#blogg100 / Barn / Feminism / Fotoutmaning / Resor

30 tankar om “Feministiska motsatser

 1. Jaha, hur tänkte hon här då? För att börja med motsatserna så är det en maskin mot nått levande, en hård plåtlåda mot organiskt mjuka former, något som finns på land mot något som lever i vatten och något som tar sig fram med hjul mot något som tar sig fram på fenor.

  Vad gäller fönster så är det fönster både på huset och bilen och rockan är fotad genom ett akvarieglas, en form av fönster. Att bilen är feministisk är ganska klart, men min tanke går längre än så, den blandar in motsatser, eller snarare, två sidor av samma mynt, igen.

  Inom feminismen finns det lite olika falanger, och enkelt förklarat så kan de skiljas åt mellan de som tycker frågan ska lösas politiskt, med argument och debatt som leder till lagar, på en offentlig plan. Sen finns det de som tycker att det är en personlig fråga som handlar om att varje kvinna behöver strida på sin hemma plan och göra val som leder till mer jämställdhet, på en privat plan. Så finns de sådana som mig och min dotter, som tycker att båda behövs.

  I det här fallet är bilen den offentliga planen, en form av ständigt demonstrationsplakat. Rockan är den privata planen, eftersom dotterns dröm inte följer en stereotypisk kvinnoroll, utan hon drömmer att bli marinbiolog och helst arbeta med broskfiskar, som rockor och hajar! Feministiska fönster i motsats till varandra alltså!

  Bilen såg vi i Amsterdam, rockan simmar på Universeum i Göteborg.

  Gilla

 2. Tack och lov att du förklarade bilderna – för jag förstod inte alls hur du hade tänkt. Men måste säga att du blir fyndigare och fyndigare med dina kombo-tolkningar. Snyggt jobbat där.
  Din dotter är väldigt ambitiös och jag hoppas att hon lyckas.

  PS. Du kommer inte att gila mitt bidrag till feministiskt, så jag utfärdar varningen redan nu;-) DS.

  Gilla

 3. Men så fyndigt! Det var verkligen många motsatser. Bra att du förklarade hur du tänkte. Feministiska motsatser finns många. Här i Umeå kämpar en grupp för att få bada topless i simhallen, medan jag tycker att de skulle lägga den energin på lite viktigare saker, som ex jobba med jämställdhet och respekt bland ungdomarna, för det är där man måste börja. Jag tycker ju att man ska börja med att arbeta på hemmaplan med tanken att det som tas upp på det privata planet så småningom skall nå det offentliga planet. Att börja med teorier har väl sällan visat sig lönsamt.
  Ha en skön helg! Kram

  Gilla

 4. Klurigt att kombinera två teman med dina två motsatsfoton. 🙂
  Noterar att den lilla bilen är en trehjuling. När jag var barn så kallade jag dessa bilar (ett ganska vanligt märke hette Messerschmitt) för ”mobidde”, tyckte de var en blandning mellan bil och motorcykel. 😉
  Undrar om ägaren till trehjulingen gjort graffitin själv?

  Gilla

 5. Helt säkert behöver vi feminismen på alla plan, men rent spontant så känner jag nog att det är viktigast politiskt, genom lagar osv. Till att börja med så måste ju lönerna bli jämställda, det är i alla fall där mitt driv ligger. En bra tolkning på temat!

  Gilla

 6. Motsatserna – där tänkte jag som du … såg jag efter en stund att du förklarat i en kommentar 🙂
  Och vet du vad? NU ska jag gå och se på ESC 😉 Har man sällskap som vill, så har man :))

  Gilla

 7. Vilken tur att du förklarade hur du tänkt, jag såg ut som ett levande frågetecken då jag kollade bilderna. Feministiskt? Motsats? Jag haj(j)ar nu! Sen håller jag med dej och dottern din att båda behövs! När det gäller stora förändringar så måste man attackera på bred front! Inget man gör är för lite, det är bara för lite att inte göra något alls.

  Gilla

 8. Jodå, jag håller allt med om att det måste till såväl politiska som privata åtgärder för att kvinnokampen ska lyckas med sina målsättningar. För egen del blir det mest det privata nu för tiden, men annat var det förr. 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.