#blogg100 / Bokrecension / Feminism / Fotoutmaning / Frejigt / hyllvärmare / Katter

Robusta Kvinnohistorier

#blogg100 inlägg 18

Tisdag innebär tisdagstema som i dag är ROBUST!

IMGP1671Vår bengalhona är den mest robusta av våra katter. Dels är bengaler generellt större än både abessinier och burma, dels är hon, som en domare uttryckte det när vi ställde ut henne, VÄLMÅENDE!

Andras robusta bilder ser du HÄR!

I övrigt har dagen varit allt annat än robust. I mitt tillstånd behövs det bara lite feber för att jag ska braka ihop fullständigt. I dag är febern borta, men även all min ork. Jag vaknade när familjen klev upp och sen grät jag fram till lunch, av oro för min framtid, men främst för att jag är så apatiskt trött. Inte någon höjdare, och ofattbart att jag ska tillbaka till jobbet, visserligen bara på 25%, men ändå, om bara två veckor… När gråten ebbade ut tog jag mig i kragen och gick ut för att försöka få en känsla av vårvintern som jag längtat så efter. Kameran var med, men bilderna tog jag utan håg, bara för att komma igång. Det är viktigt att jag ändå försöker ta mig för saker, och i dag var det en fotopromenad och att fylla i blanketten från Försäkringskassan som fick bli mina prestationer. Som ni ser så njuter även skator och kråkor av vårvintersolen…

IMGP1599 IMGP1607 IMGP1612 IMGP1643 IMGP1656

Ord har alltid varit viktiga för mig, gärna det skrivna ordet. Ni vet att jag älskar att läsa, och jag älskar även att skriva. Stavning, meningsbyggnad och grammatik, jag älskar det. Att formulera mig, att kunna hitta de rätta orden, att få ner mina tankar och känslor på papper. Så bloggen blir mitt verktyg under sjukdomen att försöka vidmakthålla den här. Böcker är svåra för mig att läsa just nu, koncentrationsförmågan är låg, jag klarar inte av att följa med i handlingen. Så det blir era bloggar jag läser för att få nöjet att läsa. Skrivandet får jag utlopp för här på bloggen, men inläggen tar mig otroligt mycket längre tid. Mina fingrar har glömt var bokstäverna finns på tangentbordet och hjärnan har glömt bort hur orden stavas. Rättstavningsprogram är en räddare i nöden…

Tack och lov har jag ett 30-tal recensioner liggande sen tidigare. Jag läser böcker, skriver recensionen direkt, men sen får inlägget ligga och vänta på att bli publicerat. Det innebär att jag har en hel drös med recensioner som jag kan plocka fram nu när jag inte tar mig igenom nya böcker.

Dagens recension blir även dagens feministiska inlägg!

Kvinnohistorier av Isa Edholm

Kvinnohistorier av Isa EdholmDet här är en av alla de böcker om kvinnor, kvinnors liv, kvinnors historia och kvinnors villkor som ligger i min ”Att läsa”-hög. Jag köper dem och sen läser jag dem inte. Jag tar alltid något skönlitterärt innan jag tar en av de här. Hela min ”Hyllvärmarutmaning” handlar om att jag äntlgen ska beta mig igenom de här böckerna. Och nu har jag äntligen läst den här.

De här korta berättelserna om 85 kvinnor från olika tider och länder är ett axplock från historier som tydligen användes i ett radioprogram som hette freja! (!) som startade 1996. Istället för signaturmelodi inleddes varje program av att ett kvinnonamn ropades, och i slutet av programmet kom den kvinnans historia. Isa startade även en gång (1981?) det feministiska radioprogrammet ”Radio Ellen”. Båda de här programmen har jag helt missat, troligtvis eftersom de gick på P1. Jag är en P3-lyssnare…

Det här är en lättläst och kul bok. Den är fylld av alla möjliga sorters levnadsöden, från kvinnor som rest över världen och skapat sig framgång helt på egen hand, till kvinnor som slitit för familjen i sitt anletes svett utan att få något egentligen ut av det, Isa har letat högt och lågt och det här urvalet är färgrikt och brokigt. Hoppen mellan de olika ödena kan vara stort, eftersom boken är uppställd i strikt bokstavsordning, utifrån kvinnornas förnamn, inte i kronologisk ordning. Det gör det spännande att läsa, för det kan vara enorma kontraster mellan 1600-tals kvinnan och 1900-tals kvinnan.

