#blogg100 / Bokrecension / Feminism / Fotoutmaning / hyllvärmare / Litteraturnörderi

Gilla Feminism

#blogg100 inlägg 6

Torsdag, veckan tickar på, det är dags för:

TORSDAGSTEMA – I like. Här kan du visa vad du gillar precis nu. Det kan vara mat, ett klädesplagg, väder, en situation, människor, ett nytaget foto, husdjur, … du väljer din nytagna bild som du blev mest nöjd med just nu! Det blir en chans att dela med dig av det där lite extra till oss andra.”

Det här gillar jag i dag, att jag just fått ett bokpaket:

IMGP1147

Jag gillar den fina Eldkatten som mannen fick i födelsedagspresent av sin mamma:

IMGP1155

Jag gillar att biblioteksdelen av bibliografen nästan är helt färdig. Lite fler hyllor ska upp och sen ska det lila sammetsdraperiet sys och hängas för att skydda böckerna från damm och göra ljud- och ljusmiljön (vi ska alltså inte ha en kartongbit framför fönstret…) bättre för biografdelen. Men redan nu kan jag sitta här och njuta, nu är även taklampan på plats!

IMGP1159

Jag gillar att böckerna flyttar in på sina platser allt eftersom! Den stora mängden som var förrådsställd är på plats, kvar är att flytta om från andra bokhyllor i huset och att tömma några bokhyllor som finns kvar hemma i mitt barndomshem. Och det finns plats för att köpa fler böcker, det här är ren lycka för mig!IMGP1162Vad andra gillar ser du HÄR!

Bokrecension

Feminism av Lena Gemzöe

Feminism Lena Gemzöe

Den här boken har legat på min Att-Läsa-hylla i nästan 10 år. Jag har under den tiden läst kurser i både genusteori och i mångfald men ändå inte tagit mig för att läsa den. Nu när jag läst den har jag insett så mycket jag skulle vilja läsa mer om, samtidigt som annat fallit på plats i mitt huvud.

Jag är feminist och har alltid varit feminist. För mig står det i sin renaste form för ”jämställdhet” och jag förstår inte hur någon, vare sig kvinna eller man, inte skulle vilja att det vore jämställt. Eller, jo, det förstår jag ju, för att verkligen vara feminist behöver en se och erkänna att det finns strukturer i samhället som förhindrar den önskade jämställdheten och det är verkligen inte alla som ser, eller vill se de strukturerna. Det är alltid kul att ha fördelar, och ännu bättre blir det ju om en samtidigt kan hävda att en inte alls har fördelar… Och för många kvinnor kan det vara en överlevnadsstrategi att följa patriarkatets normer, det kan ge en smulor av fördelarna…

Nåväl, den här boken är en översiktlig genomgång av feminismens framväxt och en beskrivning av hur det förändrats över tid. Boken tar även upp intersektionalitet, alltså att du kan utsättas för olika sorters diskriminering, inte bara utifrån att du är kvinna. Det kan vara den klass du tillhör, din etnicitet, eventuella funktionsnedsättningar, ålder, sexuellt uttryck och/eller sexuell läggning. Jämställdhet är inte lätt och feminism är inte heller lätt. Det blir lätt den vita medelklasskvinnans feminism som tar mest plats och som syns och hörs mest, precis som det är den vite medelklassmannens världsåskådning som oftast ses som den rätta…

Den här boken kommer nog att ligga kvar på ”Att-Läsa- hyllan” och vara min uppslagsbok. Jag behöver titta i den många fler gånger för att få ord och bakgrundsteori till det jag ser och tycker. I den här första genomläsningen fick jag till exempel ord för vilken typ av feminist jag är! Nu kommer jag att förenkla något rent överdjävligt, men ha överseende!

– Liberalfeministerna utgår från det politiska, de menar att det är lagar som ska förändras för att vi ska bli jämställda.

– Radikalfeministerna utgår från det personliga, och menar att det är i hemmet förändringen måste börja för att vi ska bli jämställda.

– Socialistiska radikalfeminister utgår från både det politiska och det personliga ochser patriarkatet och kapitalismen som två strukturer som båda förhindrar kvinnor att bli jämställda.

Gissa var jag känner mig mest hemma? Jag är, enligt den här boken, en stolt socialistisk radikalfeminist! Krossa patriarkatet och kapitalismen!

Vad jag tycker om boken? Läs, läs, läs! På ett enkelt sätt presenteras feminismens framväxt, både patriarkat och genussystem förklaras, boken belyser intersektionalitet och avslutar med en feministisk utopi!

Så här påverkade ”Feminism” de utmaningar jag genomför:

Hyllvämare, ja, bra, för jag ligger lite efter, just nu har jag läst 12 nyare böcker och 11 hyllvärmare hittills i år!
Boktolva,nej!
Spänningsutmaningen, nej.
Kaosutmaningen, nej, fast jag tänkte ett tag att den här skulle få punkten ”en bok som handlar om ett krig”...
B
loggdala Bokcirkel,nix.

