Arg tant / Feminism / Fotoutmaning / Frejigt

Gilla och ogilla…

Torsdagstema:

”TORSDAGSTEMA – I like. Här kan du visa vad du gillar precis nu. Det kan vara mat, ett klädesplagg, väder, en situation, människor, ett nytaget foto, husdjur, … du väljer din nytagna bild som du blev mest nöjd med just nu! Det blir en chans att dela med dig av det där lite extra till oss andra.”

Nu är jag på min sista dag hemma, i dag har varit karantändag, får inte komma tillbaka till jobbet förrän jag är smittfri… Så i morgon ska jag jobba in hela veckan på en dag, heja mig!

När jag nu varit sjuk gillar jag det här:

IMGP9264

Vad andra gillar kan du se HÄR!

Däremot ogillar jag en del av det som händer i vårt samhälle, särskilt under den här tiden. Det är nu alla facebookrasister kryper fram ur sina inre gömslen och visar sin fula nuna… Varje jul är det som om de exploderar i sitt raseri mot allt som de upplever främmande, och oavsett vad det handlar om och hur fel slutsats de än drar så är allt, ALLT, ”invandrarnas” fel…

I fjol var det ”invandrarnas fel” att Disney själva, i USA, valde att avrasifiera sia gamla filmer, självklart av rent kommersiella skäl, det är så vinstdrivande företag fungerar. Hur invandringen i Sverige skulle ha den stora påverkan var för mig absurt, men det hindrade inte rasisterna att skrika högt och ljudligt. Pepparkaksgubbar, manliga lucior, färgade lucior, allt fick rasister och sexister att skrika ut att de vill ha sina traditioner i fred!

Jag är absolut ingen traditionalist, jag är ateist, ganska ointresserad både av att göra som alla andra och att själv göra samma sak om och om igen, så jag kan förstå att jag inte blir så upprörd över att traditioner ändras. För mig kan det vara ett tåg med bara lucior, eller spindelmän eller troll, så länge de som är med gör det med hjärtat. Men de som skriker och väsnas i upprörd protest borde ändå fundera om varför traditioner ändras, och om förändringar på en enstaka skola eller ort långt ifrån dem själva ens påverkar dem, innan de skriker ut ”Det är invandrarnas fel!”

I går dök den upp, den första i säkert en lång rad, i mitt facebookflöde, så nu är det dags att börja sortera bort bekanta ur vänlistan igen…

Den här gången var det helt absurt hur de kunde få till en invandrarfråga av artikeln…

Det var en artikel i Expressen/Kvällspressen, som handlade om två skolor, en i Bromölla och en på Ekerö, som bestämt att luciatåget bara skulle innehålla Lucia, tärnor och stjärngossar, inga tomtar och inga pepparkaksgubbar. Ingenstans i artikeln står det något annat än att det handlar om skolorna vill återgå till traditionella Luciatåg och en rektor säger även att tomtarna som tidigare var med brukade få sitta ner under framträdandet och föräldrarna kunde inte se dem.  På Ekerö hade det så här i fjol och inga protester kom, och utifrån artikeln verkar det mest vara en pappa i Bromölla som är upprörd och han är upprörd för ”det säger sig självt att nioåriga pojkar inte vill gå i vita nattlinnen” och ”min son som går i trean och är nio år vill inte bära klänning. Andra barn har sagt att de kommer att skratta åt pojkarna”. Samma pappa uttrycker sig om ”tradition”: ”Jag är själv 40 år och har aldrig varit med om något liknande. Jag tycker inte det här verkar traditionellt ett dugg”.

Jag kan börja med att säga att jag är 50 år, och när jag växte upp var Luciatåg just luciatåg, med Lucia, tärnor och stjärngossar, inga andra figurer, så det handlar kanske om var en vuxit upp och hur gammal en är.

Sen kan jag tycka att skolan i Bromölla kanske borde arbeta med genus och likabehandling, om det är så att killarna inte kan tänka sig vara stjärngossar utifrån att de då måste ha klänning, och utifrån att andra barn planerar att skratta åt dem.

Det jag inte överhuvud tänker efter att ha läst artikeln är de kommentarer som kommer i min bekantskaps kommentarsfält efter att hen själv delat artikeln med följande kommentar: Men det är väl själva f-n!!!”

Urplock av kommentarerna:

”Förjävligt. Varför måste Vi hela tiden anpassa oss efter dessa ”nysvenskar” Det är väl dom som valt att komma till vårat land. Passar inte våra seder så kan dom flytta dit det passar dom”

”Bra rutet X, men man törs ju inte säga det. Då är man rasist….”

”Va fasen är det frågan om egentligen vi är ju snart invandrare i vårat eget land. Är det konstigt att det finns rasister? Svar: NEJ”

”Jättebra sagt Y!!”