Det sorgliga är ändå att mycket är lika. Kvinnor sliter hårt, men slåss hela tiden, oavsett tidsepok och samhällsklass, mot samhällets begränsningar för dem. Begränsningar som formuleras och sätts upp av män. Den här boken är en enda lång beskrivning av patriarkatets ansikte över tiden och de sätt som kvinnor hittat för att ändå ta sig fram. Eller hur kvinnor anpassat sig och funnit sig i sitt öde. Eller, i vissa fall, hur de inte orkat kämpa utan valt att ta sitt liv.

Ett återkommande tema i boken är hur framgångsrika kvinnor, inom vetenskap, kultur och politik, gömts undan. De finns inte kvar i historiebeskrivningen. Män har i stället tagit åt sig äran för kvinnornas prestationer. I bland utan kvinnans vetskap, men i bland har kvinnorna själva varit så omedvetna om sin egen kunskap att de bara lämnat över den till männen, och återtagit sin plats i ledet. Kvinnor har lurats på pengar, ära och även gömts undan för oss efterkommande.

Den här boken är viktig! De här kvinnorna är bara ett fåtal av de berättelser som Isa letade fram, det finns hundratals till, och de här kvinnorna är så värda att minnas. Jag läser boken med glädje och jag tar med mig några av kvinnorna när jag läst klart.

Som Hulda Flood, en föregångare inom den socialistiska feminismen, agitator för kvinnors rösträtt och aktiv inom arbetarrörelsen.

Som Mamsell Bruhn, som artillerist skäms jag, som kvinna blir jag stolt av att läsa om henne. Hon driver en tapetverkstad och använder sin erfarenhet därifrån för att ta fram ett sätt att göra vatten- och eldsäkra skott för artilleriet. Det fanns en utfäst belöning, till den som klarade av den här utmaningen, på 6000 riksdaler. Innan de som utlovat belöningen gick med på att en kvinna faktiskt kunde komma i fråga för belöningen hade den ”krympt” till 166 riksdaler.

Som Mary Andersson, som utvandrade till Amerika för att bli piga men får så småningom jobb på en skofabrik. Blir fackligt aktiv och arbetar sig uppåt och på sin 90-årsdag får hon gratulationer inte bara av den svenske stadsministern (Tage Erlander) utan även av USAs president (John F Kennedy).

Symptomatisk om kvinnor och vår bortglömda historia är att den här boken går inte att hitta hos någon av de stora näthandlarna. Men låna den på bibliotek, den är värd att läsa!

Så här påverkade ”Kvinnohistorier” de utmaningar jag genomför:

Hyllvämare, ja, det var på tiden!!
Boktolva,nej!
Spänningsutmaningen, nej.
Kaosutmaningen, nej. Det finns några jag skulle kunna välja, som en novellsamling, eller en bok med fler än två huvudpersoner. Men jag tänker att det ska vara skönlitterära böcker på de frågorna, inte en fackbok som den här.
B
loggdala Bokcirkel,nix.

Annonser

34 tankar om “Robusta Kvinnohistorier

 1. Åhh.. vad jag gillar dina vinterbilder !! Speciellt den stora med vägen och djupet. Känns nästan som att gå där själv. Nu är jag ju ingen vän av kyla men rätt klädd kan det vara ljuvligt med en promenad även i vinterlandet 😉 Klart att din robusta bengalhona måste vara med också !! Så söt och välmående.
  Önskar att du vore det samma. Ja, söt är du med all säkerhet men inte så välmående som jag vill att Freja ska vara. Tycker du verkar otroligt stark med alla dina inre motgångar. Sköt om dig !

  Gilla

 2. Du verkar verkligen ha gått rejält in i väggen. Tycker absolut inte att du ska börja jobba igen om två veckor, hoppas att din läkare inser detta. Läkning av utbrändhet får ta den tid det tar, sådant kan man liksom inte påskynda.
  Vinterbilderna gillar jag inte som du vet, men älskar mattan och kattkorgen med dödskallarna på. Jo, katten också såklart!

  Gilla

 3. Så fin katt och jag gillar verkligen bilden med grenarna och skatan! Tycker inte att du på några som helst villkor ska börja jobba igen om två veckor. Jag har varit där du är och det tar tid. Jag kan i alla fall trösta dig med att det blir bättre även om det går väldigt långsamt. Bra att du kan hålla fast vid bloggen, man behöver någon ljuspunkt! Var rädd om dig!

  Gilla

 4. Dina vinterbilder ät riktigt bra men det är svårt att inse att det fortfarande är vinter på många håll! Din robusta katt ser ut att vara en liten personlighet!
  Var rädd om dig och stressa inte! Det blir bättre även om det tar tid!

