#blogg100 / Barn / Fotoutmaning / Katter / Litteraturnörderi

Personlig helg och bokenkät

#blogg100 inlägg 44

Fototriss har den här veckan temat: Personligt

Jag hade en plan. Jag tänkte fota en av de krokiteckningar som hänger här hemma, föreställande en naken Freja. Sen skulle jag ha ett foto på min något överfyllda garderob. Och sist skulle jag fota av ett studioporträtt som jag lät ta av mig själv när jag skulle på min kadettbal, i finaste uniformen med skärmmössan. Så tänkte jag skriva något filosofiskt om att min personlig sträcker sig hela vägen från att jag är helt naken till att jag är uppsträckt i strikt uniform.

Men så hände något unikt, och jag insåg att det som är personligt för mig just nu är den nära kontakten med mina älskade katter. Det unika var att alla tre valde att lägga sig hos mig och sova idag. Jag behövde det. Ont i huvudet, ont i kroppen, ont i halsen och bedövande trött, personligare än det här blir det nog inte. Bilderna idag är tagna av mina barn.

Eftersom hela min söndag sett ut så här så blir det här mitt bidrag även till helgbilden hos Marit!

IMGP2129 IMGP2130 IMGP2138

Andras trissar kan du se HÄR!

Andras helger kan du se HÄR!

Hos Bland Böcker hittade jag följande enkät som jag nu tänkte göra:

1. Favoritbok i barndomen?

Omöjligt att svara på, jag läste minst en bok om dagen… Men tvillingdeckarna gillade jag, och Pollyanna, och Anne på Grönkulla, och Lotta-böckerna, och Greven av Monte Christo, och De tre Musketörerna och Lucky Luke…..

2. Vad läser du just nu?

”Fördjupade studier i katastroffysik” av Marisha Pessl, Bloggdala bokcirkelbok den här månaden.

3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?

Jag är nördig, jag vill äga mina böcker så jag utnyttjar biblioteket allt för sällan… Så inga reservationer!

4. Dålig bokvana?

Hmm, inte enligt mig själv… Andra kanske skulle tänka mina hundöron… Själv är jag mest besviken på min vana att glömma böcker direkt jag läst dem, det är svårt att diskutera dem med andra då…

5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?

Se fråga 3, inga!

6. Har du en läsplatta?

Nix, jag vill hålla i boken, bläddra i den, känna tyngden och tjockleken, enkelt kunna se hur mycket jag läst och hur mycket som är kvar!

7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?

Med mitt urusla minne gäller det att läsa en bok åt gången, annars blandar jag ihop handlingen i dem… Jag gjorde ett försök för ett tag sedan, med att läsa två helt olika böcker, men det blev ändå så att jag läste klart den ena innan jag fixade att börja på den andra.

8. Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?

Ja, eller kanske återgått till mina tidigare vanor. Genom att gå med i Bloggdalas bokcirkel och hoppa på andra bokutmaningar har jag återigen börjat läsa mer varierat, inte längre bara kriminalromaner/deckare.

9. Sämsta boken du läst i år?

Eftersom 2014 inte nått så långt och jag inte orkat läsa som jag brukar så tittar jag 12 månader tillbaka från idag.

”Förlåt min vrede”, av Buthler och Öhrlund. Läs min recension HÄR om du vill veta varför. Och ändå är jag så nördig att jag ska läsa nästa bok i deras serie. För jag har köpt den (innan jag läst något av dem, jag köpte deras första fyra böcker i ett erbjudande) och då kommer jag att läsa den…

 Sen tyckte jag att ”Sju jävligt långa dagar”, av Jonathan Tropper var ganska ointressant, den levde inte upp till mina förväntningar, och det kan du läsa om HÄR!

10. Bästa boken du läst i år?

Det får bli två böcker det med, två sinsemellan väldigt olika böcker, som båda två överraskade mig rejält! Jag gillar när böcker överraskar, så länge som överraskningen innebär att de överträffar mina förväntningar… ”En man som heter Ove” hade ett betydligt större djup än jag förväntade mig och ”Stål” var betydligt ljusare än jag trott. Vad jag tyckte om Ove kan du läsa HÄR, och vad jag tyckte om Stål kan du läsa HÄR.

