#blogg100 / Bokrecension / Boktolva / Feminism / Fotoutmaning / hyllvärmare / Kaosutmaning 2014 / Katter

Fotarbete när Könet brinner!

#blogg100 inlägg 82

En onsdag som haft en hel del aktivitet i sig, vilket är tufft för mig i nuläget. När jag väntade på bussen fick jag en form av panikångestattack, med hjärtklappning och otäck smärta i hela bröstkorgen. Det är svårt att andas då, men jag håller mig lugn, jag vet att om jag bara fortsätter att andas lugnt så går det över. Tack och lov gick det över innan bussen kom… Fast sen är jag trött och skakig resten av dagen. sådan tur då att Onsdagstema gav mig möjlighet till lite rekreation!

”Det är vanligt med skyhöga klackar här i Budapest. Jag undrar ofta hur i hela friden de klarar att gå i dessa. Men de trippar gladeligen fram på de mest märkliga skoskapelser. Som om skoskav och annat inte existerar. Inte konstigt att FOTARBETE får bli tema denna vecka 😉 Fri tolkning!
Lycka till! Take care out there!”

Ni som följt mig ett tag vet att jag är ett barfotabarn och helst varken har strumpor eller skor på mig, inte ens på vintern, (jag har faktiskt inte använt strumpor överhuvudtaget på drygt två år) som jag visat här och här. Så även om sommar inte är min älsklingsårstid så njuter jag av att faktiskt kunna lämna skorna hemma och göra rejält fotarbete med helt bara fötter. Idag tänkte jag visa att jag visst kan hoppa ganska högt på studsmattan, och inte bara hoppa rakt upp och ner. Inga volter eller andra tricks, men viss rörlighet har jag ändå fortfarande…

IMGP4501

IMGP4510

IMGP4514

När jag hoppat mig trött (efter typ 2 minuter…) fick fötterna vila i den härliga hängstolen som sonen hämtat fram och monterat åt mig under dagen!IMGP4538

Det här med strumpor och skor är inte bara för att jag är en obstinat gammal tant. Mina fötter är inte gjorda för att ha något på sig. De får blåsor överallt så fort mina fötter är varma. Så här har det varit sedan jag var liten och det spelar ingen roll om jag har strumpor, inga strumpor, nya skor, väl ingångna skor, slipar och smörjer fötterna… Jag har provat alla knep och inget funderar. Varma fötter = skavsår. När jag gjorde lumpen och gick i kängor hela somrarna så hade jag så många blåsor att jag blev uttagen att testa ett nytt skavsårsplåster – det som senare blev compeed! Då gjorde jag sannerligen ett fotarbete! Och compeed är något jag är stor konsument av, alltid med i väskan!

Efter att jag slutat helt med strumpor så slipper jag i alla fall skavsår under den kalla tiden på året. Men nu är det sommar, och i dag, när jag tog bussen, så promenerade jag oxå några kortare sträckor, till och från bussen. sammanlagt kanske jag gick 10-20 minuter. Det här blev resultatet:

IMGP4543

Det här är alltså ett skavsår på min ena häl, stort som en femma, där blåsan även hann spricka på den korta stunden i skor… Gahhh, är det inte höst snart?

Andras fotarbete kan du se HÄR!

Recension

Könet Brinner! av Judith Butler

Könet brinnerJudith Butler är professor inom retorik och litteraturvetenskap och är känd för sina teorier om att det inte bara är genus vi konstruerar utan även kön. Raka motsatsen till de som brukar kallas biologister, som hävdar att de olikheter som finns mellan män och kvinnor kan härledas biologiskt. Den här boken var otroligt intressant att läsa, men oxå otroligt svår att läsa, särskilt med mitt pågående hjärnmos. Jag är inte alls säker på att jag förstått ens en tiondel av teorierna i boken…

Det är ett tag sedan jag skrev akademiska uppsatser, så jag är lite ringrostig, och att då arbeta mig igenom texter som är tätt kryddade med ord som ”hegemonisk”, ”substansmetafysisk”, ”kontext”, diskurs”, ”modaliteter”, ”fallogeocentriskt”, ”reciprocitet”, ”implicit”, ”negation”, ”dialektik”, ”genusasymmetri”, ”ontologisk” och ”distinktion”. Jag skulle nog behövt ha en tolk, eller åtminstone en akademisk ordbok… Texterna är uppenbarligen inte skrivna för lekmän utan för dem som redan är införstådda i tankarna och teorierna.

Trots det, det lilla jag tror mig förstå, är verkligen spännande! Jag känner att det ger mig nya aha-upplevelser för varje kapitel. Vissa saker ger kött på benen åt egna tankar som jag redan har, medan annat får mig att se saker i ett nytt ljus, ur ett nytt perspektiv och med en helt ny förståelse.

För mig, som tycker intersektionaliteten är en av de viktigaste frågorna i all politik just nu är den här boken en guldgruva. Jag har vikit hundöron och strukit under och kommer att ha kvar den på bekvämt läsavstånd för att kunna slå upp och läsa om vissa delar när jag behöver hitta argument!

