Bokrecension / Fotoutmaning / Litteraturnörderi / Resor / Utmaning

Fredag och Morgon i Jenin, jorden runt, etapp tre!

Puh, en hektisk vecka är till ända och nu är det äntligen helg! Visst ja, det var så här det var att vara chef, jobbet tar liksom aldrig slut och vissa saker måste göras oavsett om tiden finns eller ej… Ja,ja, få se hur länge jag orkar. Förr eller senare kommer jag nog att vilja byta jobb, men den här gången blir det i så fall för att gå vidare till något nytt, inte för att fly från det gamla…

Fredag = Fredagstema!

MÄNNISKOSKAPELSER

Så var det dags för FREDAGSTEMA – hoppas ni är många som hittar hit!
Jag är själv lite förtjust i annorlunda skyltfönsterdesign och kreativa skulpturer …. bl.a. ….
Vad har du för förkärlekar inom skapelseområdet?”

I dag tänkte jag visa upp en form av människoskapelse som jag är särskilt förtjust i – droppnäsor! Från Wikipedia klipper jag: ”En vattenkastare, på svenska även kallad droppnäsa (franska gargouille) eller gargojl, är ett byggelement som sticker ut från en fasad för att avleda dagvatten, ofta som en förlängning av takfoten. Vattenkastare var vanliga under gotiken då de ofta såg ut som fantasifoster (engelskans gargoyle), men de har funnits i flera tusen år.”

Jag gillar de som är fantasifulla och tänkte passa på att visa en från, ja, du gissar rätt, Amsterdam… Sen är jag osäker på om det här faktiskt är en droppnäsa, den sticker ju egentligen inte ut från fasaden. Men cool är den i alla fall!

IMGP6900

Vilka människoskapelser som andra vill visa upp ser du HÄR!

Jag har bestämt mig för att jag ska utmana mina läsvanor, och av den anledningen gick jag med i Bloggdalas bokcirkel. Det var en intressant upplevelse och påminde mig om mina läsvanor i ungdomen, då jag var en mycket större allätare än jag är numer. Så när Lyran lanserade sin Jorden Runt utmaning hoppade jag på den. Tanken är att under fem månader i tur och ordning läsa en bok från en ny världsdel, och nu har jag klarat av den tredje etappen, Asien.

Dags att recensera

Morgon i Jenin av Susan Abulhawa

Morgon i Jenin

Den här boken känns lite kluven. Den är dels en dramatisk släktsaga som griper tag och fascinerar, men samtidigt känns den dokumentär, med dokumentärens sanningskänsla, men även med dokumentärens svårigheter att hålla en tydlig röd tråd.

I böcker är vi ju vana vid att det finns en intrig, en röd tråd, och berättelsen kan följa tråden, mer eller mindre rakt, mer eller mindre tydligt, men tråden finns där och i slutet knyts berättelsen ihop på ett prydligt sätt. Dokumentärer, och även livet, är sällan så enkla. det är bara att tänka tillbaka på sitt eget liv för att rätt snabbt inse att där finns ingen tydlig intrig, ingen röd tråd, inget sätt att knyta ihop den egna berättelsen.

Den här boken hoppar mellan att vara en skönlitterär släktsaga, fylld av intressanta personligheter och dramatiska öden under en turbulent och otäck tid. Men sen kommer det passager som författaren troligtvis vill ha med för att kunna vara historiskt korrekt och för att få med skrämmande fakta som inte hittat sin plats i nyhetsflödet. Intressant, javisst, och skrämmande, sannerligen. Men den röda tråden trasslar till sig och går ibland nästan av.

Trots ovanstående, och trots att jag i perioder tappade engagemanget i boken, så kom den alltid tillbaka, historien grep tag i mig, jag grät och jag grät och jag grät. För det här är en otäck berättelse, en sorglig verklighet, och något som är ständigt aktuellt.

Jag rekommenderar alla att läsa den här, vi , i vår trygga del av världen, behöver höra och känna det här!

Annonser

30 tankar om “Fredag och Morgon i Jenin, jorden runt, etapp tre!

 1. Kan förstå vad du menar med att byta jobb av rätt orsak. Hoppas det blir bra för dig!
  Morgon i Jenin upptäckte en kollega när den kom ut att den handlade om släkt till honom. Så nog är den dokumentära känslan helt rätt 🙂

  Gilla

 2. Fint bilde av den ”dryppnesen”. Kanskje krokodillen er forkjølet og det er derfor den har dryppnese? 🙂 Fin blogg du hadde og takk for tipset om å lese litt fra hver verdensdel. Slett ikke dum ide. Ønsker deg en glad helg! 🙂

  Gilla

 3. 1. Men har du inte precis börjat på det nya jobbet!???
  2. Vattenkastaren är cool. Det fanns många sådana i Polen. Tyckte de var riktigt charmiga.
  3. Den boken är nog inget för mig.

  Gilla

 4. Det var ei stilig krokodille! Kjekt med krokodiller som passar på at alt kjem der det skal, både bilar og vatn… 🙂 Eg har lese Morgon i Jenin, og det er ei gripande bok. Eg har nok lest mest frå den andre parten si side, frå eit israelsk perspektiv, ganske enkelt fordi det ikkje er kome ut så mange palestinske bøker om emnet, i alle fall ikkje som er oversett. Og eg må seie at eg tek denne type ”argumentasjon” mykje betre, og at det skapar meir sympati hos meg, enn alle dei rakettane som altfor ofte har blitt brukt. Det er ei komplisert konflikt – skulle ynskje dei kunne få like godt naboskap som Noreg og Sverige!

  Gilla

 5. Byter jobb en gång per år. Dels för att jag jobbar på ett bemanningsföretag och dels för att jag trivs med att byta. Men sista jobbet var verkligen hemskt. Tänk att man kan må så bra av att byta ibland!

  Gilla

 6. vad tråkigt att ditt nya arbete inte var riktigt så bra som du från början tänkte 😦
  den boken verkar bra
  Sv: jo, inatt sov jag bättre men ändå inte helt bra, var vaken några gånger
  kramar

  Gilla

 7. Du verkar ha fastnat för Amsterdam precis som jag gjort för London, kanske skulle sticka dit jag med det är ju inte fel att snöa in på fler saker. Fina detaljer du fångat i alla fall. Ta det lite lungt med jobbet bara, tror det värsta man kan göra är att ta hem det mentalt.

  Gilla

 8. Att vara chef är inte lätt och jag beundrar de som orkar och dessutom är en bra chef. Har ingen önskan om att bli chef!

  Nej, håller med dig, otrohet är inget man skämtar om. Det är inte okej. Aldrig.

  Gilla

 9. Åh! Så lärde jag mig något nytt! Visste ju det engelska/franska ordet (vet inte riktigt vilket språk jag vet det från) men droppnäsa har jag inte hört förut! Kul ord! Och krokodilen var rolig också, hähä!

  Kramar

  Gilla

 10. Så fantastiskt du tolkar de olika utmaningarna! Härlig bild! Hoppas du kunnat njuta av denna helg och lämna chefsrollen lite. Och du, det måste ändå vara gott att känna att om man byter så är det för att man byter till något ännu bättre, inte för att man vill bort.

  Boken har jag i hyllan – men inte läst ännu. Kanske för att jag läst en liknande nyss. Och den var tung.

  Kramar

  Gilla

 11. Pingback: Gilla och ogilla, prepositioner och pippi på Pippi | Freja funderar

 12. Pingback: Kolla! Så här ser det ut utomhus idag, sisterhood med Mia och Svindlande höjder. | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.