”Vad har guldstjärnan med det hela att göra? Får jag ha min adventsstjärna av guld i fönstret? Tänk om jag uppfattas som rasist då! Hjälp jag har en duk med guldstjärnor också. Sverige är fantastiskt”

En enda person försöker lyfta fram att ursprungligen var luciatåget som de här rektorerna beslutat, men det ignoreras helt och hållet av övriga som kommenterar.

Nu är det slut på förståndiga och förnuftiga Freja, nu släpper jag fram min arga tant och säger rätt ut vad jag tänker och känner varje gång jag läser sånt här:

FOLK ÄR FAN HELT DUMMA I HUVUDET!

Och så trycker jag på den imaginära ogillaknappen 1000 gånger…

22 thoughts on “Gilla och ogilla…

 1. Just nu är jag glad att jag inte har Facebook. Inte för att jag vill gömma huvudet i sanden, utan för att jag skulle bli vansinnig över sådant här och trycka på ogillaknappen tills fingrarna blöder. Bra att du tar upp det i alla fall…

  Gilla

 2. 1. Bra att du är friskförklarad tills imorgon:-)
  2. Mindre bra att du får göra 5 dagars jobb på en enda, men det klarar du nog.
  3. Jag vågar vägra FB och det är jag glad för, väldigt glad för.
  4. Otroligt bra skrivit!

  Gilla

 3. Härligt att få sällskap av go´a katter – särskilt när man är skruttig.
  Bra att det finns sådana som du som kan sätta ner foten och ryta till när debatterna barkar hädan….

  Gilla

 4. Nu tror jag, (kanske trampar jag i ett getingbo nu) att det är vi vuxna som skapar denna hysteri!
  Jag tror inte barn har detta tänk… barn tar så mycket lättare i många sakfrågor.

  Sv. du denna bubbelplas verkade helt super!!!! 😉 😉

  Kram

  Gilla

 5. Sen springer vi runt och handlar saker gjorda i Kina, slänger i oss en hamburgare på donken mellan besöken i köpladorna. Hem och klä den tyska granen och sen efter att vi sett Kalle Anka så stormar det in en gubbe som fick sin slutgiltiga form under 1930-talet av Coca Cola.
  Vaddå svenska traditioner.

  Gilla

 6. Bra att du är på bättringsvägen, gosa med katt är ett bra sätt att bli bättre på.

  Bra skrivet om dina tankar om det du ogillar, orkar bara inte skriva en massa om det nu.

  Gilla

 7. Vad mysigt att ha så fint sällskap när man är sjuk och bra att du känner dig bättre. När det gäller skiten på Facebook kan jag bara hålla med. Det är så galet tråkigt att se alla såna kommentarer, hur tänker folk? Och måste man hetsa upp sig över allt möjligt?

  Gilla

 8. vad skönt att du är bra igen men jobba inte ihjäl dig nu, inte måste du väl arbeta in hela veckan på en enda dag
  jag gillar också kattbilden 🙂
  och så trycker du på den där ogillaknappen åt mig också
  kramar

  Gilla

 9. Jag gillar din bild jättemycket! Hoppas du fàr en bra dag tillbaka pà jobbet idag! Gillar även ditt inlägg om Lucia och jag förstàr absolut inte vad det hela har med invandring att göra?!!! Verkar helt absurt när jag läser FB-kommentarerna du gör helt rätt i att släppa fram den arga tanten 🙂
  Ha en bra dag!

  Gilla

 10. Jag känner igen hur debatterna spårar ur och sakfrågorna bara försvinner bort, jag brukar kommentera på svenska rovdjursföreningens sida och blir ofta rålös över hur vuxna människor ger sig på varandra, förlöjligar, kränkande och blir mycket otrevliga.
  Underbar bild =) Ha en fin helg! kram

  Gilla

 11. Det är så mycket förbannat trams därute, som visar sin fula nuna lite då och då! Självklart ska vi värna om de svenska traditionerna, precis som andra folk gör…

  Gilla

 12. Ja herre gud så dom håller på…
  I vår kommun får föräldrarna inte knäppa kort på luciatågen.
  Jag kan förstå att man inte få lägga upp bilderna på nätet. Men för fan…man måste väl få knäppa kort på sitt/sina barn….
  Kram!

  Gilla

 13. Åhhh, jag läste detta också!! FOLK ÄR JU HELT DUMMA I HUVUDET!!! Har de helt slutat tänka själva eller???? Tack och lov fick jag helt andra reaktioner när jag lyfte den på en annan sida – folk där blev förbannade på de personer som drog så idiotiska slutsatser och bad dem sluta dra på sig ”rasismofferkoftan” vid varje tillfälle de fick.. Jag blev allt lite varm i hjärtat av det.

  Kramar på dig F och jag tycker allt att de på ditt arbete har rätt när de säger att du skall vara HELT frisk när du går tillbaka till jobbet!!! Var rädd om dig!

  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s