#blogg100 / Feminism / Litteraturnörderi / Real Life

Vardagsliv och bokrea

#blogg100 inlägg 3

Jipee, Yohanna kör en Real Life utmaning igen!

”…nu vill jag veta hur er vardag ser ut och hur i hela friden ni får det att gå ihop. Eller för den delen, hur det INTE går ihop sig. För sånt finns det mycket av också. Fråga mig, jag har en del dråpliga upplevelser. Tur att vi överlevt.

– Hur är din vardag?
– Vilka tider måste du passa?
– Hur gör du för att det ska gå ihop?
– Vad brukar skita sig?
– Tips”

Just nu är min vardag lite upp- och nedvänd, men det är ett inlägg helt för sig själv, så jag tänker beskriva vardagen som den normalt ser ut. Jag har relativt enkel vardag nu för tiden, eftersom barnen är så stora att de sköter allt som har med skolan att göra själv, och mannen tar det mesta av hemarbetet eftersom jag är så trött. Jag har inte heller några egentliga tider att passa eftersom jag arbetar flex. Är jag tio minuter senare till jobbet får jag jobba tio minuter längre den dagen. Kvällsaktiviteter har mannen alltid tagit hand om, som att skjutsa barnen om det behövs, eller gå på föräldramöten. När barnen var mindre hade jag ansvar för morgnarna, att de var klädda och hade rätt gympasaker med sig och liknande. Det löste jag så att jag ordnade allt kvällen innan så vi slapp springa runt och leta kläder och prylar på morgonen. Nu gör de, som sagt, allt sånt själva. De har koll på sina scheman och tider. Så lyxigt skönt!

Det tips jag kan ge är att se till att om det finns två föräldrar så ska båda vara lika aktiva i barnen, ingen ska ha huvudansvaret och båda ska kunna rycka in för den andre om det behövs. Här är mannen bättre på att ta över mina vardagsuppgifter än jag är på att ta över hans, men i gengäld ligger andra saker i hemmet fortfarande på mig, det är till exempel jag som sköter vår ekonomi. Ett annat tips är att se till att barnen håller sig till aktiviteter som inte innefattar sport… Då slipper ni sälja bingolotter, stå i föreningens kiosk och skjutsa till extra träningar, matcher och turneringar…

Jag tänkte oxå försöka hinna med Annikas Bokbloggsjerka, sista dagen idag!

”Har du gjort några fynd på bokrean i år? Om ja, vilken bok är du särskilt sugen på att läsa? Om nej, vad fällde avgörandet för att du bestämde dig för att avstå?”

Det var evigheter sen jag handlade på Bokrean. Jag minns på tidigt 80-tal, då var jag en av dem som köade utanför Akademibokhandeln när den öppnade 24.00, för att kunna göra fynden direkt. Sen kom en period när jag brukade lämna in beställningar i förväg till butiken, och bara hämtade och betalade mina fyllda kassar när rean startat. Men de senaste 15 åren har jag inte alls handlat på rean. Inte läst kataloger, inte besökt bokhandlar och inte heller kollat butikerna på nätet.

I år läste jag om rean på då många bokbloggar att jag blev frestad att ändå gå in och kolla. Jag hade en beställning liggande på en näthandel, så innan jag skickade den passade jag på att kolla vilka böcker som fanns på rean. Nu köper jag de böcker jag är intresserad av direkt, jag har ingen önskelista, så jag gick in och kollade på de billigaste böckerna, och det blev till sist fyra böcker för 19 kronor styck som fick följa med i paketet:

”Mordbyn” av Andrea Maria Schenkel, mest för en av de recensioner jag läste om den…

”Meningen med livet” av Ragnar Ohlsson, eftersom 15-åringen i hemmet börjat fundera på den sortens frågor…

”Hondjurets samlade Värk” av Inger Edelfeldt, eftersom jag gillar serier…

”Till min kära dotter” av Calamity Jane, brev som hon skrev men aldrig skickade till sin dotter. Den köpte jag eftersom det enda jag vet om henne är från Lucky Luke, den här boken kan nog ge en annan dimension…

Jag är inte särskild sugen på att läsa någon av dem, men alla fyra är tunna lättlästa böcker som kan vara bra att ha någon gång när jag vill ha något snabbläst!

Vad andra berättar om bokreaköp kan du se HÄR!

Dagens feminism: ”Äntligen har Facebook tagit ett aktivt beslut att varje individ har rätt att definiera sin könstillhörighet.” Läs mer HÄR!

