#blogg100 / Barn / Fotoutmaning / Katter / Litteraturnörderi

Helggul Deckarkorrektur

#blogg100 inlägg 37

Fototriss vill att vi fotar gult den här veckan. Vi har många färger i vårt hem, men av någon anledning gillar min man inte alls gult, så jag trodde jag skulle gå bet på det här. Jag har en trött helg så någon ork att gå utanför hemmet och leta gult finns inte, och några blommor är det fortfarande alldeles för kallt för att hoppas på… Men det fanns faktiskt en del gula färgklickar i vårt hem, och de här bilderna får även visa upp hur min helg sett ut, som Marit frågar efter, lugn och stilla i hemmets vrå!

IMGP2051Dottern skulle läsa en egenvald bok och recensera och till min glädje valde hon en av mina älskade McBain-böcker!IMGP2054Dottern håller även på att rensa sitt rum och transformera det från ett barnrum till ett tonårsrum, och då hittade hon den här kepsen med (trasig) propeller, inköpt när vi besökte Skara Sommarland för massor av år sedan!IMGP2056På frukostbordet i morse möttes jag av en gul symfoni, lämningar från lördagskvällens middag och lördagsgodis…

Fototriss har dessutom en tävling den här veckan, det går att vinna presentkort från Coolstuff, och om du klickar på länken ser du vad jag skulle vilja köpa i så fall! Fast jag tror inte pengarna räcker till den…

Andras gula trissar kan du se HÄR!

IMGP2064

Så, ytterligare en bild från min helg, den har inte bara innehållit sökande efter gult, den har oxå innehållit en hel del kattgos!

Andras helger kan du se HÄR!

Annikas Bokbloggsjerka den här helgen föranleds av ett inlägg Annika läst i en annan blogg. Hon uttrycker sig så här:

”I går läste jag ett inlägg hos Bokblomma som gjorde mig en smula upprörd och min respons följer här nedan:

”Jag kommer faktiskt ihåg nästan allt av de tio senaste deckarna jag har läst, men det är inte på något sätt liktydigt med att jag vare sig gillade just dessa tio böckerna särskilt mycket (snarare tvärtom faktiskt) eller att jag köpte vad författarna skrev till 100 procent.

Jag som gillar deckare kan självklart inte hålla med dig om vare sig din sågning av deckargenren som helhet eller din syn på att all annan litteratur inte har mallar som författare åtminstone måste hålla ramverket till. Det finns regler för allting och litteraturen är inget undantag.

Ej heller tycker jag att det är rättvist att säga att det bara är deckare som är dåligt korrekturlästa, för även om det är ack så sällsynt så lämnar även jag min trygghetszon ibland, och det finns definitivt böcker i andra genrer också som skulle ha mått bra av minst en korrekturvända till.

Däremot håller jag helt och hållet med dig om att författare/förlag har ett ansvar mot sina läsare att producera så felfria texter som möjligt. Men på samma sätt har läsaren ett ansvar mot författare/förlag; om de inte får veta vad läsarna verkligen tycker och tänker i recensioner och annat, hur ska de då kunna veta vad som går hem och inte?”

Hur ser din syn på deckargenren ut och hur ställer du dig till dåligt korrekturlästa böcker? ”

Jag ÄLSKAR deckare, men försöker vidga mitt läsande så jag har de senaste åren gått tillbaka till att läsa mer blandat. Ska jag bekvämlighetsläsa blir det ändå definitivt en deckare jag väljer. Jag gillar deckare som har med något aktuellt ur samtiden, det ger mig nya perspektiv på sånt jag läser i tidningar och ser på tv. Deckare är ofta  perfekta för att beskriva vår samtid och samhällets baksidor utan att jag som läsare känner mig skriven på näsan!

Jag väljer helst författare som inte frossar i våldet, men det får gärna vara otäcka brott. Och i serier om samma deckare/poliser är det deras och andra karaktärers personliga liv som gör att det är kul att fortsätta läsa om dem, så jag ser gärna att själva deckarhistorien balanseras med mer mellanmänskliga relationsberättelser.

Inom alla genrer finns det ”mallar” för skrivandet, vare sig det är chic lit, romanser, sci fi, fantasy eller annat. Jag tycker de flesta kriminalromaner varken är något undantag eller för hårt styrda till ramen. Stavfel och andra skrivfel/översättningsmissar stör mitt läsflyt, men jag tycker inte jag ser det så ofta i böcker, varken deckare eller andra. Desto mer i TV-serier, där finns det ganska ofta helt galna översättningsmissar…

Andras svar kan du se HÄR!

Annonser

56 tankar om “Helggul Deckarkorrektur

  1. Din kisse är så otroligt vacker 🙂

    Är inte genreindelningen till för att en ska veta ungefär vad en får? En genre ställer ju förväntningar på att en bok ska följa en viss ”mall”.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s