#blogg100 / Barn / Fotoutmaning / Katter / Litteraturnörderi

Helggul Deckarkorrektur

#blogg100 inlägg 37

Fototriss vill att vi fotar gult den här veckan. Vi har många färger i vårt hem, men av någon anledning gillar min man inte alls gult, så jag trodde jag skulle gå bet på det här. Jag har en trött helg så någon ork att gå utanför hemmet och leta gult finns inte, och några blommor är det fortfarande alldeles för kallt för att hoppas på… Men det fanns faktiskt en del gula färgklickar i vårt hem, och de här bilderna får även visa upp hur min helg sett ut, som Marit frågar efter, lugn och stilla i hemmets vrå!

IMGP2051Dottern skulle läsa en egenvald bok och recensera och till min glädje valde hon en av mina älskade McBain-böcker!IMGP2054Dottern håller även på att rensa sitt rum och transformera det från ett barnrum till ett tonårsrum, och då hittade hon den här kepsen med (trasig) propeller, inköpt när vi besökte Skara Sommarland för massor av år sedan!IMGP2056På frukostbordet i morse möttes jag av en gul symfoni, lämningar från lördagskvällens middag och lördagsgodis…

Fototriss har dessutom en tävling den här veckan, det går att vinna presentkort från Coolstuff, och om du klickar på länken ser du vad jag skulle vilja köpa i så fall! Fast jag tror inte pengarna räcker till den…

Andras gula trissar kan du se HÄR!

IMGP2064

Så, ytterligare en bild från min helg, den har inte bara innehållit sökande efter gult, den har oxå innehållit en hel del kattgos!

Andras helger kan du se HÄR!

Annikas Bokbloggsjerka den här helgen föranleds av ett inlägg Annika läst i en annan blogg. Hon uttrycker sig så här:

”I går läste jag ett inlägg hos Bokblomma som gjorde mig en smula upprörd och min respons följer här nedan:

”Jag kommer faktiskt ihåg nästan allt av de tio senaste deckarna jag har läst, men det är inte på något sätt liktydigt med att jag vare sig gillade just dessa tio böckerna särskilt mycket (snarare tvärtom faktiskt) eller att jag köpte vad författarna skrev till 100 procent.

Jag som gillar deckare kan självklart inte hålla med dig om vare sig din sågning av deckargenren som helhet eller din syn på att all annan litteratur inte har mallar som författare åtminstone måste hålla ramverket till. Det finns regler för allting och litteraturen är inget undantag.

Ej heller tycker jag att det är rättvist att säga att det bara är deckare som är dåligt korrekturlästa, för även om det är ack så sällsynt så lämnar även jag min trygghetszon ibland, och det finns definitivt böcker i andra genrer också som skulle ha mått bra av minst en korrekturvända till.

Däremot håller jag helt och hållet med dig om att författare/förlag har ett ansvar mot sina läsare att producera så felfria texter som möjligt. Men på samma sätt har läsaren ett ansvar mot författare/förlag; om de inte får veta vad läsarna verkligen tycker och tänker i recensioner och annat, hur ska de då kunna veta vad som går hem och inte?”

Hur ser din syn på deckargenren ut och hur ställer du dig till dåligt korrekturlästa böcker? ”

Jag ÄLSKAR deckare, men försöker vidga mitt läsande så jag har de senaste åren gått tillbaka till att läsa mer blandat. Ska jag bekvämlighetsläsa blir det ändå definitivt en deckare jag väljer. Jag gillar deckare som har med något aktuellt ur samtiden, det ger mig nya perspektiv på sånt jag läser i tidningar och ser på tv. Deckare är ofta  perfekta för att beskriva vår samtid och samhällets baksidor utan att jag som läsare känner mig skriven på näsan!

Jag väljer helst författare som inte frossar i våldet, men det får gärna vara otäcka brott. Och i serier om samma deckare/poliser är det deras och andra karaktärers personliga liv som gör att det är kul att fortsätta läsa om dem, så jag ser gärna att själva deckarhistorien balanseras med mer mellanmänskliga relationsberättelser.

Inom alla genrer finns det ”mallar” för skrivandet, vare sig det är chic lit, romanser, sci fi, fantasy eller annat. Jag tycker de flesta kriminalromaner varken är något undantag eller för hårt styrda till ramen. Stavfel och andra skrivfel/översättningsmissar stör mitt läsflyt, men jag tycker inte jag ser det så ofta i böcker, varken deckare eller andra. Desto mer i TV-serier, där finns det ganska ofta helt galna översättningsmissar…

Andras svar kan du se HÄR!

Annonser

56 tankar om “Helggul Deckarkorrektur

 1. Tänk så mycket gult man kan hitta fast man tror att inget finns 😉 Vardagsögonen kan se förbi en hel del:
  Kattgos 🙂 Aldrig fel!
  Deckare – en genre som jag inte gillar såvida de inte går i klassisk stil.