11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?

Det senaste året har det blivit betydligt oftare än annars de tio senaste åren. Fast för tio år sedan var min bekvämlighetszon betydligt större. Jag har ju faktiskt läst både Sci-fi och fantasy förr, det gör jag inte ens nu, fast jag strävar efter att gå utanför mina snäva ramar. Såååå långt kan jag inte tänka mig att gå än…

12. Vilken är din läsebekvämlighetszon?

Kriminalromaner och deckare, möjligtvis med någon riktigt bra chic-lit emellanåt (Keyes eller Cooper i så fall). Då känner jag mig hemma i boken.

13. Kan du läsa på bussen?

Nix, blir åksjuk direkt. På flygplatser, flyg, tågstationer och tåg går det däremot utmärkt att läsa!

14. Vilken är din favoritplats att läsa på?

I hemmets lugna vrå, fast där tar jag mig inte alls tid på det sätt jag borde. Så Arlanda är nog det ställe jag ändå läst allra mest de senaste åren. Mitt nya jobb med så mycket mindre resande kommer att vara förödande för mitt läsande och den utmattningsdepression jag har nu gör det inte heller så lätt att läsa. Svårt att fokusera!

15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?

Nix, absolut inte. Fast det beror lite på vilken bok det är och till vem. Till syrran går det mesta bra, för där kan jag, om inte annat, själv åka och hämta tillbaka boken… Men jag lånade ut min ”Egalias döttrer” till en bekant tidigt 80-tal, den kom aldrig tillbaka. Så nu har jag köpt en ny för att min dotter ska få läsa… Ur min kompletta serie med Lotta-böcker lånade jag ut fem i mitten till en klasskamrat i gymnasiet, de är försvunna. Och när jag var bortrest med barnen i somras var svärmor och hälsade på min man, och då lånade han ut en av mina älskade Ed McBain till henne. Jag blev helt galen när jag hörde att han lånat ut den utan att ens fråga mig (jag skulle ha sagt NEJ) och om den inte kommit tillbaka i julas hade det nog varit risk för, om inte skilsmässa, så i alla fall en allvarlig spricka i vårt äktenskap…

16. Viker du hundöron i dina böcker?

Ohh ja, tjusningen med att bara läsa de böcker jag själv äger!

17. Skriver du någonsin i bokens marginaler?

Nix.

18. I studierelaterade böcker då?

Ytterst sällan. Men jag viker hundöron… Och sätter gem… Och använder överstrykningspenna…

19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?

Svenska! Som ung läste jag mycket på engelska, till exempel alla James Clavells tegelstensromaner. Men efter att ha gått ett antal högskolekurser med tjocka amerikanska böcker så har engelskan blivit ett språk förknippat med måsten, så det är inget nöje längre…

20. Vad får dig att älska en bok?

En bra och tät intrig, gärna med flera parallella, väl sammanflätade historier i ett högt tempo och med trovärdiga, komplexa personporträtt som inte är stereotypiska eller sexistiska.

21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?

Jag rekommenderar sällan böcker IRL, men jag gör det i bloggen, eftersom de som kommenterar efterfrågat det. För mig är läsandet något mycket personligt. Hur jag uppfattar en bok handlar så mycket om dagsformen i min hjärna, min bakgrund, mina erfarenheter, vilka förväntningar jag har på boken och miljoner andra saker. Jag har sällan gillat en bok som blivit personligen rekommenderad till mig och jag undviker därför att rekommendera böcker till andra.

22. Favoritgenre?

Samma som min bekvämlighetszon: Deckare/Kriminalromaner, helst brittiska med poliser som huvudkaraktärer.

23. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?

Nej, det tror jag inte att jag har. Möjligtvis skulle jag önska att jag generellt hade mer tid att läsa.

