#blogg100 / Barn / Fotoutmaning / Litteraturnörderi

Skapelser världen runt…

#blogg100 inlägg 56

Fredag och Fredagstema är som vanligt:

”MÄNNISKOSKAPELSER – Så var det dags för FREDAGSTEMA – hoppas ni är många som hittar hit! Jag är själv lite förtjust i bl.a. annorlunda skyltfönsterdesign och kreativa skulpturer. Vad har du för förkärlekar inom skapelseområdet?”

IMGP2808Jag är kvar på Tom Tits i Södertälje med mina bilder, där finns så mycket spännande människoskapat! Den här ljuskronan hade jag så otroligt gärna velat ha här hemma, men den kräver en helt annan takhöjd än vad vår lilla mexitegelvilla kan prestera…

Vad andra visar kan du se HÄR!

Jag är sen att hoppa på Lyrans Tematrio, frågan den här veckan är:

”I morgon är firar vi återigen Världsbokdagen [jag är som sagt lite sen med att svara…] och jag smygstartar lite genom att ha ett världstema på tematrion. Men hur man ska definiera Världsbok lämnar jag upp till er, jag gör som Världslitteratur.se och fokuserar på litteratur från Asien, Afrika och Latinamerika. Berätta om tre intressanta texter från jordens alla hörn!”

Jag tänker på samma sätt som Lyran, jag koncentrerar mig på Asien, Afrika och Latinamerika. De böcker jag oftast läser är från Norden (Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island) eller från anglosaxiska länder (USA, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland), så Europa, Oceanien och Nordamerika känns välrepresenterade i mina hyllor, även om det verkligen inte är från alla Europeiska länder… Så, de här böckerna rekommenderar jag!

1. Från Latinamerika rekommenderar jag ”Andarnas Hus” av Isabel Allende, som handlar om en familj i Chile. Det är många år sedan jag läste den, men det här var verkligen en bok jag gillade.

2. Från Afrika vill jag rekommendera Deon Meyer, men jag kan inte välja bok. Det här är deckare/spänning, men inte så traditionella. Många etiska frågeställningar om vad som är rätt och fel och det är inte alltid lätt att veta vilket sätt  som är det etiskt rätta att handla. De utspelar sig i Sydafrika, och är spännande, intressanta och lärorika. den första Deon Meyer jag läste var oxå den första recension jag skrev på bloggen. Jag har recenserat ”Död i gryningen”, ”Jägarens hjärta”, ”Devils Peak”, ”Tretton timmar” och ”Den sista safarin”, läs en eller läs alla!

3. Asien, slutligen, där vill jag rekommendera ”En passande ung man” av Vikram Seth. Den här tegelstenen sträckläste jag i en hängmatta på en balkong en sommarvecka när min dåvarande chef skickat hem mig för att jag jobbat alldeles för mycket med ett antal sommarkurser (under min tid som högskolelärare…). Jag trodde aldrig jag skulle ta mig igenom den och absolut inte att jag skulle gilla den. Den handlar om Indien och behandlar historia, politik, relationer, religion, geografi, ekonom och allt du kan tänka dig. Allt som jag normalt inte alls gillar, men jag var helt förtrollad, ville inte lägga den ifrån mig och ville inte att den skulle ta slut!

Vad andra svarat kan du se HÄR!

Avslutar med lite vårbilder från dagens promenad:

IMGP2700

Knoppar som nästan, men inte riktigt, är redo att slå ut. Jag vill så gärna tala om för trädet att kylan är på väg tillbaka, snälla, vänta med dina små blad, de kommer att frysa så mycket om de kommer redan nu…IMGP2701

Poppeln är det samma sak med, nästan, men nte riktigt, redo att släppa ut sina löv. De doftar dock härligt godis, en ren njutning att snusa lite på dem!

IMGP2710 IMGP2716Och till sist hittade jag tussilago, äntligen! Bilderna fick dottern ta, eftersom det krävdes ett ganska våghalsigt hopp över en vårbäck för att komma nära… Inget för min rygg, men jag tycker hon tog fantastiska bilder!

Annonser

21 tankar om “Skapelser världen runt…

 1. Taklampan skulle passa perfekt hos dig. Du som är så handy kan ju vända på den och göra en stålampa av den.
  Bilderna dottern tog är suveränt bra, speciellt den första – två solar som lyser:-)

  Gilla

 2. Har passerat Tom Tits med bilen säkert hundratals gånger och alltid undrat vad det är. Kommer ju passera igen nästa vecka när vi flyger till Skavsta och sen tar bilen mot Stockholm. Men med ankomst vid midnatt lär det inte bli något besök där den här gången heller 😦 Läcker ljuskrona men den skulle inte skulle passa hemma hos mig 😉
  Härliga vårbilder !! Vet inte när jag så tussilago i verkligheten sist. Din dotter lyckades föreviga några väldigt snyggt. Som små gula solar. Jaha, det tyckte visst Beate också. Tänk att hon alltid ska vara först 😉 😉

  Gilla

 3. Allende blir aldri feil ..
  Fra Asia kan jeg tenke meg å anbefale ”Himmelgraven” av Xiran Xue. En heerlig bok.
  Ha en fin kveld 🙂

  Gilla

 4. Hm, den lampan var lite väl vågad för min smak, men kan tänka mig att den passar in hos dig. Kul att ni ser fler och fler vårtecken, här har nästan träden slagit ut helt och det grönskar i raketfart 🙂

  Gilla

 5. Vilken taklampa, såg en massa sådant på en ort som heter ”Kutna Hora” utanför Prag, där fanns det en kyrka som var helt byggd med döskallar och all inredning var av döskallar med.

  Gilla

 6. vilken häftig ljuskrona 🙂 den skulle ha passat hemma hos dig
  visst är ”Andrarnas hus” bra? 🙂 jag gillade den och kommer ihåg den fortfarande fast det är rätt länge sedan nu som jag läste den
  Sv: jo, jag tittar med fasa på vädret på nätet och ser att det ska bli kallare igen
  kramar

  Gilla

 7. Finfina Bilder! Och jag håller med – blir så in i hjärtroten ängslig och orolig över allt som kommer att frysa mycket nu när kylan kommer tillbaka..

  Kramar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.