningen, nej.
Kaosutmaningen, Ja, 40. Läs en bok med mat på omslaget. Det finns ett äpple där bland alla andra filosofiska symboler….
Bloggdala Bokcirkel, nej.

Annonser

28 thoughts on “Svartvit noja och Sofies värld

 1. Datornoja, det är något jag är bekant med! Inget kul alls så den tråden släpper jag direkt! Så duktiga dina barn är, vilket ansvar de tar!
  Gillar dina björkbilder, svartvita och vackra! Dessutom visar du en fin närbild på katten! Kul att göra en fototur och få bra bilder med sig hem!

  Gilla

 2. Ååååååååhhhh vad jag känner igen mig i dina problem med Windows. Vi köpte en ny dator för fem veckor sedan med Windows 8.1 som sägs lika gamla Windows 7. Javisst ja… jag får det inte att fungera så just nu kånkar jag hem jobbdatorn och jobbar med den i stället tills någon offrar sig att… ja du förstår vad jag menar.

  Gilla

 3. Operativsystem – man kan inte leva med dem men inte heller utan dem 😉
  Björkarna är ett vackert val till tema! 😉 Tack windows!
  Tog mig faktiskt inte igenom Sofies värld. En av de få gångerna jag inte envisats med att läsa ut den ändå. Men en dag kanske – det finns säkert go’bitar att hitta i den!

  Gilla

 4. Du behöver en MAC-dator. Sen boken, jag har inte läst den, men jag har hört att vill man ha en genomgång av filosofins historia så är den jättebra skriven. Själv har jag plöjt genom Bonniers Stora filosofilexikon som jag tycker är den bästa fackboken i ämnet, samt lite annat smått och gott.

  Gilla

 5. Jag har också haft datornoja och det har dröjt väldigt länge innan jag köpte en dator med windows 8 men nu finns ju inget alternativ. Men 8,1 är absolut mycket bättre än bara 8 så har du inte den senaste varianten så testa den först! Men den är ju fortfarande 8 och jag ser ingen likhet med 7 som någon skrev här ovan! Nä, håller med om att datorer bara ska fungera!
  Men jag förstår inte vad windows har att göra med redigering. Har du inget redigeringsprogram som du baras startar upp och kan jobba med?

  Jag älskar din tolkning och jag är faktiskt glad att du inte bara konverterade en bild till färglöst! Detta är mycket finare och supertydligt svart och vitt! 🙂

  Är det din kisse på bilden? Det är ju förstås en dum fråga men jag frågar ändå! ;O)

  Gilla

  • Med Windows 8 vill datorn alltid hoppa över till nått av Microsoft programmen i 8, så allt annat går segt och jag får hoppa fram och tillbaka hela tiden. Sen är ju inte jag i någon form heller att försöka välja ett program eller lära mig hur de fungerar. Så småningom kanske… Ja, det är min bengal!

   Gilla

 6. Windows 8 är allt lite förvirrande. Anders har sett till att jag har en windows 7 variant, och när jag lyckas få den att hoppa över till app-läge så hoppar jag genast tillbaka igen.

  Härliga bilder!

  Gilla

 7. Datorer, skapar ibland ganska stora problem. Dumt, när de är tänkta som hjälpmedel. Windows 8 lämnade jag snabbt för att använda mig av sjuan igen, där det fungerar bra.
  Mycket onödigt “lull-lull” i åttan som mest stör, kanske en vanesak med inte roligt. Så jag valde att fly…
  Dina bilder kan du lätt fixa till i gratisprogram som http://www.fotor.com/ eller http://www.picmonkey.com/
  Två bra ställen där du kan bearbeta dina bilder på ett enkelt sätt. Du behöver inte köpa Photoshop eller annat program. Gör det enkelt via någon hemsida, som de två ovan.
  Den där ungdomsboken “Sofies värld” tycker jag förklarar på ett väldigt populärvetenskapligt sätt några olika filosofiers tankar. Men jag förstår inte hur du tolkar in pedofeli i berättelsen. Varför skulle inte en äldre vuxen man kunna lära ut olika filosofiska tankar till en ung tjej?!
  Den vise och hans lärling, ett återkommande tema i flera berättelser. Länge sedan jag läste boken, vill man ha mer filosofi finns det klart bättre böcker än denna ungdomsbok. Men boken har säkert ökat intresset för filosofi.
  Trevligt att du fått uppleva dina kändis-minuter, var du en av de första tjejerna som gjorde lumpen?

  Gilla

  • Det krånglar bara att titta på bilderna i datorn, så de gratisprogram jag tittat på har ändå varit svåra att få in bilderna i. Sen är jag inte riktigt i form vare sig att kolla vilket program som passar mig eller att lära mig det. Det får vänta ett tag helt enkelt…

   Jag tolkar inte in pedofili, jag tolkar in rädslan för grooming, där vuxna lurar med sig barn genom att säga att de ska hålla saker hemliga för sina föräldrar, så jag tänker om boken skrivits nu skulle mammans loja reaktion varit helt otänkbar. Internet har ju lett till en otäck boom i den typen av beteende, där vuxna söker upp barn, blir vän med dem och sen utnyttjar dem. Jag tycker så klart att en inte skulle behöva oroa sig för sånt, men med barn i värsta internetåldern är det här nått vi pratar om hemma, vilket fick mig att tänka på hur upprörd jag skulle blivit om det här hänt mina barn. Det innebär inte att jag skulle förbjudit dem att umgås, men nog hade jag velat veta vem de träffade och vad de gjorde!

   Jag var i en av de första kullarna med kvinnor inom armén (flyget öppnade flera år tidigare) så vi var fortfarande udda typer och nyhetsmaterial…

   Gilla

 8. Halloj!
  Förstår din noja med datorn, så jobbigt när det krånglar!!!
  Gillar dina sv bilder på björkens stam, älskar björkar mitt favoritträd:)

  Gilla

 9. Låter härligt o bra att dina kids är så snälla att hjälpa till 🙂 wow vilka bilder du tagit o mysigt att vara hemma med kidsen 🙂 å katterna förstår jag själv önskar jag mig en lång ledighet är så trött i kroppen …ha det gott kramen

  Gilla

 10. Sofies värld tog jag mig igenom en gång när jag var 14 och hon fyller ju år på samma dag som mig så det tyckte jag var väldigt kul, men för mig blev det mest en bok som skulle tas igenom inte något jag gjorde därför att det var speciellt underhållande egentligen. Sedan hade jag faktiskt lite användning av den när jag studera filosofi på gymnasiet eftersom läraren var lite märklig och svårtydd så fick Sofies värld bli ett bra komplement till läroboken istället för en lärare. Men som skönlitterär bok, inte klockren enligt mig…

  Kramar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s