  Gilla

 2. Jag tycker inte heller att deckare är mer utsatta än andra genrer vad det gäller korrekturmissar. Och all litteratur är uppbyggd efter olika mallar. Måste också tillägga att jag inte är mycket för att dela upp i fin- och fullitteratur heller.

  Gilla

 3. Visst är den en överraskning när man hittar nå’t i hemmet som man egentligen inte visste att man hade – eller man inte tänkt på. Med andra ord lyckades du ju perfekt med den gula trissen:-)

  Å vad gäller läsning så är jag tyvärr inget annat än en bekvämlighetsläsare, gärna under sommaren på balkongen. Så här dominerar verkligen deckare. Försöker vidga mina vyer och läste slut på ”Min mormor hälsar och säger förlåt” av samma författaren som skrev ”En man som heter Ove”. Efter att jag kämpat mig genom den boken (mot bättre vetande) så håller jag mig till deckare framöver;-)

  Gilla

 4. Härlig triss!

  Jag gillar deckare men just nu läser jag ”Vägen till Klockrike” av Harry Martinsson och ”Torka aldrig tårar utan handskar” av Jonas Gardell, alltså lära av historien men leva i nuet.

  Gilla

 5. Noen ganger er det veldig godt å ikke behøve å å lete andre steder enn hjemme, for finne motiv.
  Ha en fin kveld 🙂

  Gilla

 6. Söt din kisse är! Är det den kissen som får värkstillande för artros? Vad får hon och hur mycket och och inga bieffekter? Jag vet inte hur jag ska göra med Tufsen men än så länge får hon klara sig utan och det tror jag hon gör (så klart, annars skulle jag inte låta henne göra det!;) )

  Gilla

 7. Bra val, Ed McBain. Har nog en nästan komplett uppsättning. Plöjde dem om tröst- och flyktläsning en period. Intressant läsning om deckargenren. Själv har jag alltid tyckt att det är höggradigt trams att racka ner på en hel genre. Deckare, som alla annan litteratur, förekommer både som högklassiga och som skräp

  Gilla

 8. Noe gult hadde du i alle fall! Gult har heller aldri vært min favorittfarge, men når jeg titter innom diverse blogger – ser jeg at det finnes knapt noen mer positiv farge. Litt vemodig er det når barna rydder vekk barndommen. Ha en fin uke.

  Gilla

 9. P.S. Her leses det for tiden om norske og danske sjømenn som ble tatt som slaver på 1700 tallet. Boka heter 1001 natt og er skrevet av Vetle Lid Larsen. Ingen gul solskinnshistorie- den er heller svart!

  Gilla

 10. Fototriss är trevligt. Tyvärr känner jag att jag inte orkar/hinner fler utmaningar. Mitt arbete och liv i övrigt tar alltför mycket både tid och energi.
  Jag tycker inte att jag hittar så många fel att jag behöver bli upprörd. Eller så har det blivit värre det senaste året? Jag har inte läst annat än någon fackbok och några populärvetenskapliga sedan början av maj förra året. Det var då vi träffades och jag blev omedelbart förälskad. I Storytel alltså, andra förälskelser får vara, så vida det inte är en katt förstås…

  Gilla

 11. Oh, Ed McBain, det var länge sedan jag läste något av honom! Det är nog dags med en repetition tror jag! Det är nästan synd att göra sig av med mössan – nostalgi. Den sista bilden är bra, men Cheez Doodles är en av dom få saker jag aldrig skulle stoppa i min mu! Trissen är bra, dock! 🙂

  Gilla

 12. Ja det finns nog mera gult än vad man tror i sitt hem.
  Men nu frestade du mig med ostbågarna.
  Smakade några stycken på kalas på lördag eftermiddag och var tvungen att köpa en påse till kvällen bara för att det var så gott.

  Ha en fin dag!

  Gilla

 13. Gul är ju en färg som pratar ganska högt, till och med skriker ibland. Och lyssnar man med ögonen så finns den nästan överallt. Du lyssnade uppmärksamt och gjorde en fin svit av det du hörde.

  Gilla

 14. Variationsrik triss och så kisse som bonus.
  Bra att gosa med katten, det gjorde jag mycket under alla år jag hade katt. 🙂
  Ed McBain eller cheez doodles, ett svårt val. Väljer deckaren, läst många av dem.

  Gilla

 15. jag hade nog inte hittat så mycket gult härinne hos mig, skriver jag och tittar mig omkring och ser att jo, jag hittar visst gult även här 😀
  vilken underbar bild på din fina katt
  kramar

  Gilla

 16. Ja nu måste jag ju nästan hoppas att du inte vinner för då kommer du ju skrämma slag på dina grannar som går förbi 🙂 Kul att dottern valde Ed BcBain 🙂

  Gilla

 17. Ja se där du hittade ju lite gult ändå! 🙂 Håller ju med din make angående den gula färgen. Tror att det är den enda färgen som jag inte tycker om faktiskt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.