29 thoughts on “Gilla Feminism

 1. Kan inte låta bli att imponeras av din fantastiska bibliograf. En plats att riktigt njuta av bland alla böcker, och det är väldigt många böcker !!!! Tycker du är fenomenal som har en sån otrolig inspiration även om den falnar ibland så kommer den alltid tillbaka 🙂 Gillar Eldkatten, så fin !! Har en katt i granit som jag köpte i Egypten för några år sen. Tung som bara den men så fin där den sitter på golvet i vardagsrummet. Ett riktigt fynd 😉

  Gilla

 2. Du skall få ett lästips av mig, se den som referenslitteratur. Läser du något intressant i debatten så gå in och kolla i boken, fördjupa dig eller få en annan tolkning. Tillslut har du läst hela boken fast inte från pärm till pärm. Jag har åtskilliga böcker jag läst så.
  Släpper väl som vanligt mitt elaka feministinlägg på kvinnodagen.
  Just det, testa inte att läsa Camilla Läckberg så, det fungerar inte 🙂

  Gilla

 3. Hej!Tack för recensionen av boken som ligger och värmer hyllan… den ska jag läsa när jag är klar med de som jag läser nu 🙂
  Feminism är så viktigt och det är så synd att många backar från den då de inte vet vad det egentligen går ut på 😦

  Jag fullkomligt älskar dina bokhyllor! Drömmen för mig är just en sådan ”gillestuga”… en dag i framtiden kommer jag också ha det så.
  Ha en underbar kväll! Kram

  Gilla

 4. Er bibliograf är helt fantastisk och taklampan så himla cool. Gillar katten också – annorlunda. Men älskar verkligen bibliofragen. Den ÄR häftig.
  Å vad gäller dina tankar om feminism – ja du vet jag att jag kör den ”mjuka” linjen. Har under hela mitt yrkesliv jobbat i mansdominerade branschen (ofta t o m som enda tjej). Har aldrig diskriminerats eller fått sämre lön än killarna, tvärtom.
  Å vad menar du med kapitalism. Om jag har sparat ihop en slant genom (hårt) arbete och därmed har mera pengar på banken än XX, som evt. har haft sämre förutsättningar än jag, så tycker jag då ändå inte synd om h*n. Är nog alldeles för egoistisk för det;-)

  Gilla

 5. Vilket bibliotek!
  Karin Alvtegens bok Fjärilseffekten var jag och fingrade lite på häromdagen, den verkar bra precis som hennes tidigare böcker.

  Ha en fin kväll!

  Gilla

 6. tror jag det att du älskar och trivs bland dina böcker
  jättefin katt, verkligen
  Sv: jo, det gick jättesnabbt 🙂 jag bestämde bara att vi skulle in till sta´n på lördag eftermiddag, hittade tapeten, köpte den och ja, sedan började jag tapetsera, helt klart var det på torsdag kväll 🙂
  kramar

  Gilla

 7. Det gick en serie i tv som jag tyckte var ganska dålig. Den påstod sig handla om feminismen, fast jag tyckte mest det handlade om en egenkär journalist som vill synas mycket i bild. Titt som tätt var hon på väg någonstans eller jagade Ulf Lundell från några buskar. Mest fjant och onödigt att exponera sina personliga problem med feminismen.
  Alla människor är lika mycket värda som individer, oavsett kön, hudfärg eller eventuella handikapp. Det tror jag på och försöker leva efter. Vi är i Sverige ganska dåliga på att följa de internationella mänskliga rättigheterna. Sedan finns det såklart andra nationer som är ännu sämre med detta.
  Olika etiketter tycker jag inte behövs. De är bara ett slags bevis på att man själv är osäker och behöver detta stöd som någon -ism innebär.
  Men visst, jag är feminism också, men mest är jag humanism.
  Oj, det blev mycket det här gången…
  Imponerande bibliotek du har, med fin läshörna! Alltid kul med nya böcker.

  Gilla

 8. Vilket härligt rum!
  Ja var vore vi utan feminismen och alla modiga kvinnor före oss??? Klart att feminismen behövs även idag, nu när jämställdheten tyvärr blivit sämre de senaste åren, om man tittar globalt.

  Gilla

 9. Nu har jag både skrattat och imponerats. Jag har skrattat åt epitetet du gav dig. Jag gillar engagemang! Jag har imponerats över ditt bibliotek. Jag gillar böcker men jag har gjort tvärtom, städat ut böcker, slängt och gett bort. Det kommer alltid in nya ändå.

  Gilla

 10. Fantastiskt fin den är – er bibliograf!!! Något jag verkligen skulle vilja ha!!! Men. Jag gläds åt er i stället! Och tack för boktipset. Jag skall verkligen läsa den boken. Lite för at få fler ord och uttryck till hur jag tänker och känner.

  Kramar

  Gilla

 11. Ping: Semesterläge… | Freja funderar

 12. Ping: Gilla, årets bästa böcker och återblick på julen. | Freja funderar

 13. Ping: Mina bokår 2014 och 2015! | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s