Bokrecension

Kungliga fönster, ögon och Polis

I dag ger jag mig på Susannes fotoutmaning ”Veckans fönster” som har ett tema som passar mig som hand i handske!

”Veckans tema: Kungligt”

Och egentligen borde det här temat inte alls vara mitt, jag har starka åsikter om vårt kungahus, och tycker att de spelat ut sin funktion för länge sedan. Det finns inte plats i ett modernt samhälle för en så förlegad tradition som ett kungahus är. Trots det så har jag ju, som jag berättade i måndags, gått Högvakt och alltså varit med och upprätthållit en del av den konservativa traditionen!

IMGP1347

Slottets västra fasad, det var en del av mitt ”bevakningsområde”. Förstå hur dödande tråkigt det var att stå där, rakt upp och ner, två timmar åt gången… För att inte fullständigt bryta ihop av leda hittade jag saker för hjärnan att sysselsätta sig med. Som att räkna ut hur lång tid det tar för NK-klockan (som syntes från min vaktkur) att snurra ett varv, hur många gånger den snurrade per minut, timme, dygn och år… Och så räknade jag fönster och fönsterrutor… Jag vet att det var över 2000 rutor på de delar av slottet som jag såg… Så här ovan syns en del av de fönsterrutorna… Kungligt så det förslår!

Fler kungliga fönster kan du hitta HÄR!

Så hade jag en liten gissningstävling i torsdags, här kommer de rätta svaren och vinnaren!

IMGP6477

Dotterns intensiva ögon, isande blå med en smal mörkare blå rand längst ut. Hon kan verkligen ge en ”onda ögat” så det svider i själen!

IMGP6480

Sonens mjuka brungröna ögon, som kan få vem som helst att smälta…

IMGP6484

Moderns blaskblå ögon, med många skrattrynkor och hängande ögonlock.

Det var flera som gissade rätt, och den som först svarade rätt var BP, grattis!

I dag recenserar jag

Polis av Jo Nesbö

Polis Jo Nesbö

Sommaren 2010, när vi tågluffade i Storbritannien, hade jag precis upptäckt Jo Nesbö och Harry Hole. Packningen var full med pocketböcker som jag plöjde under resan. Så kom Jo ut med boken ”Huvudjägare”, som inte handlar om Harry Hole, och jag trodde den skulle hålla samma kvalitet. Det gjorde den INTE. Och eftersom den kom som film ungefär samtidigt som boken släpptes så kändes det mer som om Jo blivit ombedd att skriva ett filmmanus, och sen tyckt att han kunde passa på att få ut lite extra pengar för besväret genom att omforma manuset till en (kass) bok…

Så jag har dragit mig lite för att läsa de böcker som kommit senare, men så för ett tag sedan läste jag ”Gengångare” och blev nöjd, så nu har jag äntligen gett mig på att läsa ”Polis”.

En dramatisk bok, på många sätt. Nesbö älskar att luras och att få läsaren att tro att den som håller på att dö är någon annan än det egentligen är, eller att tro att mördaren är en annan än det egentligen är. Harry Hole är en lugnare människa i den här boken än i de tidigare, det känns som om han äntligen ska få lite lycka i sitt liv, men blir det så? In i det sista försöker Nesbö lura läsaren, och jag gillar det!

Jag gillar att hållas på halster, att försöka gissa vem som är mördaren, men ständigt bli lurad ut på villospår, att försöka gissa vem det är som dör och vem som överlever och att försöka genomskåda de skuggridåer Nesbö ständigt drar fram och tillbaka.

Jag vet inte om det kommer ytterligare någon Harry Hole bok, men det finns några otäcka lösa trådar kvar efter den här boken, så jag hoppas verkligen det. Och när den i så fall dyker upp kommer jag att slänga mig över den. Jag tror jag kan pusta ut nu. Med både den här och ”Gengångare” har Nesbö visat att ”Huvudjägarna” bara var ett tillfälligt snedsteg,,,

Annonser

30 thoughts on “Kungliga fönster, ögon och Polis

 1. 1. Perfekt bidrag till kungliga fönster – här är du och Anni nog värst = mest kungligt;-)
  2. Kul att jag gissade rätt med ögonen å 1 000 tack för länken. Jag brukar ju vara först, men Eva blev ju en klar tvåa:-)
  3. Vad gäller Jo är vi – än en gång – helt överens. Huvudjägarna var ett bottennapp. Nu väntar jag bara på att Polis ska komma ut i pocket. Jo är en av mina absoluta favon när det gäller deckare!
  4. Hur går det med Zlatan – gårdagens stora hjälte – på planen på Friends alltså?

  Gilla

 2. Gott om kungliga fönster där. Jag är av samma uppfattning som du om det kungliga. Men kungliga fönster (som minnesmärken) kan vi ju fotografera även i länder som avskaffat monarkin, så temat kan kanske återkomma i framtidem.

  Gilla

 3. 🙂 du är som jag, jag börjar också räkna saker eller hitta på annat som sysselsätter hjärnan om jag nu måste stå och vänta på något 🙂
  då hade jag lite fel angående ögonen
  Jo Nesbö gillar jag
  kramar

  Gilla

 4. Samtidigt som jag tycker att skrattrynkor och hängande ögonlock är det vackraste som finns. (Dom säger så mycket). Så är det sorgligt på något vis.
  Kramar i massor / Jane

  Gilla

 5. Högvakt alltså!? 🙂 Låter spännande fast ändå inte 😉 Jag tror nog att jag också skulle hittat på sådana där räkningsgrejer att sysselsätta hjärnan med. När man ändå inte kan göra något annat. Mäktigt foto i alla fall. Ser verkligen kungligt ut. Ha en fin vecka!

  Gilla

 6. Märkligt. Jag har precis för mig att jag redan kommenterat ditt fönster.
  Eller snarare alla dina kungliga fönster, som ju är väldigt många.
  På mina bilder omnämns den gamle kungen Gustav IV Adolf på båda, men man måste kolla noga. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s