  Gilla

 5. Så fin din katt är! Ja, alla katter är ju olika personligheter. Min lilla kattfröken är inte så robust, hon är en mycket försiktig av sig, mycket snäll men med stor integritet.

  Gilla

 6. Bengalhonan ser verkligen välmående ut… och robust. (Jag börjar gilla det ordet). Du fick fina vinterbilder på din promenad. Vad mycket snö ni har kvar. Du måste bo norrut från mig. 🙂
  Boken om Kvinnorhistorier verkar mycket spännande. Blev sugen att läsa den.
  Hoppas att du så småningom börjar känna dig starkare. Tålamod och tårar får du stå ut med tills dess. Det blir bättre. Kramar. 🙂

  Gilla

 7. Härliga bilder med det som vi saknat så länge, solen och den blå himlen. Men när jag läser förstår jag att du inte är frisk och tänker direkt på min arbetskamrat som började med 25 % och nu arbetar hon 75 %, pigg och glad och det tror jag också sker med dig. Du har så mycket inom dig och det skriver jag som inte varit hos dig så mycket.

  Ja, det är en borderterrier och hon (min kompis) har två men tyvärr kom inte han med på bild när jag fotade hennes fotograferande liggande. Men tror nog att jag har några som kanske passar till ett av teman i mitt 365 foton …

  Hoppas att du sluppit feber och annat och bara behöver koncentrera dig på att bli frisk för övrigt – ha det gott.

  Gilla

 8. Bengalkatter brukar väl vara ganska smärta…? Men jag tycker din är riktigt skön och runda katter är både välmående och goa och vem gillar inte det!
  Stackars dig 😦 Två veckor kan kännas jättelänge men för dig känns de redan som om de vore till ända. Att tankar är så svårt att styra. Gör som katten – vila mycket – om du kan. Kram!!

  Gilla

 9. Härliga bilder på vårvintern! Älskar välmående katter! Hoppas verkligen du också kommer må bättre snart, tycker du är jätteduktig som fortsätter vara aktiv med både bloggen och kameran! Stora styrkekramar till dig!

  Gilla

 10. Strongt gjort av dig att promenera, fotografera, skriva inlägg, kommenterat och säkert mera som jag inte kunnat räkna ut…så det blev ju en hel del du gjort idag. Tänk på det….och du ska inte gå till jobbet redan va!!??

  Gilla

 11. Så go´ hon/han är den där kissen.
  Säkert välmående – ur fler perspektiv 🙂
  Ta det lugnt och lyssna noga på din kropp!
  Inte att leka med det där tillståndet….

  Gilla

 12. Först vill jag säga att jag blir berörd av att läsa att du gråter, ja det blir jag ….men sen kom leendet när jag såg din katts mjuka plats att ligga i Frejas favorit mönster ju 🙂 och härliga bilder har du fångat och snö känns lååångt i från mig 🙂 hoppas dagen ger dig lite energi och att du bara får må bättre kramen

  Gilla

 13. fina bilder 🙂
  vad jobbigt du har det ❤ och jag blir betänksam när du skriver att du om två veckor ska börja arbeta 25 %, är det verkligen så bra? fast jag förstår, det är ju inte du som bestämmer, det är ju försäkringskassan, du skulle behöva vila ut riktigt ordentligt, länge
  det låter som en riktigt bra bok, en bok som berör
  Sv: jo 🙂 jag vet att du gillar GRÖNT 🙂
  kramar ❤

  Gilla

 14. Det blev en del fina bilder trots att du inte var på humör!
  Var rädd om dig och ta allt i den takt du behöver! Krya på dig, även om det går långsamt!

  Gilla

 15. Nu har det börjat snöa igen, här också.
  Usch, vill inte ha mer vinter. Vill ha vår. Men du visar fina vinterbilder. Jag noterar väldigt många skatbon i träden. Verkar som du bor i ett skatrikt område.
  Verkar som man inte ska lämna bestick eller annat glittrigt utomhus. 😉

  Gilla

 16. Vilken spännande bok det verkar vara. Själv har jag fått igång sonen ordentligt med bokläsningen. Det går ganska fort och så har han nu lärt sig att ta anteckningar som jag sedan frågar honom om när jag kommer hem. Det blir nog bra det här med 🙂

  Gilla

 17. Aj då – det VAR inte alls bra att du blev dålig!!! Sämre… Jag önskar så att du slapp känna som du gör…. Och attans vad med snö ni har!!!! Grattis!!!

  Skickar en massa styrkekramar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.