Hyllvämare, ja, nu ligger jag helt lika med nyare böcker, vilket är det mål jag vill nå för året!
Boktolva, ja, femte namnet på listan!
Spänningsutmaningen, nej.
Kaosutmaningen, ja, 1. Läs en bok som har en hbtq-huvudperson. Judith Butler är den ultimata hbtq-personen, alla teorier utgår från det perspektivet! Nu har jag klarat av 25 av 40, men det blir verkligen svårare hela tiden!
Bloggdala Bokcirkel, nix.

Annonser

29 tankar om “Fotarbete när Könet brinner!

 1. Men vilka konstiga fötter?! Och så jobbiga!
  Men skönt att de bär dig framåt i livet.
  Jag har bara klena fötter, men ankfotsformade med höga fotvalv och nedtrampade fotblad. Gäller att gå korta sträckor : )

  Gilla

 2. Herregud såååååå vig du är! Där är jag faktiskt väldigt avis måste jag säga. Modigt också för den delen att hoppa så högt!
  På din blåsa på hälen är jag dock absolut inte avis på – ja inte på din panikångestattack heller för den delen. Här tycker jag faktiskt riktigt, riktigt synd om dig.

  Gilla

 3. Kammen hoppar du høgt. Sprek og mjuk i ledda !
  Leit å vere plaga med gnagsår. Eg har også ofte slike på hælane, men eg får det mest når eg ikkje har sokkar i skorne.
  Du er flink til å handtere panikkangsten som kjem.
  Ønsker deg ein fin kveld.
  Klem frå Anne-Mari

  Gilla

 4. Jösses vad vig du är, jag är nog lite som en tant i jämförelse. 😀 Intressant om Butler. Jag läste något kapitel när jag pluggade litteratur och minns att det jag läste var ganska svårt men ändå intressant.

  Gilla

 5. Härliga hopp Freja !!! Hoppas det kändes lite som befriande glädjeskutt också tillbaka hemma efter en jobbig dag. Fy sjutton för panikångest och olustiga känslor som man ska behövas brottas med 😡
  Här är en till som helst avstår från strumpor och skor året om !! Går alltid barfota hemma. Men inte utomhus, ser så konstigt ut och strumpor är ett måste i mina gympaskor på motionspromenaderna 😉 Blåsor på fötterna har följt mig hela livet och samma sak med mina tre systrar. Sköt om dig och hoppa högt !! Det ser ju faktiskt väldigt upplyftande ut 🙂

  Gilla

 6. Fy 17 för blåsor på fötterna! Det måste vara ett gissel att ha det så, men människan är ju förunderlig att vänja sig med det mesta, men det där tror jag inte du kan förlika dig med. Skönt att du till en viss gräns kan bemästra attackerna och jag hoppas det går framåt för dig med att bli bättre.

  Gilla

 7. Vilka hopp!! Compeed är ju toppen då man behöver, har du testat sån silke-fotspray? Tycker den är toppen på mina fötter i alla fall.

  Gilla

 8. Jösses vilka hopp du gör kvinna! Där finns inget att klaga på, däremot har du all rätt att klaga när det gäller fötterna. Fy vad jobbigt det måste vara med blåsorna. Jag älskar att gå barfota här hemma jämt, men under vintern är det inget val, då måste strumporna på, men bara i skorna. 😉
  Och du, det där med panikångest låter inte alls kul. Bra dock att du kan hantera det.

  Gilla

 9. *skrattar* Kan inte låta bli att skratta högt åt din rubrik!!! Vad fyndigt! Sedan är det verkligen inte roligt med varken panikångest eller känsliga fötter. Jag har otroligt tåliga fötter och då jag AVSKYR fötter så är det sällan jag går barfota. Tur egentligen att jag bor vid Sveriges vackraste sandstrand: då MÅSTE jag gå barfota ibland!!

  Kram på dig!

  Gilla

 10. hahahahaha – vad jag skrattade, trött efter 2 minuters hoppande 🙂 fast vadå, det skulle jag nog också vara, jag kan ju inte ens hoppa i en studsmatta, så det så, klarar inte tekniken
  kramar

  Gilla

 11. Vilka underbara bilder på temat! Tänk att kunna hoppa studsmatta med värdigheten under kontroll!! Min man fotograferade mig i smyg när jag provade barnens studsmatta en gång. De bilderna suddade jag fortare än kvickt.

  Gilla

 12. Visst är det härligt att gå barfota. Idag när jag var på stan tänkte jag ack så skönt när jag kommer hem och kan gå barfota. Speciellt gott är det om sommaren såklart men vintertid blir det strumpor och skor.

  Gilla

 13. Härligt fotarbete där på studsmattan och kul bilder.
  Min kompis är precis som du… hon går barfota så fort hon kan. Hon hatar strumpor och går utan långt in på hösten. Hon hatar att köpa skor, så därför går hon ofta i obekväma skor. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.