IMGP0895

23 tankar om “Vardagsliv och bokrea

 1. Håller helt med om att dela på barnansvaret! Och att vi nog som mammor måste vara villiga att släppa det till papporna. Jag var själv betydligt sämre på det när barnen var mindre.

  Gilla

 2. Hahaha – vad gäller din vardag. Tänk om dina barn hade valt fotboll/ishockey eller någon annan sport. Vad hade du/ni gjort då?
  Å vad gäller könsidentiteten – varje individ har rätt att definiera sin könstillhörighet. Jag är kvinna och vill ha rätten att deklarera det också. Tack och lov att jag inte har FB. Jag retar mig kolossalt på sådant.
  Hen – då förnekar jag ju min identitet helt och hållet och förnedrar mig att vara könsneutral. Usch…

  Gilla

 3. Tittade in i en bokhandel idag, mest för att spana kurslitt och blev förvånad över alla tomma bokhyllor. Ett knep att verka åtråvärda, typ kolla vad mycket vi sålt, eller? Funkade inte på mig. Tyckte dessutom att det bara fanns tråkiga reaböcker. Varför inte rea hela butikens utbud?
  Och så kan jag inte låta bli att säga att kattbilden bara är för fin 🙂

  Gilla

 4. Fördelen med att inte springa på rea är att slippa folket OCH att köpa med sig något skit. Jag undrar om jag fått med mig något strunt från rean, men känner mig än så länge fruktansvärt nöjd! 🙂

  Gilla

 5. Tipset var kul! Nu hade jag ju önskat att mina barn varit engagerade men jag ska ta till mig ditt tips och tänka på att jag sluppit stå i kiosk, sälja lotter och sitta på läktaren 🙂

  Gilla

 6. Calamity Jane i Morris version är ganska härlig 🙂 Är ganska imponerad av alla dessa föräldrar som lägger så enormt mycket tid på sina barns idrotter, förstår inte riktigt hur de orkar, tycker du (dina barn?) är klokare…

  Gilla

 7. Strålande med könstillhörigeten! Med en vän som bytt kön och som umgås i kretsar där vissa föredrar hen eller till och med den har jag lärt mig väldigt mkt om htbtq-världen och insett (om än inte till fullo förstått) att allting inte är svart eller vitt. Det är ortoligt lärorikt och har gett mycket tänkvärdheter!

  Gilla

 8. Mysigt med bokrea även om jag själv köper ganska lite böcker. Älskar att låna. Helst av vänner men biblioteket finkar också. När jag väl köper böcker blir det bara för att och sällan pga rea.

  Kramar

  Gilla

 9. Ja, det måste vara skönt med äldre barn som tar hand som sitt eget lite mer. Vårt vardagspussel här borta är lite lättare nu när mina studier tillfälligt lugnat ner sig lite. Måste dock göra ny studieplan så att stackars T inte blir lika lidande nästa gång som han blev strax innan jul. och vad gäller bokrean så kommer mamma på besök på lördag med en massa svenska pocketböcker, sånt blir jag så glad för! 🙂

  Gilla

 10. Bokrean är en årligen återkommande besvikelse – jag förstår inte vad jag hoppas på varje år … kanske att den ska vara som den var för 30 år sedan dådet faktiskt fanns guldkorn i var bokhandel. Det var ju på ”den gamla goda tiden” då de faktiskt hade böcker ”över”, som de ville bli av med. Inte som nu när de trycker upp specialupplagor för ”Rean”! *suckar bittert*
  Skönt med självgående barn 🙂 Det betyder nog att man gjort något väldigt rätt under deras uppväxt!

  Gilla

 11. Jag gick alltid på bokrean förr om åren och minns de gånger man stod mitt i natten och väntade på att dörrarna skulle öppnas.
  Just i dagsläget köper jag inte så mycket böcker så rean går mig helt förbi.

  Gilla

 12. vi beställer rea-böckerna på adlibris istället 🙂 så slipper vi att knö 🙂
  jag tycker också att man ska dela på sysslorna i ett hushåll 🙂
  jättemysig bild
  Sv: mm, jag ÄLSKAR att tapetsera, J får inte ens komma i närheten 🙂
  jodå, det kommer bilder sedan
  kramar

  Gilla

 13. Ahh – bra inlägg! Själv har jag tyvärr inte hitta ngt på bokrean.. Jag som också tillhörde dem som köade utanför bokhandeln innan.. Hoppas du mår väl!

  Kram

  Gilla

 14. Hur man får vardagen att gå ihop, går det?
  Känner mig för det mesta som en tidsoptimist, tror mig alltid hinna mer saker än vad jag egentligen gör. Måste bättra mig på det planet…

  Ha en fin tisdag!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.