24. Favoritbiografi?

Jag läser inte biografier så ofta, men jag läste faktiskt tre i höstas. Om Steve Jobs, Zlatan Ibrahimovic och Caitlin Moran, och gillade definitivt Zlatan bäst!

25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?

Ja, massor när jag var ung! ”Sikta mot stjärnorna” vill jag minnas att en av dem hette. Precis som med alla andra böcker så mindes jag inget efteråt, helt bortkastat alltså!

Annonser

43 tankar om “Personlig helg och bokenkät

 1. De där sötnosarna är säkert bästa medicinen när man inte mår så bra. Sista bilden är så mysig att jag blir ju bara så avundsjuk. Din ursprungliga tanke får vi kanske njuta av en annan gång. 🙂

  Gilla

 2. Det var nog lika bra att du valde katterna för trissen. Jag menar vissa grejer måste ju faktiskt förbli personliga – tycker jag iaf.

  Kul att läsa att vi har mycket gemensamt vad gäller bokläsande, det mesta faktiskt. T ex har jag aldrig lånat en bok för privat bruk på biblan. Jag vill ha mina egna böcker och inte ta i dom som andra nyst på eller hållit i. Usch!
  Hundöron – yes, fast bara i pocketböcker, aldrig i inbunda. Konstigt;-)

  Vad gäller engelska böcker så läser jag dom alltid på originalspråk. Man tappar alldeles för mycket i en översättning, ofta t o m titeln på boken, vilket gör mig vansinnig.

  Å om du gillade Ove, vilket jag inte gjorde, så kan jag rekommendera efterföljaren som jag krystade mig igenom: Min mormor hälssar och säger förlåt. Ska bli intressant att höra vad du tycker om den.

  Gilla

 3. De där katterna ser ju bara så underbara ut! Tänk att de vill vara så nära! Det är avkopplande fast ibland kan de vara lite för nära tycker jag.
  En man som heter Ove var inte min sorts bok….:( Orkade inte igenom den. Men jag gillade ju inte 100-årigen heller. En bok jag läst nyss och som jag verkligen gillade var ”Livet efter dig” av Jojo Moyes.

  Gilla

 4. Intressant att läsa om dina bokvanor och tankar kring läsandet. Helgbilderna eller trissen är så vackra och mysiga – jag är som sagt mer kattälskare än hund, men gillar båda trots att jag inte ska ha något mer djur i mitt liv. Ha en fin vecka och hoppas att påsken innehåller mer än trädgårdsarbete, lite mysig läsning kanske.

  Gilla

 5. Visst hade den först tänkta trissen varit kul men när man har en sån dag som du kan det inte bli bättre än med den här trissen. De kände på sig att matte behövde lite värme och kärlek. Underbara djur!

  Gilla

 6. Hmm fina Freja – jag hoppas innerligt att du kommer att bli av med ontet snart! Det räcker liksom med utmattningen.. 😦 Annars var ”bokutmaningen” kul. Det är så roligt att se att vi läste EXAKT samma böcker i tidig ålder. Och att du också har hela Lotta-serien. Och blir galen om någon lånar ut dina böcker.. Jag är likadan.

  Kramar på dig!

  Gilla

 7. Du fårv isa dina krokiteckningar vid ett annat tillfälle. Jag har ofta funderat på krokimodeller. Fryser man? Hut orkar man att stå/sitta/ligga stilla så länge som krävs?
  Jag hade nog backat. Jag vill inte se min kropp mer än nödvändigt! Allt hänger på sin plats, men det finns snyggare varianter…. Jag vet att det inte är så viktigt, men i alla fall! 😉
  Oj, jag glömde kommentera den fina trissen på alla dina godingar!

  Gilla

 8. Vilka mysiga bilder på er tillsammans i sängen! Lite svårt med plats för matte kan jag tänka. Jag kan tycka det blir trångt med en katt bredvid som brer ut sej. Men det är ändå mysigt.
  Härligt med katter!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.