Bokrecension / Fotoutmaning / Kaosutmaning 2014

Människoskapelser och Mörka platser

Fredag, jag har vilat varmt hela dagen så nu känner jag mig redo att angripa Fredagstema!

MÄNNISKOSKAPELSER

Så var det dags för FREDAGSTEMA – hoppas ni är många som hittar hit! Jag är själv lite förtjust i bl.a. annorlunda skyltfönsterdesign och kreativa skulpturer…. Vad har du för förkärlekar inom skapelseområdet?”

Jag tror jag tar och livar upp helgen med lite mer graffiti! När jag visade graffiti från Gamla stan, målad på en husvägg vid den smalaste gränden var ni inte odelat positiva till det. Den här typen av graffiti kanske nu gillar bättre? Fortfarande gamla stan, men, i mina ögon i alla fall, en försköning av ett annars fult inslag i stadsbilden, en grå metalldörr…

IMGP1379

Vilka människoskapelser andra visarupp kan du se HÄR!

Recension av

Mörka platser av Gillian Flynn

Mörka platser Gillian Flynn

Den här boken köpte jag efter att ha läst om Gillian Flynn på ett antal bokbloggar. De flesta skrev positivt om den, så jag tänkte göra ett försök. Den ligger nära den sorts böcker jag brukar läsa, så till vida att den handlar om ett mordfall och det är en person som försöker ta reda på vad som egentligen hände. Men det är verkligen inte en regelrätt deckare, långt ifrån de kriminalromaner jag brukar läsa.

Ibland hör jag frågan ”Läser du ut alla böcker?”, och jag svarar nördigt att ”Ja, har jag börjat på en bok så läser jag ut den, oavsett vad jag tycker om den”. Under hela mitt liv kanske det är fem böcker som jag påbörjat och inte läst ut, skulle jag tro.  Jag förstår alla er som tycker att det är slöseri med tid. Lästid är en bristvara och det finns ju så många böcker att använda tiden till, varför slösa tid på att läsa nått jag inte gillar, liksom.

Jag tror det finns flera anledningar till att jag ändå läser ut det jag påbörjat. Jag tror att jag är en ganska snabb läsare. En bok på 400 sidor tar kanske tre timmar för mig att läsa om jag får läsa ostört. Ofta läser jag när jag reser, och då har jag bara den påbörjade bocken med mig i handbagaget. Att sluta läsa skulle alltså innebära att inte läsa alls, och då skulle resan bli förödande långtråkig. Luther i mig säger dessutom att jag ska avsluta det jag påbörjat. Och inne i mig finns alltid en liten förhoppning om att om jag bara läser några sidor till ska boken bli bra…

Just i det här fallet var det precis så. Jag tyckte det tog tid att komma in i boken, den var tungsint och sorglig. Att i nutid följa Libby och hennes miserabla tillvaro och i dåtid följa dels hennes mamma, dels hennes bror i deras ännu mer miserabla liv gjorde mig nedstämd och ledsen. Men jag härdade ut.

Och boken tog sig, den tog sig rejält. Men först när jag nått drygt 150 sidor in i boken började jag bli nyfiken på hur det skulle sluta, vad Libby skulle komma fram till. När boken väl grep tag i mig hade jag svårt att lägga den i från mig, mellan mina lässtunder satt den kvar i huvudet på mig och malde, och jag längtade till att få tid att läsa den igen.

Och när den väl gripit tag i mig så höll det i sig hela vägen ut. Det här var en bok som jag faktiskt inte riktigt ville att den skulle ta slut. Jag ville följa Libby vidare i livet. Tänk om jag i stället slutat läst efter 50 eller 100 sidor. Tack och lov för att jag är så envis!

Så här påverkade ”Mörka platser” de utmaningar jag genomför:

Hyllvämare, nix.
Boktolva,nix.
Spänningsutmaningen, nix.
Kaosutmaningen, 11.Läs en bok som kommer på film under 2014 eller 2015. Tänk, jag trodde inte den här boken skulle kvala in på någon av mina utmaningar, men tydligen filmas den just nu, med Charlize Theron som Libby, och ska ha premiär 5 september 2014!
B
loggdala Bokcirkel,nix.

Annonser

24 thoughts on “Människoskapelser och Mörka platser

 1. Näää Freja !!! Det där är ju jättefult 😐 ..men som sagt, kanske något snyggare än en grå dörr. Människan som kladdat här har kanske känsla för färg men absolut inte för vad som är tilltalande. EN stark färg hade nog räckt mer än väl ! Tycker lilla jag …;-)

  Gilla

 2. Det där är inte graffiti, där är klotter av värsta slaget tycker jag. Då föredrar jag nog en grå metalldör, speciellt i Gamla Stan där den smält in alldeles utmärkt. Gamla Stan och graffiti/klotter går liksom inte ihop för mig… heller;-)

  Gilla

 3. Hmm, jag ogillar ordet slacker, det är t.o.m ett av de värsta ord jag vet och slack borde vara dess grundform så jag måste nog ansluta mig till majoriteten av tidigare kommentarer.
  /Kiki

  Gilla

 4. Jag läser också ut i princip alla böcker jag påbörjat. Både för att kanske blir den bättre och för att jag ändå vill veta slutet. En dålig bok kan dock ta antingen längre tid för att jag bara orkar läsa korta stunder innan jag pausar eller gå snabbare för att jag skummar mer än annars. Genomsnittshastugheten vid bokläsning är dock 40 sidor per timme, så du läser rätt fort 😉

  Massa kramar

  Gilla

 5. jag tillhör de lite ”konstiga” som också alltid förr läste ut alla böcker jag påbörjat men, ja nu händer det ibland att jag faktiskt kan säga, den här boken gillar jag inte alls, så den tänker jag inte heller läsa ut, men det är svårt 🙂
  kramar

  Gilla

 6. Du var mig en snabbläsare =) Mitt problem är att jag blir sömnig oavsett om boken är bra eller dålig 😉 så det tar betydligt längre tid för mig att läsa en bok. Hmmm, gillade inte den graffittin heller.

  Gilla

 7. Klotter eller graffiti kan gå på ett ut, jag brukar nästan alltid fotografera det. Jag gillar inte allt men det intresserar mig. Skulle klottret på din bild från Gamla Stan vara värre än klotter någon annanstans? Det förstår jag inte …..

  Gilla

 8. Tycker oxå att grafitti är okej om det är på rätt ställe. Många är ju jätte duktiga. men då det sprayas bara för att förstöra så blir jag arg.
  Ha nu en skön kväll..

  Gilla

 9. Ping: Hepp! Dagens boktips är inte En gudabenådad bullshitter… | Freja funderar

 10. Ping: Gilla, årets bästa böcker och återblick på julen. | Freja funderar

 11. Ping: Raserad människoskapelse och Nyårslista 2014 | Freja funderar

 12. Ping: Gone girl | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s