#blogg100 / Bokrecension / Fotoutmaning / Katter

Skapelser, katter Och allt skall vara kärlek

#blogg100 inlägg 49

Fredag betyder fredagstema och det är samma som vanligt:

”MÄNNISKOSKAPELSER. Så var det dags för FREDAGSTEMA – hoppas ni är många som hittar hit! Jag är själv lite förtjust i bl.a. annorlunda skyltfönsterdesign och kreativa skulpturer. Vad har du för förkärlekar inom skapelseområdet?”

IMGP2807Tom Tits igen, det är en guldgruva för det lite mer udda av människoskapelser. Högt uppe på väggen i en av trapporna fanns en nisch med de här lite smältande glasflaskorna…

Andra skapelser kan du se HÄR!

Efter gårdagens kvastresa har katterna mest sett ut så här i dag, det är tufft att röja runt hela natten…

IMGP2373 IMGP2404 redigerad bengal

Recension!

Och allt skall vara kärlek av Kristian Lundberg

Och allt skall vra kärlek Kristian Lundberg

För snart ett år sedan läste jag ”Yarden” av samma författare. Då hade jag ingen aning om vad det var för sorts bok, jag hade trott att det var en deckare, så enkelspårig är min hjärna… Att läsa ”Yarden” var som att få en knytnäve rakt i solar plexus, den var brutal och otäck och fullkomligt fantastisk. Så när jag nu läste den fristående uppföljaren var förväntningarna höga.

Den här boken är bra, det är den, men den lever inte upp till förväntningarna. Den här boken beskriver, på ett hoppande sätt, både vad som ledde fram till Yarden, och vad som hänt efter Yarden. Det finns ingen direkt röd tråd, det är mer som enstaka ögonblick som pusslas ihop och där fortfarande bitar fattas.

Fortfarande är det här en viktig bok, men jag tror att den, trots att den kallas ”fristående”, nästan behöver att en läser ”Yarden” innan för att få ihop det som händer (eller inte händer) i den här. Den här boken är än mer fragmentarisk än vad Yarden är, och den spänner även över en större tid. Från en (sorgligt svår) barndom, fram till en nutid där det finns hopp.

Vissa delar i boken är fortfarande skrämmande aktuella och viktiga. Som hur papperslösa utnyttjas. Av alla! Som hur barn fortfarande kan råka så illa ut, mitt i välfärdens Sverige. Som hur osäkert ett arbete fortfarande kan vara, oavsett hur det lagstiftas om trygghet i anställning. I boken är det anställning på bemanningsföretag som beskrivs, jag minns hur det var när jag gick timanställd. Då ställde en upp, på kort varsel, mot låg ersättning, utan att säga ett ord om arbetsförhållanden. För annars ringde inte telefonen nästa gång…

Jag känner igen mig i delar av beskrivningen, även om jag inte for illa som barn. Även jag är hemlös i min klass. Jag skulle säga att jag nu tillhör den akademiska medelklassen, men växte upp med en pappa som säsongsarbetade i skogen och en mamma som arbetade som lärare på en liten byskola. Vi var mitt emellan arbetarklass och medelklass, men ekonomiskt låg vi sämre till än de flesta runt omkring oss, eftersom det var mamma som var huvudförsörjare och kvinnolöner, då som nu, låg rejält under männens löner.

Även jag kunde känna det var trist att efter sommarlovet skriva den obligatoriska sommarlovsuppsatsen, eftersom vi bara var hemma på sommarlovet. Under hela min uppväxt åkte vi på tre resor, alla var korta bilsemestrar i närområdet. Mina klasskompisar åkte utomlands, jag åkte till ett fjäll och tittade på sten… Tack och lov växte jag upp på landet, så vi hade ändå nära till bad och natur.

En bra bok, en viktig bok, en bok som kräver tid och eftertanke, sina få 179 sidor till trots och en bok som nog tjänar på att du läser ”Yarden” först. Men läs båda!

 

Annonser

12 tankar om “Skapelser, katter Och allt skall vara kärlek

 1. Gillar glasflaskorna, riktigt snygga och en toppen utsmyckning. Skulle passa här hemma hos oss.
  Å dina katter var uppenbarligen lika utslagna som jag idag;-)

  Gilla

 2. vilka underbara bilder på dina trötta katter 🙂
  fast jag tror nu inte att barn måste få åka på utomlandssemestrar för att ha ett bra sommarlov, det finns ju annat man kan göra hemmavid som kan vara roligt
  kramar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.